Foto: Shutterstock
Apsēsties ar vēsu piparmētras dzērienu rokā uz balkona vai terases, kur viss plaukst un zied, un smaržo pēc vasaras. Cik skaisti ir izdaiļotie balkoni un vēl jo jaukāk, ja nav jāiegulda lielas pūles, lai tas priecētu skatu.

Kādus augus izvēlēties, ja nav ne laika, ne vēlēšanās balkona puķes ilgi un pacietīgi čubināt? Stādu audzētāja Ineta Rudzīte no "Celmu pasaules" iesaka četras, viņasprāt, vieglāk kopjamas puķes, kuras neprasa tik daudz uzmanības.

Pelargonija

Šie ziedi izskatās tā, it kā mūžīgi būtu auguši vecmāmiņas mājās uz palodzes - starp mežģīņu aizkariem. Vārds pelargonija tulkojumā no grieķu pelargos nozīmē stārķis, tā norādot, ka augu īpatnējie, garenie augļi līdzinās stārķa knābim. Latvijā pelargonijas ir telpaugi, kurus vasaras mēnešos, pavasarī pēc salnām un rudenī pirms tām var stādīt dārzā dobēs, balkonkastēs, dažādās augu kompozīcijās, kā arī izvietot ārā tāpat ar visiem podiem.

Gandreņu dzimtas (Geraniaceae) plašo un daudzveidīgo pelargoniju ģinti dala vairākās grupās, kuras lielākoties atšķiras pēc izskata. Visu pelargoniju sugu, šķirņu un hibrīdu augi ir mūžzaļi un daudzgadīgi.

Foto: F64

Piemēram, efejpelargonijas 'Pelargonium peltatum', kuras sauktas arī par nokarenajām pelargonijām, spēj izaudzēt pat pusotru metru garus, vijīgus dzinumus. Lapas atgādina efeju – tās ir gaļīgas, trauslas un viegli lūst. Ziedu pildījums, forma un krāsa katrai šķirnei ir atšķirīga. Nokarenās pelargonijas labi iederas balkonkastēs, atsevišķos iekarināmos podos, kā arī kopējos stādījumos ar citiem augiem.

Kalibrahojas

Kalibrahojas ir ļoti līdzīgas petūnijām, tikai vieglāk kopjamas un ar daudz sīkākiem ziediņiem. Viņām ir liela izturība pret lietu un vēju, kā arī ziedi ātrāk atjaunojas. Svarīgi, ka vecos ziedus nav jānoplēš pa vienam, bet gan visu ceru var pakratīt un ziediņi nobirst paši.

A post shared by Lori Jordan (@nicnojo) on May 27, 2018 at 12:01pm PDT

Taču, jāatzīmē, ka kalibrahoju stādus ir grūtāk izaudzēt, jo tie ir jutīgi pret augstu sāļu koncentrāciju. Daudzi ir iecienījuši puķu podus ar trīs dažādu krāsu kalibrahojām vienā podā, tādas ir piemēram 'Copacabana' – zila, dzeltena un violeta.

Bakopas

Tropu un subtropu rajonu purvu augi ("Bacopa"), no kuriem radīta telpaugu šķirne, kas ļoti piemērota audzēšanai iekaramajā grozā. "Bakopa ir salīdzinoši jauns augs, bet strauji ieguvis savu popularitāti. Tās ir ļoti skaistas, bet viņas nemīl, ja tiek turētas visas dienas saulē," skaidro stādu audzētāja.

A post shared by Polly (@misspolly.loves) on May 29, 2018 at 1:38am PDT

Bakopas piemērotas audzēšanai gan kā ložņājoši, gan kā nokareni augi. Bagātīgi ziedošas no agra pavasara līdz vēlam rudenim un ļoti labi sazarotas, turklāt ir ļoti izturīgas gan pret vēju, gan lietu.

Populārākās ir bakopas ar baltiem ziediem. Īpaši nepanes sausumu, neļaujiet tai izžūt, zemei regulāri jābūt mitrai.

Interesanti, ka tās tiek izmantots ajūrvēdas medicīnā epilepsijas un astmas ārstēšanai.

Foto: Shutterstock

Eklona akmeņssēkle

Eklona akmeņssēklei 'Osteospermum ecklonis' ir spēcīgs augums, lieli, diži ziedi, labs sazarojums, augstvērtīga prece, vienmērīgs ziedēšanas laiks – zied no maija līdz pat septembrim. Patīk saulainas vietas. Tas ir viengadīgs augs. Izaug līdz pat 20 centimetriem augsta un aizņem maz vietas. Brīvi ziedoša un ziedi tai ir līdzīgi lielām margrietiņveidām puķēm. Sausumizturīgas. Piemērotas kā apstādījumos, tā dobju apmalēs.

A post shared by Ulrich Pfefferle (@reffefful) on Apr 12, 2017 at 2:15pm PDT

Kad dienas ir apmākušās, ziedi aizveras. Nepieciešamas siltas un saulainas audzēšanas vietas. Augsnei jābūt ūdenscaurlaidīgai. No janvāra līdz martam sēj dēstu kastēs, tikai nedaudz apberot ar augsni. Zied no jūnija līdz oktobrim, noņemiet noziedējušos ziedus, lai paildzinātu ziedēšanas periodu.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!