Foto: Shutterstock

Dārziņa īpašnieki iedalās vairākās kategorijās – kamēr vieni grib perfektu zālienu un izravētu pēdējo nezāli no dobēm, citi grib ierīkot dārzus, kas neprasa lielas rūpes. "Tavs Dārzs", iedvesmojoties no portāla "Houzz", aplūko, kā ierīkot savvaļas dārzu, kurā jūtama dabas klātbūtne un kripatiņa neskartas vides.

Mājvieta putniem. Pavasarī atgriežas putni, tāpēc vērts padomāt par būrīšu izveidi, kur tie varēs dēt olas. Piekritīsiet, ka savvaļas tipa dārzs nav iedomājams bez putnu čivināšanas un rosības augļu koku zaros. Šajā rakstā varēsi apskatīt un izlasīt, kā paša spēkiem izveidot putnu būri.

Nē – zāles pļāvējam un pesticīdiem. Portāla "Houzz" eksperti rosina arī atteikties no zāles pļaušanas, ja ir vēlme saglabāt dārzu pēc iespējas neskartāku. Šādi būs skaisti ziedoša pļava, kur pīt vainagus Līgo svētkos vai arī salasīt ziedus vāzei. Eksperti norāda, ka var ļaut uzziedēt dažām pienenēm, jo nekādu lielo ļaunumu tas nenodarīs. Tāpat jāņem vērā, ka jāaizmirst par pesticīdu lietošanu šādā dārzā.

Iesēt pļavas ziedu sēklas. Lai dārzam piešķirtu savvaļas sajūtu, vēlams padomāt arī par atbilstošiem augiem. Var iegādāties pļavas ziedu sēklas vai arī padomāt par tādu augu iegādi, kas aug arī savvaļā, piemēram, nomaļu karalienēm lupīnām. Šeit varēsi izlasīt plašāk par lupīnu audzēšanu. Savvaļas dārzu var papildināt arī ar margrietiņām, balto panātri, maijpuķītēm, kaķumētru, rasaskrēsliņiem un citiem augiem.

Kukaiņu viesnīcas izveide. Savā dārzā var izveidot arī mājvietu kukaiņiem. Šajā darbiņā var iesaistīt mazos ķiparus, kuriem patiks līdzdarboties procesā. Šeit vari aplūkot, kāda izskatās kukaiņu māja, kas novietota Vērmanes dārzā.

Tāpat var izveidot arī labvēlīgu vietu, kur dzīvot citiem dārza iemītniekiem, piemēram, zirnekļiem, sliekām un kukaiņiem. Iespējams, tieši neliela malkas grēda būs tas, kas dārzā var kalpot ne tikai par dekoru, bet arī mājvietu kukaiņiem.

Komposta ierīkošana. Kas gan ir savvaļas dārzs bez komposta kaudzes, kas ir īsts dārznieku "zelts"? Šeit varēsi izlasīt, kā paša spēkiem izveidot komposta kaudzi.

Dīķa izveidošana. Tas uzreiz nenozīmē, ka jārok milzīgs dīķis, kur varētu nodoties makšķerēšanas priekiem. Pietiks tikai ar nelielu, kuram apkārt sastādīt ūdensaugus vai kuru papildināt to ar krāšņām ūdensrozēm. Dīķi iemīļos arī putni, jo šī vieta dārzā kalpos kā dzirdinātava.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!