Foto: Shutterstock
Tūjas ne vienmēr jāstāda dzīvžogā - tās greznos dārzu arī kā smukuma augs, jo tagad pieejamās tūjas pašas veido savu formu un dārza saimniekiem atliek vien priecātos ar mūžzaļo skaistumu. Bet kā tūjas pareizi kopt, lai tās vienmēr lekni zaļotu? Atbildi atradām žurnāla "Ievas Dārzs" septembra numurā.

Auglīga augsne ir svarīgākais, lai tūjas dārzā labi justos. Laba melnzeme, bagātīga trūdzeme, sadalījušies kūtsmēsli - tas viss tūjām ir pa prātam. Tūjām ir bārkšsakņu sistēma, kas vairāk iet plašumā, tāpēc ļoti svarīgi ir ielabot augsni pirms stādīšanas - vismaz 40 centimetru dziļumā un 60 centimetru platumā. Devīgi ielabota augsne atmaksāsies ilgtermiņā, turklāt barības vielas un mitrums tajā turēsies ilgāk. Ja augsne būs pārāk nabadzīga, visas barības vielas tiks ātri patērētas un tūja sāks to izrādīt - tipiskas problēmas ir zaru kalšana un dzinumu brūnēšana.

Pietiekams mitrums ir neatsverams, tādēļ kādu laiciņu pēc iestādīšanas jaunās tūjas ir regulāri jālaista. Kopumā var teikt, ka tūjām tikpat svarīga ir arī aizsardzība pret pārlieku slapjumu - zemās un mitrās vietās tās labāk nestādīt.

Kā vairums skujeņu, arī tūjas labprātāk aug vāji skābā augsnē. Optimālas skaitās viegli skābas augsnes, kur pH ir 5,8, bet kopumā šai ziņā tās nav izteikti prasības, līdz 6,5 būs labi. Galvenais ir nodrošināt trūvielām bagātu augsni ar vidēju mitruma daudzumu.

Ja vien augsne nav izcili ielabota un auglīga (tad pietieka ar mēslošanu reizi gadā, pavasarī), tad šis mūzzaļais augs jāmēslo divreiz gadā - aprīļa beigās un ap Jāņiem. Mēslošanai ieteicams izmantot skujeņiem domātu komplekso mēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!