Jau ziņojām, ka septembrī "Latvijas Dabas muzejā" notika krāšņa un daudzveidīgu šķirņu bagāta izstāde ar rudens dārza karalienēm dālijām. Turklāt tajā balsojuma kārtā tika noskaidrota pēc izstādes apmeklētāju domām skaistākā dālija. "Māja&Dārzs" sazinājās ar biedrības "Latvijas Dālijas" vadītāju Ritu Ancāni, lai noskaidotu šī gada dāliju favorītšķirnes.

"Šogad dālijām gads bijis izaicinājumu pilns, jo vasara bija sausa, tad sekoja straujš rudens ar vēsām naktīm. Tāpēc biedrība "Latvijas Dālijas" ir īpaši gandarīta par paveikto darbu, jo sadarbībā ar Latvijas Nacionālo dabas muzeju bija iespēja organizēt dāliju izstādi "Dālijas 2022"," izsakās Ancāne. "Jāatzīmē, ka pagājušo gadu izstāde Covid-19 ierobežojumiem dēļ tika atcelta, tapēc šogad ļoti priecājāmies par plašo publikas apmeklējumu un atsauksmēm. Jutām, ka cilvēki ir sailgojušies pēc tikšanās klātienē, vēlas dalīties ar savu pieredzi, ieraudzīt jaunas šķirnes un uzzināt kādus knifiņus dāliju kopšanā. Jūtam, ka ieguldītais darbs tiek atzinīgi novērtēts un pats galvenais, ka dāliju popularitāte Latvijā pieaug."

"Izstādes organizēju kopš 2019. gada un tāpēc varu droši teikt, ka dālijas ir iekarojušas daudzu sirdis, arī jaunāko paaudzi. Mani novērojumi liecina, ka izstādi bieži apmeklē jaunās sievietes, meitas, kopā ar savām mammām, viņas interesējas par senām un jaunām šķirnēm, tādejādi pārņemot dāliju kopšanas tradīcijas."

Ancāne komentē, ka, noskaidrojot skaistāko dāliju šķirni, priecē, ka pirmajām vietām ir izteikti kontrasti krāsām – starp koši dzelteno līdz tumši piesātinātām krāsām, turklāt, kā atzīst biedrības vadītāja, lepnums, ka tās ir Latvijā selekcionētas šķirnes.

Dāliju izstādes apmeklētāju favorīti

1. vietu un skaistākās dālijas titulu šogad ieguva Ritas Zaļās 2011. gadā radītā dālija 'Līga', Latvija.

2. vietu arī ieguva Ritas Zaļās 2019. gadā selekcionētā dālija 'Apokalipse', Latvija.

2. vieta piešķirta senai – 1967. gadā radītai – "Bruidegom" dālijai no Nīderlandes – 'Cafe au lait'.

3. vietu ieguva "Stock" 2009. gada šķirne 'Truly Scrumtious'.

4. vietu ieguva "Kennedy Ted&Marget" selekcionētā dālija 'Hollyhill Black Beauty', ASV, 2012. gads.

5. vieta – Ritas Zaļās 2016. gadā selekcionētajai šķirnei 'Mālpils'.

6. vietu ieguvusi Ineses Mellaces 2017. gadā radītā šķirne 'Ugunskurs'.

Izstādē savas dālijas atrādīja: Aivars Baroniņš, Helga Ancāne, Rita Zaļā, Elīna Zaļā, Inese Mellace, Evita Puzāne un Rita Ancāne, kā arī Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs un Salaspils Nacionālais botāniskais dārzs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!