Foto: Shutterstock
Aprīlis ir laiks, kad no siltās ziemas segas jāizpako dārza karaliskākais augs – cēlās rozes, pēcāk tās skaisti safrizējot un pabarojot ar pirmo mēslojuma porciju, lai pēc dažiem mēnešiem vasarā krūms braši ziedētu.

Kā portālam "Māja&Dārzs" skaidrojusi Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve un vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta, vislabāk šim darbiņam izvēlēties apmākušos vai lietainu dienu. Taču, ja šādi laikapstākļi nav paredzami, tad atsegšanai jāvelta pēcpusdiena vai pievakare.

Vispirms noņem segmateriālu – niedru segas, kastes un lielāko daļu egļu zarus, taču jāatceras, ka dažus no tiem jāatstāj noēnojumam un pilnībā rozes var atsegt, kad iestājies silts laiks un vairs nav gaidāmas stipras nakts salnas, "Delfi" rakstā "Pavasara darbi rožu dobē: atsegšana, apgriešana, mēslošana un stādīšana" skaidrojusi dārzkopības speciāliste Antra Balode. Viņa skaidro, ka pakāpeniska atsegšanas ir ļoti svarīga, jo pēc atsegšanas krūmi ir ļoti jutīgi un siltā, saulainā, vējainā laikā dzinumi var arī apdegt un naktīs – apsalt.

Kad rozes atsegtas, jāķeras klāt krūmu apgriešanai. Pavasara rožu krūma formēšana ir viens no atbildīgākajiem darbiem, lai augs būtu spēcīgs un vasarā krāšņi ziedētu. Vispirms izgriež nokaltušos, vājos un tievos dzinumus, kā arī dzinumus ar tumšiem, melniem plankumiem, kas var būt parazitāro sēņu bojājumi. Šie inficētie dzinumi, kā arī grauzēju bojātie, ir jāizgriež un jāsadedzina. Apgriež arī salā cietušo dzinumu galus līdz veselai koksnei, kas parasti ir gaiši zaļa. Ja koksne ir nobrūnējusi, tad jauno dzinumu attīstība aizkavējas vai arī tie pēc laika nokalst vai arī neaug.

Vispirms rozes jāmēslo ar slāpekļa mēslojumu, vēlāk – komplekso mēslojumu, taču, ja vēlies izmantot organisko mēslojumu, tad izvēlies, kūtsmēslus, kompostu, arī nātru izvilkumu. Atceries, ka augšanas laikā tie jālieto, atšķaidīti ar ūdeni, lai neapdedzinātu auga saknes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!