Foto: Shutterstock

Saulainās dienās tā vien nagi niez, lai ietu dārzā un parušinātos dobēs. Lai gan augsne vēl ir sasalusi, var ķerties citiem darbiņiem, tajā skaitā arī augļu koku apgriešanai un krūmogulāju retināšanai. "Tavs Dārzs" skaidro, kad labāk griezt smiltsērkšķus.

Augļkopju asociācijas (LAA) un smiltsērkšķu audzētāju apvienības pārstāvis Andrejs Brūvelis sarunā ar "Tavs Dārzs" apstiprina – tagad ir īstais laiks smiltsērkšķu griešanai. Tiesa, kā iesaka speciālists, piemērotākā diena būtu saulaina diena bez vēja. "Vējainā dienā labāk nevajag, tad "zvaigžņu matiņi" iet pa gaisu," brīdina Brūvelis. Turklāt – ja matiņš iekrīt acī, var iedzīvoties arī infekcijā. Tāpat arī nevajadzētu griezt lietainā vai sniegotā dienā.

Taujāts, vai pēc griešanas vajadzētu brūci apsmērēt, Brūvelis norāda, ka smiltsērkšķiem tas nav vajadzīgs, jo šādi paaugstinās tikai smiltsērkšķu pašizmaksa, ja tos audzē tirdzniecības nolūkos.

Pavasarī arī var augus palutināt ar mēslojumu, bet to speciālists labāk iesaka veikt maija sākumā. Komercdārzos mēslošana jāveic divas reizes gadā – maija sākumā un ap Jāņiem. Pirmajā reizē augus palutina ar komplekso mēslojumu, kur vairāk ir slāpeklis, bet otrajā reizē – kur ir vairāk kālijs. Šeit vari izlasīt, kādas ir ieteicamās proporcijas mēslojumam.

Tāpat pavasarī var smiltsērkšķus pārstādīt, bet tas jāveic tad, kad augsne atkususi. "Pašlaik nav pienācis tas brīdis," uzmanību vērš speciālists.

Kā pareizi stādīt, audzēt un kopt smiltsērkšķus, smelies padomus šajā rakstā. Savukārt šeit varēsi izlasīt, kad un kā pareizi stādīt smiltsērkšķus.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to stādīšanu vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!