Foto: Shutterstock
Lai tūju dzīvžogs būtu dekoratīvs, to ieteicams veidot vismaz divreiz gadā. Pirmo apgriešanu ieteicams veikt maijā, atvadoties no ziemā un pavasarī ataugušajiem dzinumiem, bet otro – vēlu rudenī, lai dzīvžogs izceltos ziemīgajā pagalma ainavā.

Tūjas jāsāk formēt jau tad, kad stādiņš vēl ir mazs, "Delfi" raidījumā "Dārza jautājums" uzsver dārzniece un arboriste Ilze Andersone. Būtiski mazajam stādam nogriezt pašu galotnīti, kas tam liks saprast, ka jāaug kuplumā, nevis garumā. Vecāki dzīvžogi katru gadu no jauna jāapcērp līdz pērnā līdz iepriekšējam griezumam.

Turpinājumā noskaties dārznieces ieteikumus, kurus ievērot, ķeroties klāt dzīvžoga šķērēm.

Lai dzīvžogs būtu ne tikai sakopts, bet arī veselīgs, svarīgi ievērot formu, kādā tas tiek apgriezts. Tūju dzīvžogu jāgriež trapeces formā, lai apakšējie kociņa zari būtu izvirzīti uz āru, salīdzinot ar augšējiem. Tas dos iespēju saules gaismai vienādi apspīdēt gan dzīvžoga augšējos, gan apakšējos zarus, citādāk dzīvžoga apakša var sākt brūnēt un laika gaitā tam izveidosies "plikas kājas".

Pilnu "Dārza jautājums" epizodi pat tūju sakopšanas darbiem, tostarp biežāk pieļautajām kļūdām, kas nereti rezultējas brūnējošos augos, vari noskatīties, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!