Jūlijs atnāk ar sulīgu zaļumu, un tā vien liekas, ka tieši tāpēc, ka jūlijā ir tik maz ziedētāju, šo laiku savai uznākšanai uz skatuves ir izvēlējušās rozes un lilijas. Jūlija sākumā, kad ciemojamies pie liliju selekcionāra Gunta Granta Daugmalē, īstais liliju ziedēšanas bums un trakais liliju izstāžu laiks vēl nav sācies, taču selekcionāram jau darba pilnas rokas, jo līdz ar liliju ziedēšanas sākumu sākas arī darbs pie jaunu šķirņu radīšanas.

Jaunu liliju šķirņu veidošana notiek siltumnīcās pie mājas, kur jau palēnām nozied martagonlijas un sāk ziedēt Āzijas liliju šķirnes. Jaunu liliju šķirņu izveides pamatā ir divu liliju sugu vai šķirņu īpatņu krustošana. Viens no augiem tiek izvēlēts par jaunā auga tēvu. No tā tiek ievākti ziedputekšņi. Ar ievāktajiem ziedputekšņiem selekcionārs apputeksnē izvēlēto mātes augu un gaida līdz mātes augam nogatavosies sēklas. No iegūtajām sēklām izaugs jauni liliju hibrīdi, kuri pārmantos gan mātes, gan tēva īpašības, gan iespējams pārsteigs ar kaut ko jaunu. No sējeņiem pēc vairākiem gadu audzēšanas tiks atlasīti tie augi, kas iespējams varētu būt jaunas šķirnes pamatā. Tā kā ne visas krustošanai izvēlētās šķirnes zied vienlaikus, tad no agrāk ziedošajām tiek ievākti ziedputekšņi, lai ar tiem pēc kāda laika varētu apputeksnēt vēlāk ziedošos mātes augus.

Viens no perspektīvajiem selekcijas virzieniem ir tetraploīdu šķirņu veidošana. Tās no parastajām diploidajām šķirnēm atšķiras ar to, ka tām ir biezākas un lielākas ziedlapas un lapas, resnāks, stabilāks ziedkāts, ilgāks ziedēšanas laiks dobē. Pamatā šādas šķirnes iegūst krustojot jau esošas tetraploīdas šķirnes. Tomēr, lai tetraploīdā līmenī paceltu kādu parastu - diploīdu šķirni, nākas tās šūnas apstrādād ar ķimikāliju orizalīnu, kas citkārt ir dažu herbicīdu sastāvā.

Guntis Grants liliju audzētāju biedrības Lilium Balticum ietvaros ar savām lilijām katru gadu piedalās izstādēs Rīgā un citur Latvijā. Jautāts kādas, liliju šķirnes cilvēkiem patīk, selekcionārs teic, ka publiku vairāk interesē raibās, krāsainās lilijas, nevis vienkrāsainās, kā tas bija iepriekš. Arī selekcionāri pievērsušies tādu liliju veidošanai, kur katrai ir sava seja – raibumi, plankumi, īpašs neatkārtojams citas krāsas raksts, zieda centrs. "Pēdējā laikā cilvēkus interesē arī senāko laiku šķirnes," teic selekcionāra lielākais palīgs – meita Daina. "Gribas tādas puķes kā vecmāmiņas dārzā – flokšus, peonijas un lilijas līdzīgas tām, ko devēja par ķeizarkroņiem." Daudzi cilvēki taujā arī pēc klasiskajām trompetlilijām – karaliskajām lilijām (Lilium regale) un pēc baznīcas jeb Madonnas lilijām (Lilium candidum). "Arī es būtu priecīgs, ja kāds, kuram ir saglabājusies vecā labā baznīcas lilija, padalītos ar mani ar šo liliju sīpoliem. Vēlos šo liliju pavairot ar sēklām, bet kā jau savvaļnieces, tās negrib radoties ar tuviniekiem, tāpēc sēklu ieguvei, vajag no citas vietas nākušu precinieku," meitas teikto pārtver pats selekcionārs.

Jautāts kādas no senākajām Latvijas liliju šķirnēm būtu izceļamas, Guntis Grants vispirms nosauc Latvijas pirmā un nozīmīgākā liliju selekcionāra Viktora Orehova radītās Āzijas liliju grupas šķirni 'Saule' ar zeltaini dzelteniem ziediem, trompetliliju 'Mirdza' laškrāsas ziediem un Latgales grupas (Henrija lilijas (Lilium henreyi) krustojumu ar starpsugas hibrīdu Orleāna liliju (Lilium x aurelianense)) trompetliliju ar zaļganbaltiem ziediem un oranžu vidu 'Mežāre'.

Skaista un interesanta ir amerikāņu šķirne 'Purple Reign', ko bieži vien pārdod ar nosaukumu 'Patricias Pride'. Šī Āzijas grupas lilija ir ar krēmbaltiem ziediem, tās katru ziedlapiņu rotā tumšs sarkanbrūns, gandrīz melns triepiens. Smaržīgas un majestātiskas ir OT grupas (Austrumliliju un trompetliliju hibrīds) lilijas 'Silk road' un 'Anastasia'. 'Silk road' aveņsarkanie ziedi ar baltajām maliņām ieaugoties var uzstiepties pat 2 m augstumā. Savukārt 'Anastasia' pārsteidz ar lielajiem nokarenajiem ziediem un stingrajiem kātiem. Koša un izcila ir aveņkrāsas lilija 'Miss Feya' (Levern Friemann).

Interesanta ir arī čehu selekcionāra Vaclava Jošta radītā Āzijas lilija 'Eurydike', kas nedaudz atgādina ķeizarkroni, ar nokareniem tumšiem sarkanrozā ziediem. Savukārt Āzijas lilija 'Summer Night' lepojas ar tumši sarkaniem, gandrīz melniem ziediem. OT liliju faniem noteikti patiks arī smaržīgā 'Black beauty' ar tumšajiem bordo krāsas ziediem.

No Daugmales liliju pavēlnieka radītajām šķirnēm visiespaidīgākā ir trompetlilija 'Mēness Upe' – smaržīga, varena auguma šķirne ar skaistiem baltiem ziediem.

Lilijas labi augs jebkurā dārzā augsnē, tikai, lai izceltos to skaistums un lai tās pārāk neapdraudētu kaitēkļi un slimības, tās nevajadzētu stādīt kopā lielas grupās, bet gan nelielu skaitu augu – līdz desmit starp pārējām dārza puķēm. Lilijas labi sader ar citām ziemcietēm, tām sliktākas kaimiņienes vien varētu būt rozes, kuru ziemas piesegums varētu izjaukt liliju dabisko augšanas ritmu.

Apskatīt lilijas un noskatīt šķirnes nedēļas nogalē no 17. līdz 20.jūlijam varēs liliju izstādē, ko Dabas muzejā veidos biedrības Lilium Balticum selekcionāru un audzētāju izlolotie ziedi. Šeit apmeklētāji varēs iegādāties un pasūtīt liliju sīpolus, kā arī iepazīties ar jaunākajiem katalogiem.

Foto: Dita Kļaviņa-Lauberte

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!