Foto: Shutterstock

Rozes mēdz dēvēt par dārza karalienēm, un ne velti – tās dobēs izskatās graciozi ne tikai vienas pašas, bet arī kopā ar citiem augiem. Kas dobēs būs labākie kaimiņi un kurus augus nav ieteicams stādīt blakus rozēm, žurnālu "Tavs Dārzs" konsultē Rundāles pils muzeja galvenā speciāliste parka nodaļā Lelde Ozola, kura rūpējas par pils pasakaini skaistajām rozēm un citiem augiem.

Kādi ir rožu labie kaimiņi?

Rožu labie kaimiņi – fona augi – ir lavandas krāsas uzpirkstītes (Digitalis sp.), dažādu krāsu delfīnijas (Delphinium sp. hibrīdi), garlapu veronika (Veronica longifolia), Dāvida budleja (Buddleja davidii hibrīdi), dienziedes (Hemerocallis sp. hibrīdi), kā arī vienkāršie ceriņi, bukši, īves un skuju koki.

Kuri augi labi jutīsies vienā dobē ar dārza karalienēm?

Vēsturiskā, lielziedainā, izteikti kuplā roze ir ļoti dominants augs, tā nomāks jebkuru citu augu, kas tiks piestādīts tai līdzās, tāpēc vēsturisko šķirņu rozes vislabāk stādīt vienu vai trīs rožu grupā. Taču, ja ir ļoti liela vēlme šīs rozes papildināt, tad blakus var stādīt zemas puķes vai bukšus, kas pildītu tādu kā dobes apmales funkciju, tam piemēroti augi ir, piemēram, laimiņi (Sedum sp.).

Ja stīgotājrozēm apakšdaļa kļūst kaila, var izveidot viengadīgo puķu stādījumus, piemēram, labi der vidējās pulkstenītes (Campanula medium).

Zemsedzes rožu tuvumā vai zem tām skaisti izskatās baltās sudrabzālītes (viengadīgas), kaķumētras (Nepeta sp.), fāsena kaķumētra (Nepeta x faassenii) vai zema augstuma pulkstenītes (Campanula carpatica).

Augststumbra rozes labi izskatās starp zaļiem lakstaugiem vai arī starp augiem, kuriem ir pelēkzaļa vai sudrabaina lapotne, piemēram, tās labi papildinās vilnainā sarmene (Stachys byzantina) un vībotne (Artemisia schmidtiana).

Floribundrozēm, tējhibrīdrozēm, krūmrozēm ļoti piemēroti partneri ir tādi augi kā, piemēram, izskatīgais laimiņš (Sedum spectabile), parastais pelašķis (Achillea millefolium hibrīdi), purpursarkanā ehinācija (Echinacea purpurea), trīsdzīslu kaķpēdiņa (Anaphalis triplinervis), sarkanā centrante (Centranthus ruber), monardas (Monarda sp. hibrīdi), bārdainie īrisi (Iris barbata elatior hibrīdi), helēnijas (Helenium sp. hibrīdi), parastā liatre (Lythrum salicaria), lielziedu platpulkstenītes (Platycodon grandiflorus) un citi augi, jāsaka tā – ir, no kā izvēlēties.

Zem rozēm ieteicams audzēt zemus daudzgadīgos augus. Daudzgadīgie augi, ko var audzēt kopā ar rozēm, – mīkstais rasaskrēsliņš (Alchemilla mollis), spilvenveida miķelīte (Aster dumosus), karpatu pulkstenīte (Campanula carpatica), pienziedu pulkstenīte (Campanula lactiflora), lielā krizantēma (Chrysanthemum maximum 'Little Silver Princess'), gandrene (Geranium endressii 'Walgrave Pink'), birztalas salvija (Salviane morosa), vārpu veronika (Veronica spicata) un citi.

Ieteicamās mežvīteņu šķirnes audzēšanai kopā ar rozēm – 'Henryi', 'Kathleen Dunford', 'Mme.le Coultre', 'Mrs. Cholmondeley', 'Nelly Moser', 'Rouge Cardinal', 'The President' un 'Viņa'.

Blakus un zem rozēm var arī stādīt dažādus zemus krūmveida mūžzaļos augus.

Kurus augus nav ieteicams stādīt vienā dobē ar rozēm?

No kokaugiem tuvumā nevajadzētu stādīt bērzus, liepas vai citus kokus ar seklu un plašu sakņu sistēmu, šādi koki visiem tuvumā stādītajiem augiem atņems kā spēku, tā arī augsnē esošās barības vielas. Nav ieteicams tiešā tuvumā/blakus stādīt krūmus, kas izaug rozes augstumā vai pāraug to, tas rozi noēnos un nomāks.

Kopā ar rozēm nevajadzētu stādīt lavandu, jo tai vajadzīga liesāka augsne, bet rozēm treknāka, trūdvielām bagātāka augsne, lavanda var pārņemt dobi un rozi nomākt.

Galvenais ir izvēlēties augus, kas attiecībā pret rozi ir zemi, lai tie rozi nepāraugtu un nenomāktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!