Foto: Shutterstock
Teju, teju pavasaris mūs atkal sāks priecēt ar krāsām, smaržām un silto saulīti. Visi dārzu mīļotāji sāks pucēt savus dārza instrumentus un meklēt savus dārza cimdus, lai varētu sēt, stādīt un sakopt savus dārzus. Tiem, kas dārzu sāk veidot no nulles, noteikti ir jautājumi par to, ko stādīt, lai drīz redzētu darba augļus un kas ir ātraudzīgākie augi?

Pavasaris ir stādu pirkšanas maratons, kad iepērkam gan viengadīgo augu sēklas, gan stādus, un arī daudzgadīgos augus. Visbiežāk mūsu pirkumi ir impulsīvi un neapzināti, un mēs sekojam savai sirdsbalsij nevis saprātam. Jā, pat pieredzējušiem dārzniekiem šādi impulsi uznāk! Lai tomēr mūsu rosīšanās dārzā mums būtu tīkama un nestu loloto rezultātu, ir jāņem vērā dažādi dārznieku knifiņi, ko ikdienas darbā iesaka dārzkopības speciālisti, un šoreiz padomiem neskopojas daiļdārzniece un ''Ik Lienes dārzi'' vadītāja Liene Lakstīgala.

Dārza plānošana

Vislielākā kļūda sava dārza izveidē ir neapzināti pirkumi, kas notiek pirms pati dobe tiek izveidota. Dārzs vairāk vai mazāk ir mākslas darbs, kur bez skiču zīmēšanas un pieredzes īstais šedevrs nemaz nevar tapt. Nav jābūt ainavu arhitektam, lai aptuveni uzzīmētu plānu vai skici, kā dārzs varētu izskatīties un ko katrā vietā gribētos audzēt. Speciāliste vienmēr iesaka sākt ar dobes formas uzmērīšanu un izveidi, lai rastos sapratne par formām, līnijām, novietojumu, klimatiskajiem apstākļiem un kopskatu.

Plānošanas procesā speciāliste iesaka ņemt talkā papildu materiālus par augiem, ko var iegādāties Latvijas stādu audzētavās, kādi augi piemēroti konkrētiem apstākļiem utt. Pat tad, ja šķiet, ka bez priekšzināšanām tas būs grūti izdarāms, dārza arhitekte iesaka vismaz pamēģināt, un kas zina, varbūt atklāsies dabas dots talants būt par dārza mākslinieku.

Foto: Shutterstock

Augu piemērošana

''Vienmēr iesaku padomāt par to, vai augi, ko izvēlaties, augs piemājas augsnē, jo augsnes tips ir ļoti svarīgs. Ja tomēr auga apraksts liecina, ka vieta nebūs augam piemērota, vienmēr var meklēt alternatīvus variantus, vai arī uzlabot augsnes tipu ar specializētas kūdras vai organisko mēslojumu palīdzību. Augs vienmēr priecāsies, ja tam pievērsīs vairāk uzmanību, kops, mēslos, tad arī nebūs ilgi jāgaida skaistie ziedi vai krāšņās lapas,'' skaidro speciāliste.

Ievērojot ainavas principus, augu aprakstus un plānojumu pirms augu iegādes, tiks samazināts ne tikai darba apjoms, bet arī tēriņi, tādējādi neiegādājoties vairāk augus, nekā nepieciešams.

Ātri augoši augi

Aizņemtajā, saspringtajā ikdienā cilvēkiem ir radusies vēlme pēc ātra rezultāta, un tas ir novērots pat dārzkopības nozarē, stāsta speciāliste. Klienti visbiežāk vēlas, lai dārzā iestādītā puķe vai koks ir skaists jau pirmajā gadā un priecē dārza īpašnieku. Bieži gan šādu efektu nevar panākt, jo augi tiek iegādāti mazi, un kamēr tie sasniedz savus pieauguša auga izmērus, paiet vairāki gadi. Bet, lai iegādātos jau lielus augus, tas tomēr ir diezgan liels finansiāls ieguldījums.

Tomēr katrā bezizejā ir vismaz viena izeja, un arī šajā situācijā ir risinājumi. Ir daži augi, kas mūs priecēs daudz ātrāk nekā citi un daži padomi, kas ļaus mūsu dārzam izskatīties skaisti arī tad, kad augi vēl ir maziņi.

Foto: Shutterstock

Dārza izveidē var izvēlēties šādus ātri augošus augus kā – fizokarpus, kārklus, grimoņus, spirejas, plūškokus vai kādu ātraudzīgāku skujeņu šķirni kā Ķīnas kadiķis 'Spartan', horizontālais kadiķis 'Prostrata', parastā īve 'Summergold', rietumu tūja 'Yellow Ribbon' un milzveida tūjas šķirne, tos kombinēt ar ziemcietēm, kas aizpildīs tukšos laukumus, kamēr krūmi kuplos.

Vēl jāpievērš uzmanību izcili dekoratīviem krūmiem kā spārnotais segliņš, kas ir skaists visu cauru gadu ar savu spārnoto stumbru un krāšņajiem toņiem rudenī. No nokareno augu formām savu daili atrādīs parastais pīlādzis (Sorbus aucparia), 'Pendula', goba (Ulmus glabra) 'Camperdown', blīgzna (Salix caprea) 'Pendula', purpura ābele (Malus purpurea) 'Pendula', kokveida karagana (Caragana arborescens) 'Pendula', Eiropas lapegle (Larix decidua) 'Pendula', Japānas lapegle (Larix kaempferi) 'Steef`s Weeping', parastā egle(Picea abies) 'Frohburg' un, protams, vēl citas nokarenās šķirnes.

Vēl jūsu dārzu izpušķos visi raiblapu augi, kas visbiežāk tiek apzīmēti ar šķirnes nosaukumu ''Variegatus'', un augi ar īpaši skaistu lapu krāsu, kā piemēram, parastais filadelfs 'Aureus' vai melnais plūškoks 'Madonna' ar dzeltenraibām lapām. Ja dārzā vēl palikusi kāda tukša vieta, kas izskatās ne īpaši skaista, tad var to aizpildīt ar kādu interesantu zemsedzes materiālu, piemēram, olīšiem, čiekuriem, dekoratīvo mulču, krāsoto mulču, kas padarīs dobi interesantāku un gaumīgāku.

Nevar aizmirst par sīpolpuķēm un pavasara puķēm, kas priecēs pēc dziļās ziemas. Šajā sakarā daiļdārzniece iesaka izvēlēties kaķpēdiņas, ozolītes, arābes, brunneras, obrētas, doronikas, omfalodes un, protams, krāšņās prīmulu šķirnes.

Foto: Shutterstock

Kad pavasara puķes nozied, tad tukšajos laukumos jāstāda vasaras puķes, šeit ieteicams izvēlēties pelpelēkās krustaines, jo tās saglabā dekorativitāti gandrīz visu gadu. Dārzkopes favorītes ir rudbekijas 'Toto' – izcili izturīgas puķes, kas zied visu vasaru. ''Iesaku arī pamēģināt tādus jaunumus dārzā kā pildītās lauvmutītes, kas izskatās pēc miniatūrām delfīnijām, skaistās lavateras, kas ir lielisks un mazprasīgs augs, tāpat ir vērts paskatīties, ko stādu audzētāji mums jaunu piedāvās šogad.''

Dārzs ir jāveido tā, lai tas ir baudāms visu gadu, ne tikai vasaras mēnešos, bet arī ziemā. Krāšņumam ziemas mēnešos ieteicams izvēlēties dekoratīvo kārklu šķirnes 'Salix alba 'Chermesina' ar izteikti oranžiem dzinumiem, 'Vitellina' ar koši dzelteniem dzinumiem ziemā, 'Salix purpurea 'Uralensis' ar tumši karmīnsarkaniem dzinumiem. Jāteic, ka kārkli ir arī ļoti ātraudzīgi un mazprasīgi augi, līdz ar to, dārzā ātri vien saaugs un sakuplos, tiesa gan - vairāk patiks augt mitrās vietās. Augi ar izcilu zarojumu – parastā lazda 'Contorta'.

Ja vēlies kādu augu ar īpatnēju mizu, tad izvēlies zaļmizas kļavu, bet dekoratīvu ogu apstādījumiem ziemas mēnešos izvēlies pīlādzi, irbenes un bārbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!