Foto: Shutterstock
Nevar teikt, ka komposts kādā dārzā tiktu veidots nepareizi – pareizāk sacīt, ka tā gatavošanai cilvēki nepievērš daudz uzmanības, tādējādi neiegūstot tik vērtīgu augsnes uzlabošanas līdzekli, cik varētu. "Goodhousekeeping" eksperti apkopojuši ieteikumus, kā izveidot pēc iespējas labāku un kvalitatīvāku kompostu, ko mēdz dēvēt arī par "melno zeltu".

Dārznieki augsnes kompostu izmanto zālāju un puķu dobju mēslošanā. Praktiski padomi, kā izveidot komposta kaudzi dārzā lasāmi šeit, bet te iepazīsties ar tā saglabāšanas principiem gada aukstākajos mēnešos.

Un tagad ķeramies klāt izplatītākajām kļūdām!

Tu pietiekami nepārklāj pārtikas atkritumus

Ir trīs galvenie iemesli, kāpēc būtu jāpārklāj pārtikas atkritumi – lai kompostam nebūtu neizturami nepatīkama smaka, lai tīši nepievilinātu dzīvniekus, kuriem varētu būt vēlme tajā meklēt ēdamo, un lai nodrošinātu pārtikas un dārza atkritumu daudzveidību kompostā. Pirms likt pārtikas paliekas eksperti iesaka izveidot "ligzdiņu" no dārza atkritumiem, tad likt iekšā pārtikas atgriezumus un vēlreiz pārklāt, piemēram, ar lapām.

Kompostā nav pietiekamas daudzveidības

Veiksmīga komposta pamatā ir līdzsvars starp zaļo (pļautā zāle, dārzeņu, puķu atliekas) un brūno masu (augu saknes, smalcināti koku un krūmu zari). Ja kompostam izmanto tikai zāli, tā netrūdēs, bet pārvērtīsies gļotainā masā. Ja kaudzē liks tikai cietus zarus, saknes un mizas, tās netrūdēs ļoti ilgi.

Foto: Shutterstock

Ja nedomāsi par atkritumu daudzveidību, komposts nebūs tik vērtīgs, kāds tas varētu būt, ja pievienotu vēl citas "sastāvdaļas". Pareizi veidots komposts nesmako – ja tavā dārzā ir nepatīkams aromāts, izlasi šo rakstu, kurā minēti varianti, kā likvidēt smaku.

Atkritumu griešana mazos gabalos

Daudzveidība nepieciešama ne tikai atkritumos, bet arī izmēros. Cilvēki reizēm ačgārni domā, ka vislabākais gala rezultāts būs tad, ja visi pārtikas atkritumi tiks sagriezti mazos gabaliņos. Taisnība, ka šādu izmēru atkritumi sadalās ātrāk, taču šādā veidā nav brīnums, ka komposts ātri pārvērtīsies ļoti slapjā masā. Piemēram, ābolu var sagriezt četrās daļās, bet to noteikti nevajag blendēt. Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka mitrums trūdēšanai ir nepieciešams tikpat ļoti, cik gaiss, taču – kas par daudz, tas par skādi.

Pārāk maz lapu, pārāk daudz zāles

Lapas ir viena no galvenajām komposta sastāvdaļām. Kā minēts iepriekš, pārtikas atgriezumus ir jāpārklāj ar lapām, tāpēc sausās lapas rudeņos nav ieteicams mest ārā, bet gan paglabāt maisos (ja ir iespējams atrast vietu, kur tos atstāt). Robeža starp "par daudz" un "par maz" gan ir ļoti šaura – visas sagrābtās lapas nevajag mest kompostā. Ja kaudzē ir aptuveni divas trešdaļas lapu, tad atlikusī trešdaļa jāatvēl "zaļajiem" atkritumiem un atgriezumiem. Atceries, ka mūžzaļo koku un krūmu lapas kompostā sadalās daudz lēnāk.

Pārspīlēt nav ieteicams arī ar zāles likšanu kompostā. Kaudzē nevajadzētu mest daudz zaļas zāles, jo tā var pārvērsties glumā, ļoti smirdīgā masā, kā arī traucēt gaisa piekļuvi.

Ja tev nav sava dārziņa, kur iekārtot komposta kaudzi, nevajag nokārt degunu, jo tā ierīkojama arī virtuvē vai uz balkona. Plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!