Lai iekoptu krāšņu un plaukstošu dārzu, ne vienmēr ir jāiegulda milzu līdzekļi, jāalgo ainavu arhitekti, kas iesaka, kā izdaiļot pagalmu ar novatoriskiem risinājumiem.

Viss, kas nepieciešams, ir pietiekami radoša domāšana un apņemšanās visu paveikt pašu spēkiem. Lūk, daži vienkārši ieteikumi, kā sākt.

Bezmaksas padoms - atsakies no papīra

Netērē naudu, pērkot dārzkopju rokasgrāmatas, padomu krājumus un žurnālus - to visu var apskatīt arī bibliotēkā. Ja vēlies ekspertu ieteikumus un atzinumus, dodies uz tuvējo stādu audzētavu vai dārzkopības preču veikalu. Turklāt pēdējā laikā populāras kļūst dažādas lekcijas un semināri, ko rīko gan dārzkopības centri, gan dažādi stādu audzētāji.

Arī internetā ir pieejami neskaitāmi resursi, kuros gūt gan vērtīgus padomus un praktisku informāciju, gan iedvesmojošas idejas, kā dārzu pārvērst par plaukstošu oāzi.

Zaļā domāšana

Tā vietā, lai dotos uz dārza centru un pirktu mizu mulču vai kompostu dārzam, to var veidot pašu spēkiem. Tā vietā, lai rudenī sagrābtās lapas dedzinātu vai izmestu atkritumos, tās var sasmalcināt, veidojot mulču vai kompostu.

Plaukstošam dārzam tik ļoti nepieciešamajam kompostam noder visi organiskie atkritumi, kādus radām ikdienā - olu čaumalas, tējas un kafijas biezumi, augļu un dārzeņu mizas un atlikumi, nopļautā zāle, pat smalcināts papīrs. Par to, kā un kādēļ veidot kompostu, lasi te.

Ja komposta gatavošana šķiet pārāk ķēpīgs un sarežģīts pasākums, ir vērts painteresēties pie tuvākiem vai tālākiem kaimiņiem, pilnīgi noteikti kāds būs tik uzņēmīgs un darīs to saviem spēkiem un būs ar mieru par minimālu atlīdzību dalīties gūtajā kompostā.

Augu pavairošana

Nav nepieciešams ik gadu pirkt jaunus ziemciešu vai vasaras puķu un dārzeņu stādus. Izvēlies veselīgākos vai visvairāk sakuplojošos augus, ko var dalīt mazākos stādos vai pavairot citos veidos, piemēram, ar spraudeņiem vai potējot. Atbrīvo izvēlēto ceru no nezālēm, vecajām vai nīkuļojošajām atvasēm un lapām un sadali atsevišķos stādos, netraumējot auga saknes. Tikai retajiem dārzkopjiem stādu dalīšana nepadodas, pārsvarā visi ļoti veiksmīgi šādā veidā pavairo un pārstāda gan dekoratīvus un ziedošus augus, gan garšaugus.

Un atkal jau - lai nebūtu jāpērk stādi, dodies pie kaimiņiem un pavaicā, vai viņiem nav sakuplojuši kādi, tevi interesējoši, augi, kurus var dalīt atsevišķos stādos. Gluži tāpat der ielūkoties arī internetā - sociālajos tīklos un forumos, ir atrodamas arī dažādas domubiedru grupas, kurās pulcējas gan dārzkopības profesionāļi, gan iesācēji, kas savā starpā mainās ne tikai ar padomiem un idejām, bet arī ar dažādiem stādiem. Šādas domubiedru grupas ir gan "Draugiem.lv", gan portālā "Cālis".

Sēklu ievākšana

Bagātas ražas papildu bonuss ir iespēja iegūt sēklas, ko sēt nākamajā sezonā. Kādēļ gan tērēt naudu, pērkot sēklas, ja paša dārzā tās var iegūt par brīvu? Ja izauguši gardākie tomāti vai ideāli ķirbji, kādēļ gan neizmantot šo veiksmi un pieredzi? Būtiskākā nianse - sēklas nevajag vākt no F1 hibrīdu sēklām (šī informācija ir redzama uz sēklu iepakojuma), jo šīs sēklas tiek iegūtas apputeksnējot konkrētu augu šķirnes un no izaudzētajiem augiem vāktās sēklas nesaglabā savu vecāku īpašības un nākamā gada raža var kardināli atšķirties no cerētā rezultāta.

Otrā elpa vecām lietām

Garāžā, šķūnītī vai pieliekamajos atrodas daudzas savu mūžu nokalpojušas lietas, kas var tikt izmantotas pagalma vai dārza labiekārtošanai. Veci lampu kupoli, koka mucas, cepuru kastes, klūgu grozi, trauki un daudzi citi sadzīves priekšmeti ir viegli pārvēršami par stilīgiem un dekoratīviem puķu konteineriem.

Veci slotas kāti, metāla kalumi, koka nūjas var tikt izmantotas kā stutes jeb balsti kāpelējošiem augiem, no tām var veidot arī dažādus dizainiskus vides objektus vai instalācijas, ļaujot brīvu vaļu fantāzijas lidojumam un radot pagalmā improvizēti māksliniecisku noskaņu.

Vecas koka durvis var pārveidot par dārza vārtiņiem vai izmantot kā atbalstu vīteņrozēm.

Olu kastes un dažādus pārtikas produktu iepakojumus var izmantot kā traukus dēstu audzēšanai. Savukārt greipfrūtu un apelsīnu mizas var izmantot cīņai ar gliemežiem - vakarā atstāj tās dārzā un no rīta dodies salasīt ap mizām sapulcējušos dzīrotājus.

Iekārtojot pagalmu, ļauj vaļu radošām izpausmēm - fantāzijai nav robežu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!