Turpinot janvārī aizsākto tēmu par vienas krāsas augu grupēšanu puķu dobē, aicinām pievērsties zilos toņos ziedošām ziemcietēm. Zilā krāsa aizgaiņā nemieru, palīdz sakārtot domas, dod cerību turpmākajam… Izrādās, tādu īsti zilu ziemciešu nemaz nav tik daudz, arī dažai no tabulā minētajām nokrāsu var apšaubīt – zila tā vai violeta? Protams, šo zilo vilni var papildināt lobēlijas, skēvolas, miltainā salvija un citas vasaras puķes, iesaka žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Dārzkopim noderīga zilo ziedu tabula - augu izmēri, ziedēšanas laiks, prasības

Desmit labi padomi


  1. Bārdainos īrisus pārstāda tūlīt pēc noziedēšanas vai arī augustā, septembrī. Jaunā stāda saknenim jābūt apmēram sprīdi garam. Lapas saīsina līdz 10 cm garumam, bet saknes nogriež par 2/3 īsākas. Stāda sekli, ar muguriņu pret dienvidiem. Dobē, kur pavasarī vai rudenī neizbēgami veidojas un ilgstoši saglabājas peļķes, bārdainajiem īrisiem klātos grūti – pārmērīgs mitrums izraisītu sakneņu puvi. Iestādītie īrisi mazāk slimos, ja izraudzītajā vietā būs teicama drenāža vai arī pietiekami ūdenscaurlaidīga augsne.

  2. Dārza delfīnijām tūlīt pēc noziedēšanas nogriež ziedkātus, lai līdz ziemai paspēj izveidot jaunu lapu puduri. Ja nogriež pārāk vēlu, dobajos ziedkātos sakrājas ūdens. Tas apdraud auga sekmīgu pārziemošanu. Delfīnijām nav ilgs mūžs. Tās regulāri jāatjauno ar ceru dalīšanu vai sēklām.
  3. Ja dobē plānots stādīt mežvīteni, tam pie kājām dienvidu pusē ieteicams iedēstīt augus, kas noēnos mežvīteņa saknes, neļaujot tām pārkarst vasaras saulē. Stīgas labāk apgriezt pavasarī 30–60 cm augstumā no zemes.
  4. Miko ramonda labi jutīsies, ja augšanas vieta būs nedaudz paaugstināta. Apkārt improvizētajam uzkalniņam var aplikt dūres lieluma akmeņus. Lietusūdeņi notecēs un nekrāsies lapu rozetēs, tā pasargājot augu no puves.
  5. Dekoratīvā sīpola hibrīdā šķirne 'Beau Regard' izceļas ar metāliski zilām, lielām lodveida ziedkopām (līdz 20 cm diametrā). Ik pēc 3–5 gadiem sīpolus pēc noziedēšanas norok un sadala. Stāda rudenī iepriekš sagatavotā augsnē 10–15 cm dziļumā.
  6. Lielziedu platpulkstenīti un līdzīgus augus, kam ir izteikta mietsakne (līdzīga burkānam), gandrīz nekad nepavairo ar ceru dalīšanu, bet tikai ar sēklām. Atdalītajai auga saknes daļai tikpat kā nav sānsakņu, tāpēc vajadzīgs ilgs laiks, lai iesakņotos.
  7. Lai labi augtu, bagātīgi ziedētu un neslimotu, augus nepieciešams mēslot. Pavasarim izvēlas universālu komplekso mēslojumu ar lielāku slāpekļa (N) saturu, savukārt rudenī –
 ar mazāku slāpekļa, bet lielāku kālija (K) saturu. Pietiekams kālija daudzums augsnē nodrošina veiksmīgu augu pārziemošanu.
  8. Pavasarī, kad augsne ir pietiekami iesilusi, iestrādājiet tajā Trihodermīnu vai Biomiksu. Šie bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi rūpēsies par augu veselību puķu dobē. Vasaras otrajā pusē to atkārto vēlreiz.
  9. Neaizmirstiet augus puķu dobē mēslot arī pēc vasaras lietavām! Lietus izskalo augsni, un augiem sāk trūkt barības vielu. Papildmēslojumā noderēs jebkurš kompleksais minerālmēslojums.
  10. Ar laiku ziemciešu dobē augsne noplicinās un sablietējas. Augsnes sastāvu un aerāciju var uzlabot, rudenī mulčējot ar labu lapu kompostu vai bagātinātu neitrālu kūdru. Tā puķu dobe iegūs otro elpu. Arī apkopt pavasarī būs vieglāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!