Saulespuķes ir īsts vasaras krāšņums, kas silda un iepriecina jau no domas vien par to esamību dārzā. Pat tad, ja šķiet, ka šīs puķes stādāmas vien karstā laikā, patiesībā to sēšanas laiks ir tieši šobrīd. Interesanti, ka saulespuķes vienmēr seko saules ritējumam un pagriež ziedu uz saules puses, gluži vai smeldamās saules gaismu un siltumu.

Saulespuķu šķirnes ir ļoti dažādas – raibas, vienkrāsainas, spilgtākas un blāvākas, bet visas gana skaistas un iederīgas dārzā. Lai arī šīs puķes ir viengadīgas un katru gadu tās jāsēj no jauna, tomēr ir liels prieks un gandarījums sagaidīt kuplos un saulainos ziedus. Ja viens šķirne nav īpaša, tad vislabāk saulespuķēm augt dobē, ne podā, jo podos nereti ir par maz vietas un saulespuķes tā arī nesaņemas kārtīgi uzziedēt. Tāpēc sēklu sēšanai jāatvēl piemērota vieta dārzā.

Sēšana

Lai arī saulespuķes izskatās greznas un mazliet kaprīzas, patiesībā tās ir mazprasīgas un izaugs dažādos apstākļos. Sēklas nav nepieciešams kā īpaši sagatavot sēšanai, bet, ja ir vēlēšanās kā īpaši pastiprināt sēklu uzdīgšanu, var tās uz 12 stundām iemērkt remdenā ūdenī. Saulespuķu audzēšanai piemērota vieta būs saulainā vai daļēji noēnotā vietā, kur nav stipri vēji, taču tās labi jutīsies jebkurā vietā. Augsnei jābūt ne pārāk mitrai un noteikti ne skābai, tās var sēt atsevišķā dobē, bet var arī ieviest starp citām vasaras puķēm, taču ņem vērā – tās stiepsies diezgan augstu. Svarīgi ievērot, lai sēklas netiktu iesētas pārāk tuvu viena otrai – starp tām jābūt vismaz 30-40 cm lielai atstarpei. Uzirdini augsni 30 cm dziļumā, iesēj sēklas un tad pārklāj tās ar 1 cm biezu augsnes slāni. Pēc tam piespied sēklas un aplaisti ar lejkannu, kas papildināta ar smalkā ūdens tecēšanas uzgali. Ja iestādīsi saulespuķu sēklas jau tagad, tad jau jūlijā saulainie ziedi stiepsies pretim saules gaismai un ziedēs līdz pat septembrim.

Kopšana

Saulespuķes nepieciešams aplaistīt vien tad, ja ir īpaši sauss laiks, bet saulespuķes ir mazprasīgas puķes, kas labi augs pašas par sevi, ja vien augsne nebūs pārāk mitra vai skāba. Turklāt šīs saulainās puķes vienmēr pārsteidz ar ātro augšanu, tikai nevajadzētu šīm puķēm ieaugt nezālēs, tad augšanas process būs ilgāks un noteikti grūtāks. Atceries, ka vislabāk ļaut tām augt dobē, ne puķu podos.

Starp citu, saulespuķu ziedlapiņas var pievienot salātiem un izmantot tās kā ēdiena dekorāciju. Savukārt saulespuķu sēklas, kas izveidojušās zieda viducī, var ēst svaigā veidā, žāvēt vai apgrauzdēt ar sāli. Arī putni nesmādēs šīs sēklas un visai drīz apciemos saulespuķes jau tad, kad tās būs uzziedējušas, tā kā šo ziedu izaudzēšana veicinās arī putnu klātbūtni dārzā.

Tad, kad ziedi kļuvuši par smagu kātam, tās ieteicams nogriezt un ievietot stabilā vāzē ar ūdeni. Lai saulespuķe saglabātos ilgāk, kāta galus var nedaudz apdedzināt.

Ieteikums!

Ļoti labi saulespuķes izskatīsies, izaudzējot tās pie neliela žoga, vārtiņiem, mājas vai šķūņa galā. Tādā veidā augs tiks pasargāts no vējiem un tas palīdzēs kātiem noturēt smagākos ziedus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!