Foto: Shutterstock
Lai dārzs būtu krāšņs un spētu iepriecināt ar krāsainām ziedu un lapu kupenām, katram augam jāatrod pareizā vieta, kur tas spēs ziedēt visskaistāk. Kādas ziemcietes izvēlēties, kā tās kopt un ko vērts zināt par dažām šķirnēm, stāsta Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča.

"Atskatoties uz pagājušā gada populārākajam ziemcietēm, mūsu dārza centrā noteikti pirmo vietu ieņem skaistās, smaržīgās un košās ehinācijas ("Echinacea"). Tās labi aug un koši zied saulainā vietā, mēreni mitrā, auglīgā augsnē, ar neitrālu skābuma pH reakciju," norāda Komina-Parfenoviča. "Ehinācijas ar savu smaržu ļoti bagātīgi piesaista gan tauriņus, gan bites, kas ir papildu prieks dārzā."

Foto: Shutterstock

Pēc saviem ieskatiem viņa min arī iemīļotākās šķirnes:

  • 'Marmelade' ar oranžiem, pildītiem ziediem, ziedu augstums 80 cm, lapojuma - 50 cm.
  • 'Summer Cocktail' ar dzelteniem-violetrozā ziediem, ziedu augstums 70-80 cm, lapojums - 40-50 cm.
  • 'Hot Lava' ar oranžsarkaniem ziediem, ziedu augstums 90 cm, lapojuma – 50 cm.

Purpura ehināciju iemīļotākās šķirnes:

  • 'Green Jewel' ar neparastiem, lieliem, zaļganiem ziediem, ziedu augstums 60-70 cm, lapojuma - 40-50 cm.
  • 'Sensation Pink' ar violetrozā ziediem, ziedu augstums 70cm, lapojuma – 50 cm.

"Lai gan Vārpu liatre ("Liatris") ar lielu šķirņu daudzveidību neizceļas, tomēr arī šis augs cilvēkiem patīk. Labi aug saulē vai pusēnā, mēreni mitrā, ūdenscaurlaidīgā, smilšmāla augsnē," teic Komina-Parfenoviča. Iemīļotākā šķirne – "Floristan White" (Floristan Weiss) ar baltiem ziediem, augstums – 90 cm.

Saules apspīdētajās vietās Komina-Parfenoviča labprāt izvēlas arī smaržojošās šaurlapu lavandas ("Lavandula angustifolia"), īpaši šķirni 'Hidcote Blue Strain' ar tumši violetiem ziediem. Lavandas labi aug saulainās un siltās vietās, kur neuzkrājas mitrums, tāpēc jāizvēlas labi drenēta augsne, piemērotas būs arī nogāzes.

"Pēdējos gados arvien populārākas paliek kaķumētras ("Nepeta"), kas labi augs saulē vai pusēnā, sausā līdz mēreni mitrā, pieticīgā līdz vidēji bagātīgā augsnē," min eksperte.

Foto: Shutterstock

Iemīļotākās šķirnes:

  • 'Dropmore' ar smaržīgiem, tumši ziliem ziediem. Zema auguma šķirne, augstums 25-30 cm.
  • 'Bramdean' ar violetziliem ziediem, zaļām lapām, bet sarkanīgiem kātiem, augstums 90-110 cm.
  • 'Zinser's Giant' ar zilganvioletiem ziediem, augstums 80 cm.

"Perovskijas ("Perovskia") populārākā šķirne ir 'Blue Spire' ar gaiši ziliem, smaržīgiem ziediem, pelēcīgi zaļām lapām, augstums - 80-100 cm. Labi augs saulē vai pusēnā, sausā līdz mēreni mitrā, pieticīgā līdz vidēji bagātīgā augsnē," stāsta Komina-Parfenoviča.

Tāpat eksperte skaidro, ka dienziedes ("Hemerocallis") šķirņu daudzveidības ziņā soļo savu uzvaras gājienu un ir viena par otru skaistāka, tāpēc grūti nosaukt pieprasītākās šķirnes. "Dienziedes labi piemērojas apstākļiem un ir ļoti pacietīgas, taču vislabāk augs un ziedēs saulainā vietā, arī ēnainā vietā tās labi aug, tomēr ziedu skaits tur nebūs tik liels. Tām vislabāk patīk mitra augsne, bet labi pacieš arī sausuma periodus."

Runājot par heihērām, tām parasti izvēlas saulainu vai deļēji ēnainu vietu, vēstī speciāliste. "Labi aug caurlaidīgā, neitrālas reakcijas un vidēji mitrā augsnē, tām ir viegla kopšana."

Populārākās šķirnes:

  • 'Chocolate Ruffles' ar krēmbaltiem ziediem, bet tumši purpursarkanām, mazām, kruzuļotām lapām, ziedu augstums – 50 cm, lapojuma – 30 cm.
  • 'Lime Marmelade' ar baltiem ziediem, zaļgandzeltenām, skaistām lapām, ziedu augstums – 50 cm, lapojuma – 30 cm.
  • 'Marmelade' ar baltiem ziediem, dzeltenrozā lapām, ziedu augstums – 45 cm, lapojuma – 25 cm.
  • 'Paris' ar rozā ziediem, lapas zaļas ar sudrabainu lāsumu, ziedu augstums 60cm, lapojums 25cm.

"Izcilās salvijas ("Salvia x superba") mūsu klimata apstākļos labi ziemo bez piesegšanas, ir izteiktas saulmīles, labi aug drenētā, sausā, vidēji mitrā, vidēji bagātīgā augsnē. Pēc noziedēšanas vecos ziedus ieteicams nogriezt, lai augi ziedētu atkārtoti," norāda Komina-Parfenoviča.

Foto: Shutterstock

Iemīļotākās šķirnes:

  • 'Merlou Rose' ar rozā ziediem, salīdzinoši zema šķirne 40 cm;
  • 'Caradonna' ar tumši violetiem ziediem, augstums – 70 cm;
  • 'Shwellenburg' ar vīnsarkaniem ziediem, augstumā - 40-50 cm.

"Flokšu ("Phlox") šķirņu daudzveidība ir ļoti liela, pieejama gan krāsu, gan augstuma dažādība. Labi augs saulainā līdz pusnoēnotā vietā, vidēji bagātīgā, bagātīgā, irdenā augsnē, ko ieteicams ielabot ar kompostu. Patīk vidēji mitra augsne, noteikti nepatiks sausums, tāpēc karstās vasarās par tiem nedrīkst aizmirst, jo flokšu ienaidnieks ir miltrasa. Lai no tās izvairītos, ir jāseko līdzi mitruma līmenim augsnē. Slimības attīstību veicina sabiezināts stādījums, kā arī laika apstākļi (sausums un karstums)," skaidro speciāliste.

Foto: Shutterstock

Ēncietīgie augi

"Pie daļēji ēncietīgiem augiem noteikti jāmin kazbārži ("Arucus"), kuru dažas šķirnes labi aug arī ēnainās vietās, bagātīgā, vidēji mitrā augsnē," teic Komina-Parfenoviča. Kā piemērus viņa min:

  • 'Noble Spirits' ar baltiem ziediem, zaļām lapām.
  • Pundurkazbārdis ar baltiem ziediem, gaiši zaļām lapām, kas rudenī krāsosies dzelteni oranžas, ziedu augstums 50 cm, lapu - 30 cm.
  • Divmāju kazbārdis ar dzeltenbaltiem ziediem, ziedu augstums 100-200 cm, lapu augstums 80-100cm.

Vēl viņa min bergēnijas ("Bergenia"), kas labi augs vidēji bagātā, bagātā, vidēji mitrā arī daļēji noēnotā vietā. Ēnainākās vietās labāk augs šķirne 'Harzkristall' - balti rozā ziediem un zaļām lapām un sirdslapu bergēnijas ar purpursārtiem ziediem.

"Liellapu brunnera ("Brunerra macrophylla") labi augs bagātīgā, vidēji mitrā augsnē. Ziedi - atšķirībā no šķirnes - gaiši zili, zili, augstums - 40-50 cm," skaidro Komina-Parfenoviča.

Eksperte norāda, ka daļēni ēnainās, ēnainās vietas patiks lauztajai sirdij ("Dicentra spectabilis"), kas labi augs vidēji bagātā, bagātā, vidēji mitrā augsnē.

Foto: Shutterstock
  • Lauztā sirds sārtiem, karmīnrozā ziediem, augstums 70 cm;
  • 'Alba' baltiem ziediem, zaļām lapām, augstums 70 cm;
  • 'Gold Heart' ar skaisti rozām ziediem un dzeltenām lapām, augstums - 60-70 cm.

Ja runa ir par agrā pavasarī ziedošajiem augiem ēnainās vietās, Komina-Parfenoviča uzsver, ka tad noteikti jāizvēlas melnā ziemziede ("Helleborus nigra"), kam patiks vidēji bagāta, bagāta, vidēji mitra augsne. Ziedi balti, lapas zaļas, augstums - 20-30 cm.

"Populārākais augs, ko izvēlas ēnainai vietai, ir hostas ("Hosta")," min eksperte. "Tai ir plašs šķirņu piedāvājums lapu krāsu, lielumu un ziedu ziņā. Stāda vidēji bagātīgā, bagātīgā, vidēji mitrā augsnē."

Iecienītākās šķirnes:

  • 'Blue Mouse Ears' - zema auguma šķirne, 10-15 cm, gaišiem lavandvioletiem ziediem, zvanveida lapām.
  • 'Dream Weaver' ar baltiem līdz gaiši violetiem ziediem, ziedu augstums -65 cm, lapu – 45 cm.
  • 'Fire and ice' ar gaiši violetiem ziediem, ziedu augstums – 50 cm, lapu 35-40cm.
  • 'Orange marmalade' ar maigi violetiem ziediem, dzeltenām lapām ar zaļu malu, ziedu augstums 70 cm, lapu – 50 cm.
  • 'Stilleto' violetiem ziediem, šķēpveida gaiši zaļām lapām ar baltu maliņu, augstums 40-50 cm.

Skaistus augus savam dārzam, kā arī profesionāļu padomus varēsi gūt dārzkopju gaidītākajā pavasara notikumā – Stādu parādē, kas šogad norisināsies Siguldas Svētku laukumā tieši valsts svētkos, proti, 4. maijā, kā arī 5. maijā. Vairāk par pasākumu vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!