Foto: Shutterstock
Pēc vizuālajām pazīmēm vairums zina šo augu, tomēr retais atceras tā nosaukumu un zina ko vairāk par tā audzēšanas īpatnībām un arī izmantojumu dārzā. Ne velti pļavas zeltene izpelnījusies sev vietu daudzu dārzos, jo tā ne tikai kalpo dekoratīviem nolūkiem, bet arī sava veida mulčas veidošanā.

Pļavas zeltene ir ļoti iecienīts augs dārza ainavas veidotājiem, jo tā pārspēj nezāļu augšanas ātrumu, tāpēc dobes apakšā izveidojas kaut kas līdzīgs zaļai mulčai, noklājot zemi ar zaļu lapiņu segu. Pļavas zeltene ir ļoti izturīgs augs, un tas spēj augt pat akmeņu dobēs, radot skaistu zaļumu klājumu starp akmeņiem. Tā kā šis augs ir ļoti izturīgs un salīdzinoši ātri augošs, tad tas krāšņi izrotās jebkuru dobi, atstājot aiz sevis smalkām lapiņām klātu pamatni, taču pļavas zeltene labi augs arī puķu podos līdzās citām puķēm, tādā veidā tiks panākta ļoti skaista kompozīcija.

Šis augs ir ļoti iecienīts floristiem, jo tas labi izskatās visdažādākajos pušķos un ziedu kompozīcijās, tāpēc to der atcerēties reizēs, kad paši veido kādu ziedu kompozīciju. Ja pļavas zeltene jau labi ieaugusies dobē, vērts izraut kādu pušķīti un iestādīt to puķu podā, veidojot nokarenu, dekoratīvu papildinājumu, ko pēc tam iekarināt vai novietot uz kāda paaugstinājuma. Pļavas zelteni var droši stādīt kopā arī ar kādu vasaras puķi, jo tā daļēji nosegs ēnmīli, tāpēc augi labi sadraudzēsies un pateicīgi augs.

Pļavas zeltenes ziedēšana sākas jūnijā un turpinās vismaz pusotru mēnesi, noklājot stādījumu ar saules dzelteniem ziediem, taču tā dekoratīvais skaistums saņems komplimentus arī pārējā laikā, kad zaļos tikai lapiņas. Kā ziņo stādaudzētava ''Kļaviņas'', tad pļavas zeltenes veidotais paklājs var izaugt pat četru centimetru biezumā ar ziemzaļām lapām un augs tiek dēvēts par ļoti stabilu ziemcieti. Pļavas zeltene vislabāk aug paēnā vai arī saulainā vietā, bet augsnei jebkurā gadījumā ir jābūt mitrai, turklāt augs labprāt aug pat slapjā un dūksnainā augsnē.

Veidojot dārza kompozīciju, pļavas zeltene ļoti veiksmīgi izskatīsies kopā ar sīpolaugiem krūmiem, skujeņiem, taču tā kā šis augs pieejams dažādu toņu lapām, tad ir vērts iestādīt dažādas šķirnes, lai kompozīcija būtu vēl izteiktāka un krāšņāka.

Pļavas zeltene labi kalpos arī vārtu, žoga, mūra vai kādas sienas apaudzēšanai ar vijošu augu, jo tā patiesi aug ātri, turklāt biezā lapu sega bagātīgi noklās vēlamo virsmu. Augs izmantojams arī dīķa un kapu apzaļumošanai, taču dobēs, kur nepieciešams dažādot krāsu kompozīcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!