Šobrīd pumpuros sparīgi rotājas agro peoniju šķirnes, bet tūdaļ savu eleganto krāšņumu atrādīs arī pārējās peonijas, kas šogad zied nedaudz vēlāk kā citus gadus. Taču tas neliedz priecāties par to šķirņu dažādību un pievilcību, ko pašu acīm nedēļas nogalē var izbaudīt peoniju dārzā ''Ziedoņi'', kas atrodas Kuldīgas novada Pelču pagastā un Kalsnavas arborētumā.

Kā atzīst peoniju dārza ''Ziedoņi'' pārstāve Agnese Lapsiņa, šogad peoniju ziedēšanu krietni aizkavējis vēlais pavasaris, tāpēc peoniju dārzs apmeklētāju gaidīs ne tikai 13. un 14. jūnijā, bet arī 20. un 21. jūnijā, kad varēs apskatīt vēl vairāk ziedošo šķirņu. Neskatoties uz to, ka šobrīd peonijas vēl tikai briest savam krāšņākajam iznācienam, audzētāji aicina iepazīties ar bagātīgo peoniju šķirņu izlasi, kas sastopama gan Latvijā, gan ārpus mūsu platuma grādiem. Savukārt 14. jūnijā peoniju interesenti aicināti doties arī uz Kalsnavas arborētumu, kru notiks tradicionālie Peoniju svētki.

Peoniju ģintī ir apmēram 33 sugu, taču dārzos galvenokārt sastopamās peonijas ir šķirnes. Peoniju dažādības tiek iedalītas pēc ziedu formas, radot trīs grupas – vienkāršās jeb klajās peonijas, puspildītās un pildītās peonijas. Vienkāršo jeb klajo peoniju vainaglapas ir sakārtotas 1-2 rindās. Šo ziedu centrā atrodas auglenīcas, kuras aptver daudz putekšņlapu, kas parasti ir dzeltenas vai sārtas. Vienkāršajām peonijām ziedi var sasniegt pat 20 cm diametru. Puspildīto peoniju vainaglapas sakārtotas vairākās kārtās, bet zieda centrā īpaši krāšņi izkārtojušies krāsainie putekšņlapu pušķi, bet pildītās peonijas iedalās vēl trīs apakšgrupās, kur iekļaujas puslodveida, vainagveida vai rožveida ziedi.

Lai arī ziedu iedalītas grupas ir tikai trīs, to nevar attiecināt uz šķirnēm, kas ir krietni kuplākā skaitā, taču zināmākās ir lakstainās peonijas un krūmpeonijas. Krūmpeonijas ir vasarzaļi krūmi vai puskrūmi, kuru augstums nepārsniedz 2 metrus. Pazīstamākā krūmpeoniju sugas: Paeonia suffruticosa - līdz 2 m augsts krūms ar līdz 20 cm lieliem, smaržīgiem, pildītiem un vienkāršiem ziediem, Paeonia rockii – aukstumizturīga, ar skaistu tumšu krāsojumu zieda centrā.

Unikāla īpašību kombinācija piemīt hibrīdajām peoniju šķirnēm - tām būs stingri stumbri, taču lapotne rudenī atmirs. Šīs šķirnes sāk ziedēt pēc lakstveida peonijām un zied līdz pat četrām nedēļām. Turklāt hibrīdu šķirnes sastopamas brīnumskaistos dzeltenos un zelta toņos. Auga lapotne nav liela - augstumā tā sasniegs 70 cm, izvēršoties aptuveni metra platumā. Krietni atšķirīgākas ir mežainās peonijas, kas labprātāk aug ēnā, ko savukārt nepieļautu pārējie peoniju veidi. Tām patīk agrā pavasara saule un vasaras paēna. Šādos apstākļos mežainās peonijas, kas parasti pastiepjas vien 45 centimetrus augstu, līdzinās īpašai, zaļai zemes segai, kas izraibināta mazākiem baltiem ziediņiem, kuri uzplaukst ātrāk nekā citām peonijām. Peoniju ziedu toņu un formu klāsts ir ļoti plašs, jālūko vien iemīļotākas toņu gammas - klasiskie rozā, ugunīgie sarkanā, liegi baltā vai neparastie dzeltenā un oranžā.

Peoniju šķirnes audzējamas auglīgā, caurlaidīgā, dziļi irdenā, smilšmāla augsnē ar vēlamo reakciju pH 5-6. Peoniju audzēšanai nepieciešama saulaina vieta, taču piemērotos apstākļos bez pārstādīšanas tās var augt 10 un pat vairāk gadus. Šķirnes var pavairot ar ceru dalīšanu augusta beigās vai septembrī.

Mēdz teikt, ka vissmaržīgākās esot tieši rozā krāsas peonijas, tāpēc tiem, kurus valdzina peoniju smarža, jāizvēlas tieši rozā dārza skaistules. Lai arī šķirņu dažādība ir gana plaša un arī krāsu spektrs ir ievērojams, ir tomēr viena krāsa, kādā nav sastopamas peonijas, un tā ir zilā krāsā. Domājams, par to gan nevajadzētu skumt, jo peonijas ir tik daudz un dažādās krāsās, ka zilās nokrāsas nemaz nepietrūkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!