Rudens sezona, kad daba pamazām no ierasti zaļās krāsas iekrāsojas spilgtākos toņos, pārsteidz katru dienu, jo vienā brīdī viss vēl tikai sparojas kļūt krāsains, bet pēc mirkļa jau viss ir sulīgi sarkanos un dzeltenos toņos. Vienas no skaistākajām rudens krāsām var novērot vietās, kur aug mežvīni ar spilgti sarkanām lapām, iekrāsojot rudeni vēl košāk.

Mežvīni, šķiet, nav nekas svešs Latvijas dārzos, jo ar tiem mēdz apaudzēt ēku sienas, stabus, žogus, verandas, lapenes un pat koku stumbrus, kas tieši šajā sezonā izskatās gluži kā sarkanas uguns mēles. Interesanti, ka vasarā šie vīteņaugi ar zaļajām lapām nešķiet tik dekoratīvi, taču rudens sezonā gluži vai skaistākā dārza rota. Pavisam sastopamas 15 mežvīnu sugas, Latvijā kultivē trīs – pieclapu mežvīnu, balstāmo mežvīnu un trīsdaivu mežvīnu.

Mežvīni lieliski izskatās uz ēku sienām, un, tā kā šis augs ātri izplešas, jau pēc pāris gadiem māja būs apaugusi ar skaistu lapotni. Lai gan vairums izvairās no šiem augiem, jo tiek uzskatīts, ka tie bojās ēkas fasādi, pret skaisto krāsu daili dauzi joprojām nespēj pretoties. Vasaras sezonā nepieciešams mežvīnus apgriezt, lai tie neaizsedz logus un netraucē iespīdēt saules gaismai. Bez liekas piepūles šis augs rudenī iekrāsosies ugunīgi sarkanā krāsā, bet ķekaros izaugs tumši zilas vai pat melnas ogas.

Par to, kā pareizi iestādīt mežvīnu un kā to pareizi audzēt, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!