Foto: Shutterstock
Skaists dzīvžogs ir īpašuma rota, kas priecē visa gada garumā. Kā pareizi apgriezt dzīvžogu, kāpēc to darīt un kad ir piemērotākais laiks tā "safrizēšanai" – par to raksta turpinājumā!

Pazīstamais kokkopis, arborists un uzņēmuma "Labie koki" vadītājs Edgars Neilands ik pa laikam video blogos dalās savās zināšanās par augiem un to kopšanu. Šoreiz uzņēmums savā "Facebook" profilā publicējis noderīgu video, kurā Edgars stāsta un rāda, kā kopt dzīvžogu.

Kad ir piemērotākais laiks griezt dzīvžogu? Pieredzes bagātie speciālisti norāda – tad, kad ir laiks. "Daži seko Mēness fāzēm, citiem vienkārši nesanāk laiks un dzīvžogs paliek neapgriezts. Tas ir pats sliktākais, ko tam varam nodarīt. Tāpēc, kaut arī ir jau septembris, darām to tagad!" mudina eksperti.

Kā video stāsta Neilands, cirpšana ir viens no populārākajiem koku formēšanas veidiem. Izrādās, ka puse no Latvijā augošajiem skuju kokiem vai lapu kokiem diezgan labi pacieš mākslīgo formēšanu, 20 līdz 30 % ir diezgan piemēroti formēšanai. Latvijā, kā stāsta kokkopis, populārākie augi dzīvžogos ir tūjas, vilkābeles, Kaukāza plūmes, fiziokarpi, filadelfi (jasmīni), klintenes, liepas, ceriņi, ligustri, spirejas, pat jāņogas un citi augi.

Kāpēc griezt dzīvžogu? Neilands stāsta, ka apgriezti koki un krūmi speciālās formās dārzā rada skaistus kontrastus, intrigu, interesi un pat saasina emocijas. Dzīvžogs, kā atgādina Neilands, var pildīt arī citas funkcijas, piemēram, atdalīt dārza daļas, piemēram, palīdz norobežoties arī no kaimiņiem, no ielu trokšņainajām skaņām utt. "Seno augu vērotāju gudrība vēsta, ka, ja ātri grib saaudzēt kuplu dzīvžogu, tas jāgriež pirms Jāņiem. Ja pirms Jāņiem nogriezīsim, tad augi vēl daudz augs. Ja griezīsim pēc – viņi vairāk netrakos, " pamāca "Labie koki" vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!