Foto: Shutterstock
Graudzāles dārzos pēdējo gadu laikā ir kļuvušas par īstu modes augu – gluži kā peonijas un hortenzijas. Tās ir gaisīgas, neprasa lielu kopšanu, turklāt krāšņi izskatās ne tikai rudenī, bet arī ziemā, kad pārējie augi ir zaudējuši savu skaistumu. Kā audzēt graudzāles, kur tās labāk stādīt un kad jāapgriež graudzāles – atbildes uz šiem jautājumiem raksta turpinājumā sarūpējuši stādaudzētavas "Blīdene" zinošie speciālisti.

Kur stādīt graudzāles? Tās jāstāda siltā, saulainā, daļēji mitrā, bet labi drenētā vietā. Lai arī tās nav izvēlīgas augšņu ziņā, tomēr ieteicams audzēt trūdvielām bagātākā augsnē. Dažas graudzāles, piemēram, zemzālītes (Luzula), spalvzāles (Penisetum), dažādi grīšli (Carex), ciņu smilgas (Deschampsia caespitosa) var audzēt arī noēnotās vietā.

Zemā auguma graudzāles, piemēram, auzenes, grīšļi, kelērijas, zemzālītes un dažādas stipas labi izskatīsies viršu, ēriku un dažādu zemo skujeņu dobēs. Savukārt augstāka auguma graudzāles, piemēram, miskantes, dimanta zāle, asziedu ciesas, molīnijas un sāres labi izskatīsies gan pie mākslīgi veidotiem dīķiem, gan dabīgo ūdenstilpņu tuvumā.

Svarīgi – graudzāles jāapgriež pavasarī! Kā uzsver speciālisti, lielākajai daļai grīšļiem (Carex) apgriež lapu galus, bet auzenes (Festuca) var neapgriezt, bet izčubināt ar pirkstiem vai viegli ar grābekli. Savukārt miskantes (Miscanthus), molīnijas (Molinia), sāres (Panicum) un citas graudzāles parasti apgriež gandrīz līdz zemei. Graudzāles pavasarī mostas ļoti lēni, tāpēc nevajag uztraukties, ja pavasarim beidzoties, tās vēl nav kārtīgi atmodušās, jo tām ir vajadzīgas "siltas kājas", lai sāktu mosties no ziemas miega.

Foto: Shutterstock
Lapsastu spalvzāle 'Hameln' (Pennisetum Alopecuroides 'Hameln').

Kā pavairot graudzēles? Vispiemērotākais laiks būs pavasaris. Savukārt miskantes Latvijas klimatiskajos apstākļos vislabāk pavairot vasaras sākumā, kad tās sāk mosties. Graudzāles pavairo, sējot vai dalot cerus. Cerus var dalīt visu gadu līdz oktobrim.

Starp citu graudzāles krāšņi izskatīsies ne tikai dobēs, bet arī ziedu kompozīcijās. Tās ir ļoti iecienītas floristikā, turklāt graudzāles var kaltēt sauso ziedu kompozīcijām.

Rakstā minētās graudzāles un vēl citus augus varēsi iegādāties grandiozajā rudens Stādu parādē, kas notiks 18. septembrī, Siguldas Svētku laukumā. Šeit vari lasīt plašāk par šo pasākumu, kurā varēs iegādāties skaistus stādus un noderīgus dārza instrumentus, kā arī saņemt profesionāļu konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!