Foto: Shutterstock

Parūkkkoks dārzam piešķir vieglumu, nelielu devu romantisma un pūkainuma, jo tā ziedi nedaudz atgādina gaisīgo cukurvati. Kā audzēt parūkkoku un lolot to, lai tas priecētu ar savu krāšņumu, "Tavs Dārzs" stāsta Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča.

"Kad likās, ka viss jau dendrārijā ir noziedējis un līdz hortenziju skaistumam vēl jāpagaida, mani, laiski vējā šūpojoties, žilbināja parūkkoka vieglums un neskaitāmie, skaistie ziedi, kas, izkārtoti skarās, veido gaisīgas pūkas," skaisto augu raksturo Komina-Parfenoviča. Kā stāsta speciāliste, parūkkoki ir ļoti dekoratīvi arī bez saviem neparastajiem ziediem, jo lapu krāsa variē no zilganzaļa līdz tumši sarkanam tonim, bet lapas ir neparastas formas – ovālveida, izteikti noapaļotas.

Parūkkoku šķirnes un padomi audzēšanā

Kā populārākās parūkkoku šķirnes Latvijā Komina-Parfenoviča min parasto parūkkoku (latīniski – Cotinus coggygria), parasto parūkkoka šķirni 'Royal Purple' un parasto parūkkoka šķirni 'Young Lady'. Viņa arī ieskicē katras šķirnes augšanas īpatnības, kā arī sniedz padomus, lai parūkkoku varētu veiksmīgi izaudzēt.

Parastais parūkkoks (Cotinus coggygria)

Vasarzaļi, augsti krūmi, kuru augstums vidēji ir 2 līdz 3 metri, bet platums 1 līdz 1,5 metri. Tā lapojums ir zilganzaļš ar karmīnsarkanu dzīslojumu, bet rudenī tas paliek oranžsārts. Ziedi ir gaiši, aptuveni 15 līdz 30 centimetrus lieli.

Speciāliste norāda, ka parūkkoki ir siltumprasīgi un izteikti gaismas prasīgi, tāpēc noteikti tie jāstāda no aukstiem vējiem un caurvējiem aizsargātā vietā. Tāpat tie ir arī sausumizturīgi. "Parasti uz ziemu parūkkokus nesedz, bet, protams, jāatceras, jo mazāks stādiņš, jo jūtīgāks pret lielo salu," piebilst Komina-Parfenoviča, "Latvijā ļoti bargās ziemās mēdz apsalst, bet pēc tam labi ataug, tas var notikt arī vasaras otrajā pusē, tāpēc vasaras sākumā vēl jābūt pacietīgiem."Kā stāsta speciāliste, parūkkoki labi aug visā Latvijas teritorijā, arī austrumu daļā.

Tos jāstāda auglīgā, labi drenētā, kaļķainā, sārmainā vai neitrālā augsnē. Jāņem vērā, ka lapu krāsojums viskošākais būs saulainā vietā. Augs ir vidēji ātraudzīgs. Tas ar ziediem priecēs jūnijā – jūlijā. Ziedi ir sīki, kas izkārtoti skarās un veido tādas kā pūkas.

Foto: Shutterstock

Parastā parūkkoka šķirne 'Royal Purple'

Šīs šķirnes augstums ir 2 līdz 2,5 metri, bet platumā tas sasniedz 1,5 līdz 2 metrus. Lapas ir tumši sarkanas, bet ziedi – sārti.

Foto: Shutterstock

Parastā parūkkoka šķirne 'Young Lady'

Šai šķirnei augstums ir 2,5 līdz 3 metri, bet platumā tā sasniegs 1,5 līdz 2 metrus. Lapojums ir zaļs, bet ziedi ir zaļgani.

Ne tikai dārza skaistumam

Komina-Parfenoviča norāda, ka parastā parūkkoka lapu ēterisko eļļu izmanto medicīnā un kosmetoloģijā. "Eļļai piemīt stipri izteikta pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība. Palīdz iesnu, ādas izsitumu, brūču un iekaisumu gadījumos, dziedē brūces. Lieto pie smaganu iekaisumiem,"apgalvo speciāliste. "Kosmetoloģijā iesaka jūtīgas ādas kopšanai, jo eļļa novērš iekaisumus un nomierina ādu, labs līdzeklis pret pastiprinātu kāju svīšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!