Foto: Shutterstock
Spurainas un rotaļīgas, kompaktas un stingri stāvošas – tik dažādas ir graudzāles. Tomēr, neatkarīgi no šķirnes, viens ir skaidrs – tās dārzam piešķir bezrūpīgu vieglumu un uz pārējo augu fona izceļas ar savu dabiskumu. Ja esi graudzāļu meklējumos, esam sarūpējuši sarakstu ar desmit graudzālēm, kas iederēsies jebkurā dārzā.

Trīsene (Briza maxima). Stiebrzāle ar garenām, ļoti dekoratīvām vārpām, kas augstumā sasniedz ap 30 centimetriem. Trīsene būs dekoratīvs papildinājums starp košumaugiem, kā arī lieliski piemērota izmantošanai floristikā un sauso ziedu kompozīcijām. Augs zied no jūlija līdz augustam, ziedi ir gaiši zaļi, un gluži kā mazas ūdens lāsītes karājas smalkajos auga kātos.

Foto: Shutterstock

Aslapu ciesa (Calamagrostis x acutiflora) 'Karl Foerster'. Vienkārša, kompakta un ļoti populāra vasarzaļa graudzāle. Rudens un ziemas laikā krāsojas spilgti dzeltenbrūnos toņos. Augs vidēji mitrā augsnē pusēnā vai saulē, zied no jūnija beigām līdz pat salnām.

Foto: Shutterstock

Pampu zāle (Cortaderia selloana). Daudzgadīga, iespaidīga augstuma un ļoti dekoratīva! Ja pampu zālei nodrošina labvēlīgus apstākļus, tā augstumā var izaugt pat līdz četriem metriem, izdaiļojot ar ne mazāk varenām ziedkopām. Ja tiek nodrošināti labvēlīgi apstākļi, augs ātri izplatīsies. Pampu zāle ir pieticīga – augs kā saulainā vietā, tā pusēnā.

Foto: Shutterstock

Smalkmatainā mulenbergija (Muhlenbergia capillaris). Graudzāle ar zaļu, smalku lapojumu. Ar sārti rozā skarām priecē vasaras beigās – no septembra līdz novembrim. Augstumā sasniedz aptuveni 90 centimetrus. Izturīga pret sausuma periodiem, labi aug saulē un pusēnā.

Foto: Shutterstock

Lapsastu spalvzāle (Pennisetum alopecuroides). Augstumā augs sasniegs aptuveni 60 centimetrus un priecēs ar sārtiem spalvveida akotiem. Augs saulainā, barības vielām vidēji bagātā saulainā un sausā vietā.

Foto: Shutterstock

Īstā sāre (Panicum virgatum) 'Fontaine'. Viengadīgs augs ar smalkām un gaisīgām ziedu skarām, kas būs piemērotas audzēšanai kā dobēs, tā podos. Augstumā sasniedz aptuveni 60 centimetrus. Lieliski pielāgojas apstākļiem un augs gan sausumā, gan mitrumā, taču vislabāk jutīsies smilšainā vai mālainā augsnē. Pārāk bagātā augsnē augs var izgāzt vainagu un zaudēt savu dekoratīvumu.

Foto: Shutterstock

Ķīnas miskante (Miscanthus sinensis) 'Morning Light'. Eleganta, aptuveni 150 centimetrus augsta graudzāle, ar kompaktu un pārkarenu lapu puduri. Zaļš lapojums ar baltām maliņām. Lai gan zied reti (ziedi ir brūngani un zied no septembra līdz oktobrim), augs tāpat ir lielisks dekors jebkurā dārzā. Nepieciešama vidēji mitra un vidēji bagāta augsne, vislabāk augs saulē vai pusēnā.

Foto: Shutterstock

Zilganzaļā auzene (Festuca glauca) 'Azurit'. Kompakts, blīvs, adatveidīgs un izteikti zilas nokrāsas augs, kas veido aptuveni 15 centimetrus augstus pudurīšus. No maija līdz jūlijam zied ar vienkāršām dzeltenzaļām skariņām. Nepieciešama labi caurlaidīga, vidēji bagāta augsne saulainā vietā vai pusēnā.

Foto: Shutterstock

Mūžzaļā pļavauzīte (Helictotrichon sempervirens) 'Pendula'. Augstumā sasniegs ap 70 līdz 120 centimetriem. Augu raksturo ziemzaļas, zilganas lapas un pelēcīgas vārpas. Zied no jūnija līdz jūlijam. Augam jānodrošina vieta pilnā saulē nabadzīgā, labi drenētā un sausā augsnē. Lieliski izskatīsies akmensdārzos.

Foto: Shutterstock

Morova grīslis (Carex morrowii) 'Ice dance'. Veido skaistus, mūžzaļus, aptuveni 40 centimetrus augstus lapu pudurus. Lapojums zaļš ar baltu malu un priecē ar dzeltenbrūnām vārpām maijā un jūnijā. Vislabāk patiks daļēji noēnota vai noēnota vieta, un trūdvielām vidēji bagāta augsne ar pietiekamu mitrumu.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota informācija no mājaslapas "Latvijasstadi.lv", stādaudzētavas "Blīdene" un "Puķu lauki" mājaslapas un portāla "The Spruce".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!