Foto: Shutterstock

Gladiolas zemē stādīsim pēc dažiem mēnešiem, bet – ko darīt, ja gladiolas agri izdzinušas asnus? "Tavs Dārzs" par šo problēmu konsultē atsaucīgais gladiolu audzētājs, kolekcionārs un "Gladiola Pluss" saimnieks Modris Paegle.

"Gladiolas asnus dzen tāpēc, ka nepiemērotā temperatūrā ir glabātas. Man pašam šogad ir tas pats," neslēpj pieredzes bagātais audzētājs. Viņš stāsta, ka pats gladiolas uzglabā nelielā un vēsā telpā, bet šogad siltā ziema viņu pārsteigusi. "Man tajā telpā ir tā – jo aukstāka ziema, jo telpa aukstāka, bet šogad mums jau ziemas nav! Telpa ir silta," stāsta Paegle. Dažu šķirņu gladiolām asni pat izauguši jau 2 līdz 3 centimetru garumā.

Ko darīt, ja gladiolas agri izdzinušas asnus? Kolekcionārs iesaka tās uzglabāt ledusskapī, bet dārzeņu un augļu nodalījumā, kur tām būs izcili apstākļi. "Gadiem stāstu, ka, ja sīpolu nav daudz (100, 200), tad liekam iekšā kaprona zeķēs vai cukura tūtās, liekam ledusskapī augļu nodalījumā! Izmet tos auglīšus ārā un liek gladiolas, " joko Paegle. "Ledusskapī gladiolām ir ideāla temperatūra (apmēram +5 grādi), neviens asns nenāks ārā! Pēc tam ik pa reizei paskatāmies, kas tur notiek. Augļu nodalījumā turam gladiolu sīpolus līdz pus aprīlim, pēc tam iznesam siltumā, tad tie asni parādīsies, viss būs skaisti!" Audzētājs gan atzīst, ka pats gladiolu sīpolus ledusskapja augļu un dārzeņu nodalījumā neliks. "Man tad vajadzētu ledusskapi kā māju!" joko audzētājs, kuram ir iespaidīga gladiolu kolekcija. "Vienalga – vai ir 100, 200 vai 300 sīpoli – var ielikt ledusskapī, jo tik daudz satilps!"

"Tikai nelieciet tagad gladiolu sīpolus ūdens šķīvjos vai slapjā kūdrā – tas ir vājprāts!" brīdina audzētājs.

Kā stāsta audzētājs, viņš ir dzirdējis dažādu cilvēku pieredzes stāstus par to, kur tad glabāt gladiolas. Viena ir stāstījusi, ka gladiolu sīpolus glabā istabā uz skapja augšas. "Mīļo pasaulīt, tā taču kalst gladiolu sīpoli, asni arī ārā! No vienas kundzītes esmu dzirdējis tādu metodi: sīpoli tiek istabā glabāti zem gultas matrača, kur ir vēsums (paceļ gultas matraci un paliek apakšā sīpolus, kas ietīti cukura tūtās. Ik pa laikam šos gladiolu sīpolus pavēdina. Viņa man teica: ideāli! Var droši pamēģināt!"

Runājot vēl par gladiolu sīpoliem, audzētājs stāsta, ka ļoti bieži cilvēki viņam uzdod jautājumu par to, ko darīt, ja sīpoliņš ir uz sāniem, bet asns aug taisni. "Man pašam ir bijis simtiem tādu ar līkiem, šķībiem asniem. Kaut vai tas sīpols uz kanti, bet tam asnam jābūt uz augšu, taisnam. Jāstāda tā arī ir, lai asns būtu uz augšu, tas nekas, ka sīpols būs šķībi novietots augsnē. Galā izaugs skaista un taisna vārpa!" mierina audzētājs.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem ziemas aukstajos mēnešos, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!