Foto: Shutterstock
Puķu dobju izmēru un formu variācijas ir visdažādākās, izveidojot tās par īstu odziņu mājas pagalmā. "Tavs Dārzs" šoreiz aplūko puķu dobes, kas ir izveidotas gluži kā šaha laukums.

"Šaha laukumu" veidošana dārzā ir īsta dārznieka interpretācija – sākot ar zāliena laukumiem līdz pat dažādiem akmentiņiem un krāšņām puķēm. "Tavs Dārzs" ir sarūpējis nelielu iedvesmas devu, kas varbūt pamudinās savā dārzā šajā sezonā ienest kādas jaunas vēsmas.

View this post on Instagram

A post shared by Josh (@josh_the_gardener) on Aug 2, 2018 at 12:27am PDT

Dārzā var izveidot šaha laukumu, iestādot tajā mūžzaļos kokus, kurus varēs uzfrišināt ar neparastām formām. Ja nevēlies aizrauties ar augu apgriešanu, tad vari sastādīt nelielas tūjas. Šajā rakstā varēsi izlasīt plašāk par mūžzaļiem lapu kokiem un krūmiem dārza dailei.

Savdabīgu dārza akcentu varēs iegūt pat ar zāliena, sūnu vai citu palīdzību. Kā redzams attēlā zemāk, augi lēnām ir pārņēmuši betona plāksnes, radot unikālu dekorāciju.

Dārzā var izveidot atsevišķu stūrīti, kurš atvēlēts tieši šaha laukuma interpretācijai. Mazākajiem ķipariem tas var kļūt pat par spēļu laukumu.

Ja pa rokai nav betona plākšņu, tad var talkā ņemt arī akmentiņus vai šķembas. Tos var nokrāsot sev tīkamā krāsā, piemēram, uz baltiem akmentiņiem īpaši labi izcelsies dažādi zaļumi. Tāpat šaha vadmotīvs var kalpot par iedvesmu, lai izveidotu nelielu "baskāju taku" dārzā. Šaha laukumiņus var piepildīt ar čiekuriem, oļiem, smiltīm vai citu materiālu.

Šādam laukumam dārzā ir arī savi plusi, jo var piekļūt augiem klāt bez bradāšanās pa augsni. Arī apavi nebūs aplipuši ar zemi. Kā redzams attēlā zemāk, tad šādos laukumos var sastādīt krāšņas petūnijas.

Laukumiņus, kuros sastādīti augi, var nomulčēt, jo šādi lietus gadījumā būs mazāka iespēja, ka betona plāksnes kļūs netīras ar zemi. Tāpat arī augu lapas nebūs saķepušas ar zemi.

Šaha laukuma metodi var izmantot arī meloņu un arbūzu audzēšanā. Piemēram, to savā labā izmanto ‎Andis Persidskis, kurš savās mājās Latvijā audzē dažādus eksotiskus augus, tajā skaitā arī melones. "Tavs Dārzs" apbrīnas vērtā dārziņa īpašnieks pastāsta, kā viņš uz betona loksnēm audzē melones. Atliek tikai izņemt vienu betona plāksni, bet pēc tam augsnē iestādīt melones stādu. Kā to izdarīt, lūko šajā rakstā.

Foto: Privātais arhīvs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!