Foto: Shutterstock
Graudzāles ir vieni no retajiem augiem, kas šajā sezonā, kad daba iekrāsojusies pelēkos toņos, vēl dekoratīvi papildina apstādījumus. Vai graudzāles pirms ziemas sagaidīšanas jāapgriež un kā tās labāk sagatavot sniegotajai ziemai?

Graudzāles ir daudz un dažādas un vairāk par to veidiem var uzzināt šajā rakstā, bet, kas attiecas uz ieziemošanu, graudzāles nav prasīgas. Lai arī šķiet, ka graudzāles, līdzīgi kā ziemcietes, pirms ieziemošanas vajadzētu apgriezt, tas nav attiecināms uz šiem augiem. Visa veida graudzālēm vecais lapojums jāapgriež tikai pavasarī, stingri iesaka ''Puķu lauki'' dārzkopības speciālisti. Ne visām vajadzīga apgriešana, piemēram, mazajām, smalkajām graudzālēm pietiks, ja izbužinās sarus ar pirkstu galiem, savukārt mūžzaļajām graudzālēm jāapgriež tikai lapu gali.

Arī ''Baltezers'' augu kopšanas speciālisti iesaka graudzāles apgriezt tieši pavasarī, kad tām sāk parādīties pirmie jaunie dzinumi. Veco lapojumu var griezt, bet vēl labāk, ja to rūpīgi izplēstu, netraumējot jaunos dzinumus.

Ar apgriešanu nevajadzētu steigties jo īpaši tām graudzālēm, kuras ir dekoratīvas arī rudens un ziemas sezonā. Izņēmuma situācijas var būt, ja graudzāles sabojājis stiprs vējš, nolauzis sniegs vai kā citādāk augs traumēts, bet arī šādos gadījumos tās nevajadzētu apgriezt līdz pat zemei – jāatstāj neliela lakstu daļa virs zemes, ko pavasarī nogriež.

Ja bīsties no tā, ka vējš vai sniega kupenas nolauzīs graudzāles, sasien garos sarus kūlīšos vai sapin bizēs, un būs mierīgāka sirds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!