Foto: DELFI

Ūdensaugus var piemērot katrai ūdenstilpnei, lielākiem, mazākiem, seklākiem un dziļākiem dīķiem un baseiniem, tāpēc portāls ''Māja&Dārzs'' konsultējās ar stādaudzētavas ''Dimzas'' pārstāvi Andreju Vītoliņu, lai noskaidrotu iecienītākos ūdensaugus, kurus tik tiešām ir vērts ieviest.

Ūdensaugu sortiments ir ļoti plašs, sākot ar savvaļā augošiem līdz pat selekcionētiem eksemplāriem, turklāt katrs augs ir īpašs un izceļas ar savām dekoratīvajām īpašībām. Kā stāsta ūdensaugu speciālists Andrejs, tad ūdensaugus tik tiešām var ieviest teju jebkurā ūdenstilpnē, taču augu izvēlei ir jābūt pārdomātai, kur vislabāk varēs palīdzēt kāds ūdensaugu speciālists. Tā kā stādaudzētavā ''Dimzas'' atrodams ļoti plašs ūdensaugu sortiments, laika gaitā jau izveidojušies pieprasītākie ūdensaugi, ar kuriem ūdensaugu pazinējs labprāt iepazīstina.

Ja vēlaties klātienē saņemt konsultācijas par ūdensaugiem, iesakām apmeklēt ikgadējo "Ūdensaugu dienu", ko 3. jūlijā rīko stādaudzētava "Dimzas". Pasākuma ietvaros tiks demonstrēta ūdensaugu kopšana, pavairošana, stādīšana, kā arī ikviens tiks laipni aicināts iegūt konsultācijas pie ūdensaugu speciālistiem. Vairāk informācijas par pasākumu - Dimzas.com.

Ūdensaugu klasika - ūdensrozes

Foto: Publicitātes attēls

Pirmo vietu ūdensaugu izvēlē viennozīmīgi ieņem ūdensrozes, kas dēvētas arī par ūdens karalienēm, jo tieši tik cēli, skaisti un eleganti tās izskatās jebkurā ūdenstilpnē, tāpēc to skaistumam ir grūti pretoties ikvienam ūdensaugu cienītājam. Ūdensrozēm tik tiešām piemīt neparasta spēja izdaiļot pat pašu necilāko ūdenstilpni, tāpēc tas aizvien ir iecienītākais ūdensaugs.

Izvēloties ūdensrozes, ir jāizvērtē sava dīķa dziļums un vieta kurā, tiek plānota stādīšana. Tā, kā šķirņu daudzveidība ir salīdzinoši plaša, tad arī augšanas apstākļi tām ir dažādi. Ūdensrozēm piemērotais augšanas dziļums ir, sākot no 0,50 centimetru līdz pat divu metru dziļām ūdenstilpnēm.

Aromātiskās kalmes

Foto: Publicitātes attēls

Kalmes joprojām ir ļoti iecienīts ūdensaugs, un ne velti. Lai arī daudziem valda uzskati, ka kalmes ir vienveidīgas, patiesībā tās ir ļoti dažādas – smaržīgas, raibas, lielākas un mazākas, tā kā katrai gaumei var piemērot arī kalmes. Kalmes ir otrs populārākais augs, kuru cilvēki labi atpazīst un ir izvēlējušies iekļaut to savos piemājas dīķos un baseinos. Kalmes var ātri izplesties 30 centimetru dziļā smilšmāla gruntī, pat īslaicīgi izžūstošā dīķī, tāpēc ar to izaudzēšanā nebūs problēmu.

Kalmes var izmantot gan gaisa atsvaidzināšanai, gan blusu aizbaidīšanai mājās. Sagrieztas kalmju lapas var izkaisīt istabās, lai radītu patīkami atsvaidzinošu aromātu, taču arī pirtī izbārstītas un pirtsslotās iesietas tās radīs ne tikai patīkamu smaržu, bet arī spēcinās organismu un uzlabos ādas stāvokli. Mēdz teikt, ka istabu stūros saliktas kalmes mājai nesot svētību, tāpēc par kalmju ieviešanu ūdenstilpnē nudien nav ilgi jādomā.

Īrisu līdzinieces skalbes

Foto: Publicitātes attēls

Skalbes itin bieži tiek sajauktas ar īrisiem, jo to ziedi un lapas tik tiešām ir ļoti līdzīgas dārza dobēs augošajiem īrisiem, tomēr šis ir ūdensaugs, kas zied no jūnija līdz pat augustam un izdaiļo ūdenstilpni gluži kā puķu dobi.

Skalbēm piemērota vieta ir saule vai pusēna, tad augs spēs atrādīt koši dzeltenos ziedus uz garajiem kātiem starp zaļajām un smailajām lapām. Šis ūdensaugs lieliski izskatīsies jebkurā ūdenstilpnē, jo dzeltenie ziedi labi izceļas uz ūdens fona, turklāt to ilgais ziedēšanas laiks arī nepaliks nepamanīts.

Neparastie cūkauši

Foto: Publicitātes attēls

Cūkausis (Calla palustris) ir ļoti interesants ūdensaugs, jo sākotnēji tas daudziem rada ļoti necilu iespaidu, taču patiesībā vēlāk ziedošais kallai līdzīgais zieds rada patīkamu pārsteigumu, kuru ieraugot, rodas vēlme augu izaudzēt arī savā piemājas ūdenstilpnē. Cūkausim raksturīgas sirdsveida formas lapas un balti ziedoši ziedi, kas izdaiļo ūdenstilpni visas vasaras garumā. Cūkausis ir aptuveni 25 centimetru augsts augs un tas jāstāda aptuveni 10-15 centimetru dziļumā, vēlams saules vai pusēnas ieskautā vietā.

Ezeru pavēlnieces niedres

Foto: Publicitātes attēls

Interesanti, ka niedres parasti sastopamas ezeru krastos, tomēr arvien biežāk cilvēki izvēlas tās ieviest arī savās ūdenstilpnēs, lai arī parasti tās tiek uzskatītas par lielāko traucēkli un agresīvu augu. Tomēr mode un gaume ar gadu gadiem mainās, un šobrīd novērojama tendence meklēt un ieviest vecās, labās vērtības, šajā gadījumā pat tik parastu augu kā niedri. Nebūt nav tā, ka niedres ir vienveidīgas, arī šajā kategorijā sastopamas neparastākas šķirnes, piemēram, raibo formu niedres, kas īpaši izceļas ar savu dekorativitāti.

Izvēloties niedres savas ūdenstilpnes izskaistināšanā, jāņem vērā tas, ka pārāk mazām vietām tās nebūs piemērotas, jo pat pāris simtu kvadrātmetru dīķis krietni samazināsies, jo niedrēm piemīt tendence strauji augt un plesties. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!