Foto: Shutterstock

Drīz jau dārza darbi risināsies pilnā sparā, bet līdz tam brīdim var pasmelties dažādas idejas, lai savā dārzā šogad ieviestu kaut ko jaunu vai uzlabotu esošo. Iedvesmojoties no portāla "Houzz", aplūkojam, cik gan dažādi dārzā var nodalīt taciņas no puķudobēm.

Ķieģeļi kā taciņas akcents. Dārza takas var akcentēt ar sarkaniem ķieģeļiem, kas ir noklāti gar taciņas malu dažādos veidos. Šāda takas mala ļaus augiem noliekties uz ejamās daļas, radot "augu ceļu".

Malu ar ķieģeļiem var uztaisīt arī augstāku. Jo augstāka būs siena, jo vairāk augiem netiks ļauts karāties pāri. Šādi var atdalīt puķudobes no takas, jo, ja nebūs ķieģeļu apmales, tad puķudobe un taciņa var "saplūst" vienā veselumā.

"Zig-zag" vai ģeometriskas formas taciņas izveide. Kā redzams attēlā zemāk, gar takas malu ir izveidoti ķieģeļi, kā rezultātā takas akcents ir robainās maliņas. Lai labāk nostiprinātu šādu malu, nepietiks vien ar ķieģeļu salikšanu, bet tos labāk ir sacementēt.

"Virves" maliņa. Šādi var gūt visai neparastu takas akcentu. Protams, var iegādāties speciālas apmales vai arī nopirkt raupju virvi, kas kalpos kā "odziņa" takai.

Masīvas koka apmales. Šādi dārzā var nodalīt dažādus augus, piemēram, garšaugus no košumkrūmiem. Turklāt šādām taciņām ir arī vēl viens bonuss – tās zāliena pļaušanas laikā pasargās augus.

Vertikālās apmales. Dārzā šādas apmales izskatīsies teju kā skulptūras. Ar augstumu var variēt, radot rotaļīgu noskaņu dārzā.

Plāna apmale. Var izmantot tērauda apmali vai kādu citu materiālu, kas, ja salīdzina ar koku, kalpos gadu desmitus. Šāda apmale arī neapgrūtinās piekļūšanu puķudobei, lai to izravētu.

Apmale, kas saskaņota ar sienu. Lai dārzs būtu ieturēts vienā stilā, var saskaņot arī apmales krāsu ar sienas krāsu. Piemērā redzams, ka ir nokrāsoti ķieģeļi, bet tikpat labi var krāsot arī kokmateriālus. Turklāt baltā krāsa lieliski izceltu augu košās krāsas.

Akmens siena. Šis ir visnotaļ klasisks veids, kādā atdalītu puķupodes no zāliena vai taciņām. Ļoti skaisti izskatīsies, ja akmens sienu papildinās nokarenie augi, kas dārzam piešķirs romantisku noskaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!