Foto: Zemnieku saimniecība "Bērziņi"

Pacietīgās hostas (Hosta) ir iecienītas daudzos dārzos – mazprasīgs augs ar skaistām un dekoratīvām lapām. Daudzi hostas dārzos iemīļojuši tieši lapu dēļ, bet, kā izrādās, ir arī hostu šķirnes, kurām ir ļoti aromātiski ziedi.

Zemnieku saimniecība "Bērziņi" sarūpējusi savus ieteikumus par hostu šķirnēm, kurām ir smaržīgi ziedi. Kā raksta audzētāji, pasaulē ir vairāki tūkstoši hostu šķirņu, bet tikai aptuveni pussimts smaržo, un tirdzniecībā ir labi, ja puse. Latvijā lielākajās audzētavās kopā piecas līdz desmit smaržīgo hostu šķirnes.

Arī audzētāji norāda, ka daudziem hostas vispirms asociējas kā lapaini dekoratīvie augi, tomēr ir daudzas hostas, kuru lapu dekorativitāti paspilgtina fantastiskais ziedu aromāts.

Smaržo liliju hostu (H. plantaginea) šķirņu ziedi – smaržo citām izteiksmīgāk, citām maigāk, netveramāk. Šķirnēm atšķiras augums, lapu krāsa un forma, bet ziedi vairumam ir palieli, sakārtoti apjomīgā zvanveida ķekarā – balti, maigi lavandkrāsas, ar lillā tonējumu ziedu ārpusē. Miniatūrie, liliju ziediem līdzīgie zvaniņi sāk vērties jūlijā, augustā.

Lūk, zemnieku saimniecības hostu šķirnes, kas priecēs ne tikai ar dekoratīvām lapām, bet arī fantastiski smaržu:

  • 'Fried Bananas' – lieli, balti, smaržīgi ziedi, plaukstot maigi lavandlillā, lapas lielas, skaisti zaļi zeltdzeltenas, var augt saulē. Šī šķirne zied no jūlija līdz augustam. Tās augstums ir 60 līdz 70 centimetri. Izcili dekoratīva visas sezonas laikā! Šķirnes 'Guacamole' sports.
  • 'Guacamole' – 40 centimetru augstas, lielas lapas, spīdīgas, gaiši zaļas ar platu, tumši zaļu apmali. Ziedi lieli, plaukstot no ārpuses ar zilganu tonējumu, atveroties – balti. Ļoti smaržīgi! Zied no jūlija līdz augustam. Cera apjoms sasniegs 1,2 līdz 1,5 metrus. Izcili izskatīsies kopā ar liela auguma zilo lapu hostām, brūnlapu sudrabsvecēm vai papardēm! Amerikas hostu audzētāju asociācijas gada hosta 2002.
  • So Sweet' – 30 līdz 40 cm augstas, nelielas hostas. Ovālajām lapām krēmdzeltena mala. Ziedi krēmbalti, nu tik ļoti saldi smaržojoši!
  • 'Royal Standard' (syn. 'Wayside Perfection') – ziedi balti, lapas plati olveidīgas, spīdīgas, zaļas. Zied no augusta beigām līdz pat septembra sākumam.
  • 'Venus' – liela auguma hosta ar gaiši zaļām, spīdīgām lapām un dubultiem ziediem! Ārkārtīgi skaisti balti ziedi, kas īpaši krāšņi izceļas vieglā noēnojumā, atsvaidzinot dārza telpu. Šķirnes 'Aphrodith' sports.

Ieteikumi hostu audzēšanā

Raksta turpinājumā zemnieku saimniecība "Bērziņi" sarūpējusi arī praktiskus ieteikumus hostu audzēšanā.

Hostas izceļas ar savu ārkārtīgi lielo izturību un ir samērā mazprasīgi augi. Kailsakņu stādus stāda augusta beigās – septembra sākumā vai arī pavasarī, bet konteineros audzētus stādus var stādīt, kamēr lāpsta zemē iedurama – tikko atkusušā un vēl gluži nesasalušā zemē. Stāda barības vielām bagātā, samērā mitrā augsnē. Pirmajos pāris gados, kamēr veidojas hostu bagātīgie sakņu kamoli, vairāk jāuzmana, lai neiekalst. Sausā laikā bagātīgi salaistīt. Turpmākajos gados noderēs arī kompleksais mēslojums. Hostas vienā vietā bez pārstādīšanas var augt ļoti ilgi. Pavairo, dalot cerus.

Rakstā minētās smaržīgās hostas un vēl citas hostas varēsi iegādāties grandiozajā rudens Stādu parādē, kas notiks 18. septembrī, Siguldas Svētku laukumā. Šeit vari lasīt plašāk par šo pasākumu, kurā varēs iegādāties skaistus stādus un noderīgus dārza instrumentus, kā arī saņemt profesionāļu konsultācijas.

Savukārt raksta turpinājumā vari lasīt citus materiālus par hostām, to stādīšanu, mēslošanu, kā arī augiem, kas būs hostām labākie kaimiņi dobēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!