Foto: Shutterstock
Košumkrūmi ir pasakaini skaists dārza akcents, kas to izdaiļo visos gadalaikos - ziemā uz to zariem skaisti izskatās sniega "cepurītes", rudenī augi iegūst piesātinātus krāsu toņus, bet pavasarī un vasarā tie priecē ar savu ziedēšanu un apburošo smaržu. Šoreiz aplūkojam košumkrūmus, kas Latvijā ir mazāk zināmi, bet tāpat ir skaisti un eleganti.

"Tavs Dārzs" mazāk zināmos košumkrūmus iesaka Zaļenieku kokaudzētavas Rīgas filiāles "Labklājības dārzi" vadītāja Kristiāna Komina-Parfenoviča. Rakstā tālāk vari lasīt speciālistes raksturojumu par katru augu, kā arī audzēšanas ieteikumus!

Veigelas (Weigela)

Foto: Shutterstock

Kā stāsta speciāliste, ļoti krāšņi ziedoši uz koši ir veigelu krūmi. Krūms ir aptuveni vienāds gan platumā, gan augstumā – parasti no 40 centimetriem līdz trim metriem, ātraudzīgs, zied vasaras sākumā, pie labiem apstākļiem uzzied otro reizi.

Viņa skaidro, ka šim krūmam galvenais ir nodrošināt saulainu un labi apūdeņotu vietu ar auglīgu augsni. Jo saulaināka ir stādījuma vieta, jo vairāk krāšņo ziedu uzziedēs. Augs ir izturīgs pret temperatūras svārstībām, tiesa, ļoti aukstās ziemās var gadīties, ka daži zari nosalst, tādā gadījumā tie ir jāizgriež. Ir arī dažas veigelu sugas, kas Latvijas austrumu zonai nav īsti piemērotas, piemēram, Korejas veigela un Krāšņā veigela.

"Tieši veigelas ir vieni no košumkrūmiem, kas mani priecē visvairāk, jo ir fantastiskas ar savu lielo krāsu dažādību, piemēram, veigelu lapojums var būt gan dažādu toņu zaļš, gan zaļš ar baltu apmali, dzeltenīgs, dzeltenraibs, gan dažādu toņu sarkans," piebilst Komina-Parfenoviča, "bet ziedi gan balti, mazliet dzeltenīgi, gan maigi rozā līdz pat koši rozā un arī sarkani."

View this post on Instagram

A post shared by NATALI NECHAEVA (@natali_both) on Jun 14, 2019 at 1:39am PDT

Speciāliste arī uzsver – katra veigelas šķirne ir apbrīnas vērta. Lūk, populāras veigelas šķirnes:

  • Bokrashine jeb Naomi Campbell: sarkanbrūns lapojums, koši rozā ziedi, krūma augstums 0,8 metri;
  • Eva Rathke: zaļš lapojums, spilgti, tumši karmīna ziedi, krūma augstums 1,5 metri;
  • Looymansii Aurea: dzeltenzaļš lapojums, rozā ziedi, krūma augstums 1 metrs;
  • Nana Variegata: lapas zaļas ar dzeltenu, izteikta apmale, ziedi gaiši rozā, krūma augstums 0,5-0,8 metri;
  • Red Prince: zaļš lapojums, spilgti sarkani ziedi, krūma augstums 1,5 metri;
  • Korejas veigelas (Weigela coraeensis), šķirne Alba: zaļš lapojums, balti ziedi, augstums 2 līdz 3 metri.

Krāšņās veigelas (Weigela florida) šķirnes:

  • Alexandra: lapojums tumši purpursarkans, ziedi sarkanīgi rozā, krūma augstums 1,5 metri;
  • Brigela jeb Moulin Rouge: ar dzeltenraibs lapojums, sarkani ziedi, krūma augstums 1,5 metri;
  • Milk and Honey: lapas zaļas ar dzeltenu vidu, ziedi balti ar dzeltenu, krūma augstums 1,5 metri.

Gludmalu kārkls (Salix integra)

Foto: Shutterstock


Tāpat viņa kā interesantu augu dārza apstādījumiem min gludmalu kārklu (Salix integra) Hakuro-nishiki.
Speciāliste norāda, ka biežāk tiek izmantota tā augststumbra forma, bet ir vērts arī izvēlēties citu krūmu formu. "Ļoti dekoratīvs krūms, augs saulē, pusēnā, vidēji bagātā augsnē, mitruma prasīgs," raksturo Komina-Parfenoviča, "lapojums ar gaiši rozā plankumiem, vēlāk baltraibs, ziemā zarojums oranži sarkans."

View this post on Instagram

A post shared by TIANNA (@perhapspearly) on Jun 16, 2019 at 7:36pm PDT

Mosanas abēlija (Abelia mosanensis)

Foto: Shutterstock

"Vēlies vairāk smaržas dārzā? Izvēlies mosanas abēliju (Abelia mosanensis)," iesaka speciāliste,

Viņa norāda, ka Mosanas abēlijas var lepoties ar smaržīgiem ziediem vasarā, savukārt vasaras izskaņās tās lapas paliek oranži sarkanas. Kā raksturo Komina-Parfenoviča, mosanas abēlijas ir vidēji zemi vasarzaļi krūmi, kas sasniedz divu metru augstumu. To smaržīgie un koši rozā piltuvveida ziedi ir izkārtoti galotnes ziedkopās. Zied jūnija beigās.

"Stāda saulainās, vēja aizsargātās vietās, drenētās, kaļķainās vidēji auglīgās māla, smilšmāla augsnēs," padomos dalās "Labklājības dārzi" pārstāve. Zaļais lapojums samērā agri paliek sarkanā krāsā. To var vērot vasaras otrajā pusē. Savukārt ziemā krūma stumbri ir izteikti pelēki. "Ziemcietīga, taču bargākās ziemās mēdz apsalt dzinumu gali," atzīmē Komina-Parfenoviča.

View this post on Instagram

A post shared by Ardy / South Korean🇰🇷 (@rd6304) on Jul 15, 2018 at 10:17pm PDT

Kolkvīcija (Kolkwitzia amabilis)

View this post on Instagram

A post shared by Sølvi (@supermor50) on Jun 4, 2019 at 8:47am PDT

"Burvīgā kolkvīcija ir īpaša ar savu ziedu patīkamo smaržu, kas zied jūnijā, bet rudenī ienesīs krāsu dažādību ar savu dzelteni sārto lapojumu," norāda speciāliste.

Kolkvīciju vainags ir stāvs, noapaļots ar pārkareniem zariem. Krūma augstums ir divi metri, bet platums – 1,5 metri. Lapojums - zaļš, rudenī krāsojas, ziedi zvanveida, rozā līdz gaiši violetīgi. "Stāda ielabotās, auglīgās augsnēs, saulainā vietā, Latvijas rietumu un vidusdaļā, retāk austumu daļā. Iederēsies jebkurā dārzā – gan augu grupās, gan soliterā," tā Komina-Parfenoviča.

Japānas kerija (Kerria japonica)

Foto: Shutter stock

"Japānas keriju stāda normālās, kaļķainās mālsmilts un smilšmāla augsnēs, diezgan ātraudzīgas. Saulmīles," augu raksturo speciāliste. Viņa stāsta, ka iecienītākā Japānas keriju šķirne ir pleniflora. Šīš šķirnes vainags ir stāvs, lapojums zaļš, bet ziedi ir koši dzelteni un pildīti. Krūma augstums sasniedz 1,5 līdz divus metrus.

"Jāņem vērā, ka ir samērā maz krūmu ar dzelteniem ziediem, tāpēc Japānas kerija ir labs variants, lai padarītu šķietami saulaināku savu dārzu," iesaka Komina-Parfenoviča.

View this post on Instagram

A post shared by Miquel de Wit - Van Der Goore (@miqueldewit1982) on May 19, 2019 at 7:42am PDT

Četru putekšņu tamarikss (Tamarix tetrandra)

Foto: Shutterstock

"Mazāk ziemcietīgs, bet ziedēšanas laikā ļoti efektīvs un neparasts ir četru putekšņu tamarikss," uzsver speciāliste. Viņa iesaka šo augu stādīt Latvijas rietumu un vidusdaļā. Ja tas gadījumā apsalst, tad bažām nav liela uztraukuma – augs ātri ataug.

Kā raksturo audzētāja, četru putekšņu tamarikss ir neliels krūms, retāk koks. Tas augstumā sasniedz 1,2 līdz 1,5 metrus, tam ir stāvs vainags. Auga lapojums - zaļš, lapas šauras, smalkas, ziedi rozā, veido skaras. Augs zied vasaras otrajā pusē.

"Stāda mitrās augsnēs, piekrastēs, kāpās, bet vietā, kur ūdens nestāv, tātad jābūt labai drenāžai, saulmīļi. Izmanto arī smiltāju stiprināšanai un augsnes atsāļošanai," piebilst speciāliste, kura arī atzīst gan, ka šo krūmu audzētavās būs grūti atrast. Tomēr ir stādaudzētavas Latvijā, kur to var iegādāties.

View this post on Instagram

A post shared by Benia Ligęza 🌸🌿 (@benialigeza) on Sep 9, 2018 at 3:47am PDT

Pīlādžlapu sorbārija (Sorbaria sorbifolia)

Foto: Shutterstock


Kā raksturo speciālstie, pīlādžlapu sorbārijai ir neparasts izskats. Ja nav vēlmes dārzā gaidīt rudeni, kad visi augi paliek košās krāsās, tad var izvēlēties pīlādžlapu sorbāriju, jo tai lapu krāsojums ir oranžīgā krāsā. "Biežāk izvēlas šķirni sem (tā arī ir vienīgā piedāvātā) nevis sugu, tieši tāpēc, ka jaunie dzinumi ir sarkanīgi oranži nevis zaļi," skaidro Komina-Parfenoviča.

Pīlādžalapu sorbārijas labojums ir sarkanīgi oranžas pavasarī, dzeltenzaļaš vasarā, bet sarkanīgas rudenī. To ziedi ir balti, vidēji 25 centimetri lieli, kas ir izkāroti garās skarās. Auga augstums ir 0,8 līdz viens metrs, labi pakļaujas veidošanai. "Stāda saulainās, vidēji noēnotās vietās, normālā augsnē. Bieži izmanto apstādījumos, kur jānosedz lielākas platības, jo izplatās ar sakņu atvasēm," norāda speciāliste.

View this post on Instagram

A post shared by @goatmasterfunk on May 12, 2019 at 3:39am PDT

Alkšņu kletra (Clethra alnifolia)

Foto: Shutterstock

"Alkšņu kletra – vēl viens krūms ar smaržīgiem ziediem," aromātisko košumkrūmu sarakstu papildina speciāliste. Augs zied vasaras otrajā pusē, tā augstums ir 1,5 metri, platums 0,7 metri. Vainags ir stāvs, zarojums noapaļots, lapas – zaļas.

Alkšņu kletras šķirnes:

  • Pink Spire – augstums 2 metri, platums 1 metrs, ziedi – rozā.
  • Ruby Spice – augstums 1,8 metri, platums 1,5 metri, ziedi – sarkani.

"Stāda mitrās vietās ar daļēju noēnojumu, pH 5-5,5, izvēlas Latvijas rietumu, vidusdaļu, retāk austrumu daļu," padomos dalās Komina-Parfenoviča.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!