Foto: Shutterstock

Saulespuķes ir izturīgas un sīkstu dzīvību, to saknes aug ļoti dziļi zemē, spējot tikt cauri arī dažādiem augsnes slāņiem! Droši vien tā nav nejaušība, ka tieši saulespuķes ir Ukrainas simbols un nacionālais augs! Šajā pavasarī visa pasaule redz ukraiņu tautas spītu un izturību.

Ukrainā augsnes ir ļoti auglīgas, ar ļoti dziļu auglīgo augsnes slāni. Jo veselīgāku un spēcīgāku saulespuķi vēlamies izaudzēt, jo mums vairāk jānodrošina auglīga, pietiekama mitruma nodrošināta augšanas vieta. Ja augsne būs mazāk auglīga, sausāka vai saulespuķi audzēs podā, tas samazinās auga augumu un zieda diametru (neatbildīs tam, kas rakstīts uz sēklu paciņām).

Saulespuķes sadīgst apmēram divu nedēļu laikā, bet sēklas pamērcējot pirms sējas, tās sadīgst ātrāk. Sēklas sēj divu trīs sēklu dziļumā (skatot sēklas platumu, ne garumu). Tās nedrīkst iekaltēt vai pārlaistīt. Sēklas sējamas gan pa vienai atsevišķos podiņos – pārstāda lielākos podiņos jau tad, kad izveidojušās trīs četras īstās lapas, gan arī izkliedsējā kastītē un pārpiķēt dīgstu lapiņu stadijā. Dīgšanas laikā jāuzmana brīdis, kad dīgļlapas lien ārā no augsnes – ar visu sēklas apvalciņu tās paceļ virsējo kūdras kārtiņu un jaunās, smalkās saknītes var strauji iežūt.

Foto: Dārzkopības institūts

Saulespuķes izpiķētas dīgļlapu stadijā

Saulespuķu augšanai piemērotas saulainas vai tikai nedaudz noēnotas vietas. Jo saulaināka vieta, jo lielāki būs ziedi, veselīgāks augs, bet nedrīkst trūkt mitrums. Izvēloties šķirnes, kas veido lielu augumu, jādomā par balstu (it īpaši, ja augšanas vieta ir vairāk pakļauta vējam). Izvēloties šķirnes ar vairākiem ziediem, noziedējušos ziedus vajadzētu izgriezt pēc iespējas ātrāk. Tas nodrošinās jaunu ziedu veidošanos un ilgāku ziedēšanu. Lai saglabātu augu veselīgumu, augšanas laikā vēlama papildus piebarošana ar beramu mēslojumu vai šķīdināmu laistāmajā ūdenī.

Foto: Dārzkopības institūts

Saulespuķes stādi gatavi "iekāpt" augšanas vietā

Karstās un sausās vasarās saulespuķu audzēšanu varētu apdraudēt parastā tīklērce un baltblusiņas. Tīklērces var pamanīt, ja lapas apakšpuse tiek pārvilkta ar smalku tīklu, bet to ierobežošanai var lietot regulāru augu rasināšanu (it īpaši smidzinot ūdeni arī lapu apakšpusēs). Baltblusiņas var pamanīt, pakustinot auga lapas (baltblusiņas paceļas spārnos). Tās ierobežo, izliekot dzeltenos līmes vairogus. Rudenim iestājoties, dārzā saulespuķes var sasmalcināt un iestrādāt augsnē kā zaļmēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!