Foto: Shutterstock
Internets ir pilns pārsteigumiem un jauniem atklājumiem, un ne vienā vien sajūsmu raisījis video materiāls, kurā parādīts, kā no saņemta rozes griezta ziedā dažu mēnešu laikā var izaudzēt rožu stādu. Vai tas maz ir iespējams, nolēma noskaidrot arī ''Tavs Dārzs''.

Video parādīts, ka nogriežot rozes augšējo daļu un kātu iespraužot svaigā kartupelī, tad liekot puķupodā ar substrātu un pudeli virsū, lai tam būtu pēc iespējas siltāk, var izaudzēt rožu stādu. No šī demonstrējuma var secināt, ka no vienas grieztās rozes var izaudzēt rožu stādu, ar ko pēcāk rotāt dārzu. Ko par šādu audzēšanas metodi saka vietējie rožu audzētāji?

Rožu audzēšanas speciāliste Dace Lejiņa no "Ar B Agro" liek pievērst uzmanību video sākumam un beigām. Video sākumā redzams, ka tiek nogriezts spraudenis rozei, kas izņemta no vāzes, bet pēc diviem mēnešiem, kā tiek informēts video aprakstā, jau redzam podā 1–2 gadīgu stādu. Nezinātāji šādu niansi nemaz nepiefiksētu, taču rožu audzēšanas speciāliste vērš uzmanību, ka pēc diviem mēnešiem no ziedkāta nudien nevar izaugt tik ražens stāds, tāpēc video neatspoguļo to, kā šīs metodes izmantošana varētu izskatīties realitātē.

Tomēr ne viss ir tik noliedzams. Lejiņa skaidro, ka tā, kā parādīts video, teorētiski var pavairot rozes.
Visticamāk vairumam rodas jautājums – kāpēc ziedkāts jāsprauž kartupelī? Speciāliste skaidro, ka kartupelis palīdz uzturēt mitrumu ap spraudeni, un tā kā tas svarīgi stāda attīstībai, kartupelis veiksmīgi tiek galā ar uzdevumu.

Taču, pat tad, ja izdodas ko izaudzēt pēc šīs metodes, kā parādīts video, rožu audzētāja skaidro, ka šādi pavairoti stādi, iestādīti dobē, praktiski nepārziemos Latvijā. Atliek vien secināt, ka video demonstrētā pieeja rožu iegūšanā nav tā ieteicamākā metode mūsu klimatiskajiem apstākļiem. Tā vietā iepazīsties ar vietējo speciālistu ieteikumiem, kā dārzā izaudzēt pasakainus rožu apstādījumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!