Foto: LETA
Jau pavisam drīz sāksies lielais sēšanas un stādīšanas laiks, bet dārzos no zemes sprauksies ārā pavasara vēstneši – sniegpulkstenītes, krokusi, narcises, tulpes un citi augi. Lai gan ir ierasts tulpes un narcises stādīt no sīpoliem, tās var mēģināt arī iesēt no sēkliņām, bet tādā gadījumā jāabruņojas ar lielu pacietību, jo tulpes ar savu krāšņumu var iepriecināt vien pēc sešiem gadiem.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja selekcionārs Juris Egle, šo augu audzēšana no sēkliņām nav nemaz tik vienkārša, turklāt – nepieciešams apbruņoties ar lielu pacietību, jo tulpju augu audzēšana no sēkliņām ir laikietilpīgs process. "Nav jau tik vienkārši," tā par tulpju sēšanu teic tulpju un citu augu audzētājs, kurš atzīst, ka viss ir atkarīgs ne tikai no tulpju sēkliņām, bet arī laikapstākļiem. Arī ziema reizēm tam nav labvēlīga, ir atkušņi, sals, kā rezultātā daudzi augi aiziet bojā. Šī iemesla dēļ labāk sākt ar tulpju sēšanu podiņos.

Viņš gan atzīst, ka pašlaik jau tulpju sēšanas darbi ir nedaudz nokavēti, tiesa, mēģināt var. "Es parasti tulpes sēju uz 18. novembri, bet ārzemēs to dara vēlāk, novembra beigās, jo tur ir siltāks rudens," stāsta selekcionārs, kurš sējumus parasti piesedz kailsala gadījumā.

Lai tulpju sēklas dīgtu, tās ieteicams novietot vietā, kur ir pazemināta gaisa temperatūra (vēlamais +4 grādi pēc Celsija). Otra opcija - sēkliņas sajauc ar mitru smilti vai smalkāku granti, novieto podiņos un stratificē ledusskapī, kur ir +4 vai +5 grādu temperatūra. Tur tās jāuzglabā divus līdz trīs mēnešus, bet tikai tad ņem laukā un sēj podiņos vai dobēs. "Es gan nekad tā neesmu darījis," par ledusskapja metodi atzīst Egle. Viņš iesaka arī pirmajos gados neizvēlēties pārāk treknu un barības vielām bagātu augsni, kā arī neaizrauties ar mēslošanu.

Jāņem vērā, ka sētās tulpes podiņos nepieciešams pārstādīt ik gadu, bet veģetācijas periodā tulpes ir jānorok un atkal jāiestāda. Tāpat jāatceras – pirmajos gados tulpes sīpols būs pavisam niecīgs. Turklāt tās ar savu ziedēšanu varētu iepriecināt tikai pēc kādiem sešiem gadiem.

Viņš arī mudina sēklas sēt ar atstarpi, lai augs nesaaug par biezu, jo tad augam metas visādas slimības, piemēram, puve. "Vajag tikai mēģināt un būt pacietīgam," iedrošina Egle. Taujāts par narcišu sēšanu no sēkliņām, Egle neslēpj, ka tās nav mēģinājis šādi izaudzēt. Tieši sīpolpuķu audzēšana no sēkliņām aizņem ilgāku laika posmu, piemēram, hiacintes un fritilārijas arī ar savu krāšņumu var priecēt vien pēc sešiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!