Foto: Shutterstock
Kad skaistā vasaras sezona un augu ziedēšana ir beigusies, laiks sagatavot daiļdārzu ziemas guļai! Jānovāc un jāizrok augi, tie jāpārziemina, lai jau nākamā gada pavasarī tos atkal varētu stādīt zemē. Vieni no šādiem augiem ir arī dālijas, kas pēc rudens salnām jāsteidz novākt.

Knifiņus par dāliju gumu norakšanu un to, kādi noteikumi jāievēro to saglabāšanai ziemā, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Linda Rulle, dārzniece, arboriste un apsaimniekošanas uzņēmumu grupas ''Civinity'' apstādījumu nodaļas vadītāja.

Ieteikumi gumu norakšanai

Kā uzsver dārzniece, svarīgi atcerēties, ka dālijām pēc salnām jānogriež virszemes daļa, atstājot stublājus apmēram 20 līdz 25 centimetrus augstu. Pēc apgriešanas vēl vismaz trīs dienas vai pāris nedēļas gumu var atstāt augsnē, ja nav gaidāms stiprs sals. "Tad mitrums pa stobriņu nokļūst gumā, ļaujot tam nobriest," piebilst Rulle. "Nobriedušam gumam veidojas biezāka miziņa, kas ļauj tam labāk saglabāties līdz nākamajam pavasarim."

  • Šeit vari smelties vēl pāris ieteikumus par dāliju gumu norakšanu.

Kā rūpēties par gumiem pēc izrakšanas

Dāliju gumus vēlams izrakt saulainā laikā, bet pēc tam no tiem nokratīt smiltis. "Ja zeme ir stipri pielipusi pie guma, to mazgā, ieteicams pirms uzglabāšanas gumu kodināt," iesaka dārzniece. Pēc tam gums strauji jāapžāvē, lai tas nesāktu krokoties. "Glabā līdzīgi kannām, pirms tam zemu nogriežot stublāju tā, lai netraumētu pie sakņu kakliņa snaudošos nākamā gada pumpurus," norāda Rille.

Dāliju gumus var ievietot maisiņā ar caurumiem, kā arī atstāt maisa galu vaļā. Tāpat gumus var apbērt ar skaidām vai ielikt sūnās. "Tavs Dārzs" arī atgādina, ka dāliju gumus var glabāt ne tikai maisiņā, bet arī kartona kastē vai avīzēs, kā arī tos var apbērt ar skujkoku zāģskaidām, kūdru vai ozollapām. Gumus glabā sausā, vēsā, tumšā telpā.

Dāliju gumus vēlams glabāt telpā, kur temperatūra nav augstāka par +8 grādiem pēc Celsija, bet mitruma līmenis ir ap 80 procentiem. Ja tomēr gadījies tā, ka gumi ir sažuvuši, tad, visticamāk, telpā gaiss bijis pārāk silts un sauss, tāpēc telpas uzglabāšanas videi ir ļoti liela nozīme.

Citi jautājumi par dāliju audzēšanu, laistīšanu un kopšanu plašāk lasāmi šeit un šeit.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem rudenī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!