Foto: Shutterstock

Kādēļ ir noderīgi izmantot lapas kā dārza mēslojumu? Tādēļ, ka vecās rudens lapas bagātina augsni ar tai nepieciešamajām barības vielām, piemēram, fosforu un kāliju, uzlabo tās mikrofloru, palielina ūdens ietilpību un uzlabo augsnes struktūru. Turklāt, tās ir pilnīgi par brīvu. Houzz.com iesaka piecus variantus, kā vari lapas lietderīgi izmantot dārzā, tā vietā, lai tās neapdomīgi iesviestu atkritumu tvertnē.

Mauriņa mēslošana

Izmanto lapas kā mauriņa mēslojumu. Lapu un nopļautas zāles maisījums bagātinās mauriņa augsni ar oglekli un slāpekli un kalpos kā lielisks veikalā nopērkamā mēslojuma aizvietotājs.

Lūk, kā to izdarīt: Izmanto mulčējamo zāles pļāvēju. Ja tas ir aprīkots ar tvertni nopļautās zāles uzglabāšanai, noņem to un ļauj nopļautajai zālei un sakapātajām lapām pārklāt mauriņu. Noregulē zāles pļāvēju aptuveni 8 centimetru augstumā no zemes un tad, ja lapu gabali pēc pļaušanas ir pārāk lieli, atkārtoti apstrādā tos ar zāles pļāvēju. Sakapātajām lapām zālē jābūt ne dziļāk par 2 centimetriem. Ziemas laikā lapas sadalīsies, iesūksies augsnē un pavasarī no tām vairs nebūs ne vēsts.

Dobju mēslošana

Izmanto lapas dārzeņu dobju mēslošanai. Pirms dārzeņu sēšanas iespējams mēslot dobju augsni ar veselām vai sakapātām lapām. Ziemas laikā lielākā daļa no lapām sadalīsies un atlikušās lapas pavasarī varēsi ierušināt zemē. Ja vēlies, lai ziemas laikā sadalās pilnīgi visas lapas, pirms mēslošanas sasmalcini tās.

Tev nav nepieciešama īpaša iekārta lapu sakapāšanai. Lai to paveiktu, vari izmantot atkritumu tvertni un trimmeri. Piepildi trīs ceturtdaļas atkritumu tvertnes ar lapām un sasmalcini tās ar trimmeri. Neaizmirsti lietot acu un ausu aizsargus.

Lapu humuss

Sagatavo lapu humusu. Lapu humuss ir bagātīga, melna, augsnei līdzīga viela no slapjām lapām, kas ir lielisks mēslojums dārza augiem. Novieto lapas vietā, kur tās nevienam netraucē un ir pasargātas no vēja, vai izveido īpaši lapām paredzētu novietni. Aplej lapas ar ūdeni, lai tās ātrāk sāk sadalīties. Tu vari paātrināt humusa veidošanos, ziemā lapu kaudzi dažkārt apgrozot.

Komposts

Liec lapas komposta kaudzē, kur tās ziemas laikā sadalīsies, vai, vēl labāk – savāc sausās lapas atkritumu maisos vai, izvēloties vietu, kur tās nevienu netraucē, liec kaudzē un paglabā lapas vasarai. Vasarā ir pieejams daudz zaļa, ar slāpekli bagāta komposta materiāla, un ar oglekli piesātinātās sausās lapas pasargās kompostu no pūšanas.

Telpaugu apsegšana

Izmanto lapas, lai apsegtu puķupodos augošos istabas augus, kas pārziemo ārpus telpām. Kad gaisa temperatūra sāk pazemināties un podos augošie augi, izvēlies kādu mājas stūri, kurā augi būs pasargāti, novieto augus vienā rindā pie mājas sienas, ideālā gadījumā – zem jumta, un apber podus ar lapām. Ja tas nepieciešams, izveido nožogojumu, kas pasargās lapas no aizpūšanas. Pārklāj augus ar lapām, cik labi vien iespējams. Lapu sega palīdzēs augiem pārziemot un podiem nesabojāties. Pateicoties lapām, ziemas laikā nesaplaisās pat māla podi, ja vien sals nebūs pārāk bargs.

Lapas noteikti nevajadzētu dedzināt. Dedzinot lapas tiek piesārņots gaiss un cilvēkiem ar elpošanas traucējumiem lapu dedzināšana var radīt pat veselības problēmas. Turklāt lapu dedzināšana rada arī ugunsgrēka draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!