Japānas dārzi ir pazīstami ar savu kluso skaistumu un īpašajiem augiem, kas grezno ainavu. Ja izvēlēsieties arī savu dārzu iekārtot pēc šīs austrumu valsts dārzniecības principiem, tas kalpos jums kā patvērums no ikdienas steigas, un šī būs vieta, kurā varēsiet atpūtināt savas acis un dvēseli.

Izpēti japāņu dārzu fotogrāfijas internetā, lasi grāmatas un ceļojumu laikā, ja iespējams, apmeklē tos - ir tik daudz šādu dārzu arī aiz Japānas robežām.

Izvēlies sava dārza tēmu - izrādās, tādu ir daudz un tās ir gana atšķirīgas: Zen tempļa stils, Šinto un imperatora sils. Šiem dažādajiem dārziem ir dažādi mērķi - vieni ir domāti meditācijai un atpūtai, daži - pastaigām un aktīvākai dzīvei.

Ievēro japāņu dārza iekārtošanas pamatprincipus. Japāņu dārzā vienmēr jābūt akmenim (suseiki), ūdenim (dīķi un avoti), tāpat svarīgs ir augu izvietojums dārzā. Šie skaistie austrumu dārzi tāpat neiztiek bez skulpturāliem elementiem - laternām, paviljoniem, pagodām, grants laukumiem, ūdens bļodām, zemiem nožogojumiem u.t.t.

Izvēlies piemērotus augus. Japāņu dārzā iederēsies bambusi, kļavas, ķiršu koki, acālijas, kamēlijas, īrisi, ķērpji u.t.t.

Plāno augu izvietojumu - iztēlojies un uzzini, kā konkrētie augi izskatīties, kad būs paaugušies. Līdz ar to jāzina, vai tos stādīt kopā vai atstatus, tāpat jāskatās, vai paaugušies augi neaizsegs kādu dekoratīvo elementu.

Gatavojies pārmaiņām - šī ir galvenā doma budistu filozofijā, un tā attiecas arī uz dārzu. Tas mainīsies līdzi gadalaikiem, jo atnāks ziedēšanas laiks, tad lapkritis un pēc tā - klusais periods. Šīs dabas ritms jāņem vērā dārza kopskata veidošanā, piemēram, lai varētu visā krāšņumā vērot lapu krāsu spēles rudenī.

Noteikti atvēli vietu soliņam - tā būs vieta, no kuras vērosi dārza skaistumu un varēsi priecāties par sava darba augļiem.

Kad augi sagādāti, pirms stādīšanas saliec tos stādīšanai plānotajās vietās un vēlreiz vizuāli novērtē, vai tie izskatās harmoniski.

Dīķi veido saskaņā ar pieredzējušu speciālistu ieteikumiem - pēc uzstādīšanas ļauj tam pāris dienas "iedzīvoties" un tad pārbaudi ūdens pH līmeni, vai tas ir piemērots augiem un zivīm.

Uzstādi dārza dekoratīvos elementus - akmeņus, laternas, pagodas u.t.t.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!