Foto: stock.xchng

Krāšņu ziedu un stādu veiksmīgai audzēšanai dārzā, nepieciešama laba augsne. Augsni var uzlabot ar mēslojuma palīdzību, tomēr jāzina, ar kādu mēslojumu darba augļi būs baudāmāki! Delfi Māja un dārzs šoreiz apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu padomus augsnes struktūras īpašību, tās tipa noteikšanai un apstrādei.

Trīs galvenie augsnes tipi:

- smilšaina augsne ar irdenu struktūru - tā viegli uzsūc ūdeni un augu barības vielas, taču ātri kļūst sausa. To ir viegli apstrādāt;

- mālsmilts augsni veido vidēja izmēra nogludinātas daļiņas;

- smags mālainas augsnes - piemērota daudzu augu audzēšanai. Viegli uzlabojama, bet grūti apstrādājama. Labi saglabā ūdeni, tāpēc ir lipīga, kad tā ir mitra.

Par auglīgu augsni sauc tādu, kurā apmēram vienādās daļās sajauktas smiltis, māls un humuss - vitāli svarīga organiska sastāvdaļa, jo satur daudz ķīmisko vielu un baktēriju. Humuss uzlabo arī augsnes struktūru, tajā dzīvo sliekas, kas ne vien irdina augsni un augsnes barības vielu sastāvdaļas, bet arī veicina augsnes aerāciju.

Izmantojot augsnes mēslojumu, iespējams mainīt un pielāgot augsnes īpašības, kas nepieciešamas vēlamo augu audzēšanai. Tomēr grūtības rodas tad, kad tiek izmantots neatbilstošs mēslojums. Līdz ar to jāsāk ar augsnes struktūras noteikšanu.

Precīzāko rezultātu var iegūt, nododot augsnes paraugu īpašā laboratorijā. Augsnes struktūru var noteikt arī pašu spēkiem, turklāt bez papildus samaksas. Atliek vien augsni paberzēt starp pirkstiem, un „nolasīt" augsnes tipu.

Augsne ir graudaina, smilts daļiņas neturas kopā un ir grūti to savelt pikā - tas nozīmē, ka augsne ir smilšaina. Ja augsnes struktūra ir graudaina, bet to var savelt piciņā - augsne ir smilšmāls. Upju sanesu augsne ir zīdaina un to var saritināt bumbiņā. Ja augsne ir graudaina vai lipīga un to var sarullēt cilindra veidā - tad tā ir smilšmāls vai mālsmilts augsne. Augsne ir mālaina, ja tā ir lipīga un izveidoto cilindru var saliekt gredzenā.

Augsnes tipa raksturotājaugi

Arī katrā augsnes veidā augošie ziedi un augi var palīdzēt noteikt augsnes struktūras tipu. Piemēram, margrietiņas un baltais āboliņš aug nabadzīgā augsnē. Šo augu parādīšanās liecina, ka augsnei noteikti jāpievieno mēslojums.

Gadījumā, ja augsnē novērojamas nātres un strutenes, kā arī redzamas dārza blaktis, tas liecina par to, ka augsnē ir daudz slāpekļa. Augsnes mēslošanai jāizmanto mēslojums, kura sastāvā nav šī elementa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!