Foto: Shutterstock
Arī rudenī dārzs var izskatīties bagātīgi un būt košu krāsu pilns. Taču, lai tiktu pie krāšņi ziedoša dārza augusta beigās un septembrī, par to ir jādomā iepriekš – gan dārzu plānojot, gan rūpējoties par to visas vasaras garumā.

Plānošana. Tas ir pavisam vienkārši! Plānojot dārzu un pavasarī stādot augus paredz vietu puķēm ar vēlu ziedēšanas laiku. Un lai arī liekas, ka uz rudens pusi ziedošās var uz vienas rokas pirkstiem saskaitīt, tādu ir samērā daudz. Pirmajā acumirklī vien var atrast vismaz kādas desmit vēlu ziedošas augu sugas, bet, ja iedziļinās šķirņu daudzveidībā, var atlasīt vairākus desmitus ziemciešu, kas ar ziedēšanu vasarā nesteidzas.

Taču ziedi nav vienīgais auga elements, kas rada efektu. Dzinumi un lapotne dārzā paliek arī tad, ja ziedi ir noziedējuši vai tie ir nemanāmi. Tāpēc, plānojot stādījumus, būtu vēlams paredzēt vietu augiem ar krāsainu lapojumu, piemērām, heihēram (Heuchera), graudzālēm un arī krūmiem ar izteiksmīgu lapotni, kas savu vietu dārza krāsu paletē saglabās arī rudenī vai pat paspilgtinās to, ietērpjoties rudens krāsās, kā to dara sparnotais segliņš (Euonymus alatus).

Tomēr izvēloties vēlu ziedošos augus, īpaši starp ārvalstīs radītajām šķirnēm, pārliecinieties, ka to ziedēšanas laiks nesakrīt ar laiku, kad Latvijā sākas pirmās rudens salnas vai pat sals. Dažas ziemasteru (Aster) un mārtiņrožu (Chrysanthemum) šķirnes ziedēt sāk ļoti vēlu, un var gadīties, ka iestādītais miķelītis vēl pumpuros, bet ārā jau sals mīnus pieci grādi. Lai no tā izvairītos, pavisam vēlu ziedošās ziemcietes vajadzētu stādīt saulainās vietās, kur tās paspēs uzziedēt savalaicīgi.

Kopšana. Lai dārzs būtu skaists ne tikai vasarā, bet arī rudenī, jārūpējais, lai augi labi izskatītos arī augustā un vēlāk. Ne mazums ir dārzu, kas ir skaisti pavasarī, vasarā, bet, sākoties augustam, palēnām zaudē savu dekorativitāti. Šajos dārzos rudens iestājas ātrāk, un tas ir tikai tāpēc, ka šo dārza kopēji nav ņēmuši vērā dažus pieredzējušu dārznieku paņēmienus.

Apgriešana ir viens no veidiem kā sagalabāt augu labo izskatu un paildzināt to ziedēšanas laiku. Lai ziemcietes un vasaras puķes ziedētu ilgāk, nepieciešams savlaicīgi apgriezt noziedējušos ziedus un ziedkopas. Augu labo izskatu palīdzēs saglabāt arī atbrīvošanās no izskatu zaudējušām lapām vai pat visa lapojuma, pārziedējušo augu auguma saīsināšana. Ilgāku un vēlāku ziedēšanu var panākt ar augu cera galotņošanu pavasarī un vasaras sākumā.

Sīpolpuķes, dažas no ziemcietēm pēc noziedēšanas pakāpeniski zaudē savu lapojumu. Arī atsevišķas vasaras puķes, izaug un nozied pārāk ātri. Lai izvairītos no pārziedējušām puķēm vai tukšiem laukumiem, jūnijā blakus ziedošajām atkārtoti sēj jaunas viengadīgās puķes, kas ziedēt sāks pēc mēneša, pusotra, kad uz sēšanas brīdi ziedošās jau būs noziedējušas.

Lai cik skaisti nebūtu ziedi un lai cik labi augs neizskatītos, ziedēšana no auga prasa milzum daudz spēka un enerģijas, tāpēc var gadīties, ka pēc intensīvas ziedēšanas, augam vienkārši pietrūkst barības vielu, lai labi izskatītos arī pēc mēneša. Tāpēc vidēji reizi mēnesī augiem ir nepieciešama papildmēslošana. Arī puķēm ir jāēd, lai tās būtu formā. Un, protams, nedrīkst aizmirst par laistīšanu. Latvijas apstākļos lielāko daļu vasaras mitruma dārzā pietiek, tomēr ir brīži, kad lietus nav un laiks ir pārāk karsts. Neaizmirstiet augus savlaicīgi apliet. Iekaltējot augus, tie ātri vien zaudēs savu labo izskatu, un to tiem var neizdoties atgūt līdz pat vasaras beigām.

Ja šaubāties par šo padomu lietderību, padomājiet, vai pašai dārzniecei izdotos saglabāt labu izskatu bez sabalansēta uztura, pietiekama ūdens daudzuma un savlaicīgas frizūras un manikīra atjaunošanas? Taču, ja izmantosiet šos vienkāršos kopšanas paņēmienus ikdienā, rezultāts būs acīmredzams. Tad atliks tikai izdomāt, kā dārzu rudenī padarīt vēl izskatīgāku ar piemērotu augu izvēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!