Foto: Publicitātes attēli
Skaists zāliens ir katra privātmājas vai mazdārziņa īpašnieka lepnums, bet citam tikai sapnis. Karstajās un sausajās dienās nepieciešams pievērst īpašu uzmanību zāliena laistīšanai un pļaušanai. Lai gan šodien laiciņš vairs nav tik saulains, tomēr zāliens jau paspējis kļūt dzeltens un pat izdegt. Bet par to, kā kopt zālienu vasarā, sīkāk stāsta Bulduru dārzkopības vidusskolas speciāliste Laima Lūse.

Pļaujiet un laistiet zāli agri no rīta vai vakarā

Dārza entuziastiem nereti mauriņa pļaušana ir pirmā lieta darbu sarakstā, taču karstās dienās zāliena pļaušanu vajadzētu ieplānot dienas otrajā pusē, kad saule nespīd vairs tik intensīvi. Pļaujot vakarā, jūs nepakļaujat zāliena saknes straujai izžūšanai, kā arī arī pļaušana vakarā sniedz zālienam 12 stundas ēnas un laika sagatavoties nākamajiem saules stariem. Laima Lūse norāda, ka ieteicamais pļaušanas augstums ir pieci centimetri – zemāk nevajadzētu pļaut: “Karstajā laikā zāliena augstumu var atstāt nedaudz augstāku, taču ir jāievēro pļaušanas regularitāte, jo pļaušana ļauj zālienam cerot un veicina sakņu sistēmas attīstību.”

Karstā un sausā laikā zāliens ir jālaista, labāk to darīt vakarā vai ļoti agri no rīta – tas mazinās tūlītēju ūdens iztvaikošanu un labāk mitrinās augsni. Jālaista ir bagātīgi, lai augsne tiktu mitrināta vismaz 15 centimetru dziļumā – tas nodrošinās sakņu sistēmai nepieciešamo mitumu.

Rūpējieties par pļaušanas tehniku

Kā norāda dārzkopības speciāliste, bieži vien zālienam pāri tiek darīts, to nepareizi pļaujot. “Pļaujiet zālienu ar koptu tehniku. Ja pļāvēja asmeņi ir asi, tad zāle tiek nogriezta un mauriņš ir zaļš un skaists. Ja pļāvēja asmeņi ir neasi, tas zāli plūc, zāles stiebru gali paliek balti un zāliens izskatās sirms.” Zāles pļaušanas tehnikas ražotāji pat iesaka asināt asmeņus pēc katrām 10 stundām, kad tehnika ir lietota.

  • Lūk, šeit, lasi vairāk par zāliena kopšanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!