Foto: DELFI, peonija 'Angel Cheeks'

Jau pavisam drīz savus ziedus raisīs krāšņās peonijas, kas pēdējos gados kļuvušas par īstu modes augu. Kā parūpēties par peonijām pirms un pēc ziedēšanas, ar portālu "Māja&Dārzs" padomos dalās peoniju audzētāja Līga Popova.

Rušini. Augsni ap peoniju pumpuriem, izmantojot ne ļoti asu kaplīti, irdini vidēji 5 centimetrus no malējā ziedneša. Labi būtu, ja veicot irdināšanu, pie reizes arī peonijas pabarotu.

Mēslo. Ikviens grib garšīgi paēst. It īpaši peonijas, kuras daudzus gadus aug vienā vietā, regulāri jāmēslo. Pavasarī izmanto minerālmēslus, kuros ir vairāk slāpekļa. Vasarā neskopojies ar kāliju un fosforu saturošiem minerālmēsliem.

Mēslojuma veidu katrs var izvēlēties pēc savas sajūtas un rocības. Nekad nenāks par skādi ielabot augsni ar kompostu, attiecīgajam gadalaikam izvēlētiem minerālmēsliem. Turklāt vispārzināms ir fakts, – pelni ir lielisks augsnes dezinfekcijas līdzeklis.

Foto: Līgas Popovas privātais arhīvs

Darāmie darbi ziedēšanas laikā un pēc tam

Izknieb ziedpumpuru! Ja peonija zied pirmo reizi – lai cik tas nežēlīgi šķistu (dažiem pat neiespējami) –, tas jādara, lai stāds labāk iesakņotos un pieņemtos spēkā.

Retini sānpumpurus. Ja peoniju šķirne ir nevis tāda, kurai viens zieds uz ziedkāta, bet vairāki, vari izvēlēties, kā veidot ziedēšanu: ja atstāsi tikai vienu centrālo ziedu un sānpumpurus izkniebsi, zieds parādīs labākās šķirnes pilnzieda īpašības. Ja atstāsi sānpumpurus, paildzināsi ziedēšanas svētkus dārzā.

Nolasi noziedējušās ziedu galvas. Tas jādara obligāti, lai ziedlapas nebirtu lapu žāklēs un uz zemes un neradītu labvēlīgu vidi baktērijām un to izraisītajām slimībām. Izņēmums ir tad, ja vēlies iegūt auga sēklas.

Neizmanto šķēres. Nekad negriežu ar instrumentiem, bet laužu ar roku – tādējādi samazinot risku, ja kāds augs izrādīsies inficēts, pārnest augu šūnsulu uz veselo peoniju. Ja vēlies papriecāties par ziedu arī iekštelpās, nelauz tā kātu garāku par trešdaļu no cera augstuma. Noplūcot peoniju līdz zemei, tiek traucētas tās barošanās iespējas, jauno, nākamā gada, ziedpumpuru veidošanās.

Aplaisti. Lai ieriestos nākamā gada ziedpumpuri, jūlijā un augustā peonijas jālaista. Tas jādara pirmajos gados pēc iestādīšanas.

Slimās uz ugunskuru. Ja pamani uz auga lapām neparastu (visbiežāk dzeltenzaļu), specifisku zīmējumu, kurš atkārtojas arī uz citām lapām, zini – augs ir nedziedināmi slims. Lai neaplipinātu ar vīrusu visu dārzu, vienīgais veids, kā iznīcināt slimību, ir inficēto augu sadedzināt.

Veic novērojumus. Foto, video, uzziņu literatūra, marķējumi un piezīmes ir ikviena peoniju audzētāja, kolekcionāra un selekcionāra obligāto darbiņu sarakstā. Tas palīdzēs noteikt konkrētās šķirnes atbilstību, veikt novērojumus, papildināt zināšanas par audzēšanu un, iespējams, kļūs par sākumu jaunā selekcionāra gaitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!