Foto: Shutterstock
Ziemas tuvošanās nozīmē, ka daži no krāšņajiem dārza augiem jānes uz "luksusa apartmentiem" – iekštelpām, kur tiem pārlaist gada aukstos mēnešus. Šādas rūpes nepieciešamas arī skaistajai un vijīgajai dienvidniecei – bugenvilejai.

Kad laika ziņas sola pirmās salnas, bugenvileja kārtīgi jāapgriež, pēc tam rūpīgi jānoņem pie balsta palikušie vīteņa zari, un tā jānes ziemas atpūtā uz pietiekami vēsu, taču gaišu telpu, norādījusi Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza dārzkope Sandra Putniņa. Pagājušajā gadā Sandra bugenvilejas siltumnīcā ienesa oktobra beigās.

Miera periods nepieciešams, lai nākamajā vasarā augs bagātīgāk un ilgāk ziedētu, tamdēļ to nevar ienest istabā, kur temperatūra sasniedz mums tik ļoti tīkamos plus 20 grādus pēc Celsija. Šādā gadījumā augs turpinās augt, turklāt sausā gaisa dēļ lapas var sākt birt, bet augu apsēst tīklērces. Dārzkope piebilst, ka arī pareizos apstākļos turētām bugenvilejām var nobirt daļa lapu un tas ir normāli – augs šādā veidā reaģē uz apstākļu maiņu.

LU Botāniskajā dārzā bugenvilejas ziemu pārlaiž siltumnīcās, kur gaisa temperatūra ir robežās starp 10 un 12 grādiem pēc Celsija, taču tiek minēts, ka tā ziemu var pārlaist arī vēsākās telpās, kur temperatūra sasniedz tikai plus 6 grādus pēc Celsija, savukārt maksimālā temperatūra, lai augam nodrošinātu miera periodu, ir 14 grādi pēc Celsija. Ja nav apkurināmas siltumnīcas, jāizlīdzas ar vēsāko telpu mājā, taču jāatceras, ka tai jābūt gaišai – bugenvileju nevar novietot, piemēram, pagrabā. Labs variants pārziemošanai būs arī stiklota un pietiekami silta veranda.

Miera periodā – no novembra līdz februārim – bugenvilejas nepieciešams laistīt vien tik bieži, lai neiekalstu. Reizi nedēļā vēlams arī aprasināt.

Vairāk par auga kopšanu uzzināši šajā "Delfi" rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!