Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Uzvaras parkā kā krāšņas kupenas zied cēlās sakuras, kuras var izlolot ne tikai profesionāli dārzkopji, bet arī iesācēji dārzā. Kā audzēt sakuru, lai tā ik pavasari priecētu ar skaistu ziedēšanu, padomos "Tavs Dārzs" dalās SIA "Rīgas meži" daļas "Rīgas dārzi un parki" Pārdaugavas iecirkņa vadītāja Dace Bruģe.

"Tavs Dārzs" jau ziņoja, ka šopavasar Uzvaras parkā aug jau 129 Japānas ķiršu koki jeb sakuras, kuras pašlaik zied pilnā sparā. Turklāt šogad iespaidīgajiem sakuru kokiem Uzvaras parkā pievienojās vēl 15 jauni kociņi, kuri iestādīti pēc rīdzinieku iniciatīvas.

Kā klāsta Bruģe, sakuru augšanai vispiemērotākās ir saulainas vietas, taču noteikti jāparūpējas arī par augsni, jo tai jābūt labi drenētai un pietiekoši auglīgai. Tāpat labāk izraudzīties tādu augšanas vietu dārzā, kas būtu pasargāta no vējiem. "Rīgas dārzi un parki" pārstāve atgādina, ka Uzvaras parkā augošās sakuras visas stādītas saulainās laucēs, taču no vēja pasargātas tās nav. "Tomēr līdz šim sakuras ir izturējušas mūsu nepastāvīgās, brīžam aukstās un vējainās ziemas un pat krietni izaugušas," uzteic Bruģe.

Foto: F64
Uzvaras parkā ziedošās sakuras šopavasar

Bruģe "Tavs Dārzs" atklāj, ka par sakuru stādījumiem Uzvaras parkā rūpējas dārzniece Daiga Seņkāne. Tās tiek rūpīgi lolotas un koptas, lai ik pavasari tās ar savu krāšņumu priecētu rīdziniekus un pilsētas viesus.

  • Šajā galerijā vari aplūkot, cik bagātīgi šopavasar Uzvaras parkā zied sakuras. Zinātāji gan saka, ka skaistie ziedi sākuši birt, tāpēc der pasteigties, ja ir vēlme aplūktot ziedošās sakuras klātienē.

Kā stāsta Bruģe, mitruma saglabāšanai koku apdobes noklātas ar mulču, kā rezultātā šādi var izvairīties no nezālēm, pasargāt saknes no apsalšanas un palielināt augsnē organisko vielu saturu. Savukārt ik rudeni sakuru stumbri tiek aptīti ar agrotīklu, kas pasargā koku mizu no plaisāšanas krasu gaisa temperatūras svārstību laikā, kā arī no iespējamiem saules apdegumiem ziemas beigu periodā. Agrā pavasarī – martā – sakurām tiek izzāģēti nokaltušie un sala bojātie zari. Bruģe gan atklāj, ka vainaga retināšana sakurām netiek veikta.

Sakurām vislabāk tīk nokrišņu ūdens, taču sausuma periodos ir nepieciešama papildu laistīšana Viņa arī atklāj, ka Uzvaras parka sakuras veģetācijas perioda sākumā tiek mēslotas ar kompleksajiem minerālmēsliem, kas satur gan slāpekli, gan fosforu un kāliju, kā arī mikroelementus. Savukārt vasaras beigās – augustā – sakurām tiek veikta otrreizēja mēslošana ar rudens periodam paredzētiem kompleksajiem minerālmēsliem, kuru sastāvā ir maz vai nemaz slāpekļa, toties ir vairāk kālija un fosfora. Kā stāsta Bruģe, tas tiek darīts, lai ziemas gaidās nostiprinātu sakuru sakņu sistēmu, kā arī veidotu nākamā gada ziedpumpurus.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to audzēšanu vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!