Foto: Shutterstock
Astilbes ir pašā pilnziedā. No vareniem augiem, kuros var apmaldīties, līdz pavisam zemiem akmeņdārza cienīgiem mazulīšiem – tik liela ir to dažādība. Viena no lielākajām astilbju kolekcijām ir Maijai Baižai Inciemā.

Dažādās augsnēs un augšanas apstākļos astilbēm mainās to augstums un pat ziedu tonis. Tāpēc dārzniece Maija Baiža uzskata, ka astilbes vislabāk noskatīt kādā audzētavā, apstādījumos, nevis katalogos. Tur norādītie augstuma centimetri dažādos dzīves apstākļos var neatbilst patiesībai. Arī pēc stāda izskata vien nevar pateikt, cik augsts būs augs dobē. Piemēram, vieglā, smilšainā zemē viena un tā pati astilbju šķirne var būt 40 cm gara, bet treknā, labā dārza zemē var sasniegt 60 cm augumu. Par zieda krāsu un skaras faktūru, arī par radīto kopiespaidu vislabāk pārliecināties dabā, jo dažas šķirnes uzmirdz tikai noteiktos gaismas apstākļos.

Maija astilbes pēc augstuma grupē ļoti zemās, zemās, vidējās un garās. Protams, astilbes var iedalīt dažādās grupās, sugās, taču pircējus parasti interesē auga augstums un ziedu krāsa. Pirms pērk, cilvēkam tomēr jāzina, ar ko būs darīšana, jo daļa Ķīnas grupas astilbju nav piemērotas maziem dārziņiem, tās saaug plaši, veido klājienu, nevis aug godīgā cerā.

Daudzi astilbes stāda pēc kontrastu principa, retāk izvēlas tikai pasteļtoņus vien, piemēram, veidojot pāreju no tumši uz gaiši violetajām.

Ļoti atšķirīgas ir ziedu skaras formas, faktūras, lapojuma izskats un krāsa, pat ziedpumpuru forma. Ir arī tā sauktās nokarenās astilbes, kam skaru gali viegli noliecas.

Stādot ir divi varianti: vai nu izvēlas konkrētas grupas vienāda garuma un dažādu toņu augus, vai arī stāda garākās aizmugurē, īsākās – priekšpusē.

Mērcēšana un stādīšana

Foto: Shutterstock

Mērcējam

"Augus pirms stādīšanas ieteicams izmērcēt ūdenī, kam pievienota papildbarība. Mēslojumam der gan šķidrais, gan sausais mēslojums, ko izšķīdina ūdenī," padomu dod Maija. Tad sakņu kamols būs piesūcināts ar starteri un stāds labāk ieaugs. Arī lielu un raženu augu podā labāk kārtīgi izmērcēt ūdenī, kam pievienots mēslojums, nevis laistīt no augšas.

Laistīt ar tīru ūdeni var tikai tad, ja augs vīst un nav laika parūpēties par to. Turklāt šogad augi jau tāpat tiek pastiprināti skaloti no augšas ar lietu.

Maija iesaka augu mēslojumus vasaras laikā pamainīt, nevis lietot tikai vienu veidu. Dažādu firmu sortimentam, kaut gan tas paredzēts vienai augu grupai, sastāvs tomēr atšķiras. Tad būs lielāka garantija, ka augs saņems visas vajadzīgās barības vielas.

Astilbes ir jutīgas pret sāļu lielu koncentrāciju. Nedrīkst pārdozēt mēslojumu pie saknēm (sak, puķes tādas pabālas, uzliešu pavairāk), jo tās var apdegt. Pietiek, ja labā substrātā augošām astilbēm pavasarī uzber universālo mēslojumu. Protams, ja vēlas augus palutināt, vienu vai divas reizes sezonā mēslo arī papildus. Kamēr augi konteinerā, mēslo vismaz pāris reižu mēnesī.

Stādām

Ir izveidojies aplams priekšstats, ka astilbēm vajag skābu augsni un tās ir labas rododendru un citu skābummīļu kompanjones. Tās pacieš šādu augsni, taču labāk jūtas citur. Astilbes nav īpaši prasīgas, vienīgi smags māls nav pa prātam. Der pat stipri smilšaina augsne, ja vien vairāk laista un baro. Vistīkamākā astilbēm ir bagātīga dārza augsne, kas ielabota ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kompostu, kūdru u.c. Sevišķi patīk ielabots kūdras substrāts, kur labi var izvērsties smalkā sakņu sistēma.

Šīs ziemcietes vēlas daudz mitruma, taču augsts gruntsūdens un stāvošs ūdens pavasaros neder. Ja trūkst mitruma, lapas apkalst un maliņas kļūst brūnas. Pēc aplaistīšanas augs atdzīvojas, bet lapu maliņas vienalga izskatās kā apdegušas un ir pārmetums saimniekam par iekaltēšanu.

Laistīšanai Maija iesaka izvēlēties lietus vai dīķa ūdeni. Akas vai ūdensvada ūdens nereti mēdz būt pārāk kaļķains. Regulāri laistot ar to, augsnes reakcija stipri mainās. Jo īpaši tas svarīgi augiem, kas stādīti toveros.

Astilbes ir vieni no retajiem augiem, kas neapvainojas, ja tos dala ziedošus.

Tā ir laba iespēja tagad pārstādīt ziedošu ceru, kas aug nevietā. Jo sevišķi tas svarīgi, ja izveidots jauns stādījums ar dažādu šķirņu un garumu astilbēm.

Skaistākās šķirnes

Foto: Shutterstock

Dārziem lieliska ir jaunā astilbju grupa Vision ('Vision in Red', 'Vision in Pink', 'Little Vision in Pink' (zemākas), 'Vision in White'). Atšķiras ar vēlāku ziedēšanas laiku, stingru, blīvu lapojumu, izcili skaistiem ziediem.

Sevišķi skaistas ir šķirnes 'Sallant' astilbes ar zemu, blīvu lapojumu un garām ziedu skarām.

'Sprite' – ar mazām, smalkām lapiņām, rozā ziediņiem, nelielu glītu augumu.

'Dunkellachs' – ar tumši sarkanbrūnu lapojumu arī vasarā un eleganti gaisīgiem rozā ziediem.

'Sallan d' – neteiktu, ka sevišķi skaista, bet gracioza.

Svarīgi zināt!

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!