Foto: Shutterstock
Vēl nesen daiļdārza dobes rotāja ziedošas dālijas, taču nu ir tas brīdis, kad jāsagaida īstā diena, lai gumus izraktu un tad tos pienācīgi uzglabātu līdz stādīšanas laikam.

Nav viss tiek vienkārši – rudenī novāc un tad pagrabā uzglabā. Kā skaidro kolekcionārs Alvis Vītols mājaslapā ''Dālijas-av'', augus var rakt vien tad, kad gumi ir jau nobrieduši. Kā to noteikt? Nenobriedušiem gumiem ir pavisam maiga miziņa, kas viegli atdalās no guma. Šādi izrakti gumi ātri izkalst un pat sapūst. Nebūs labi, ja gumus izraksi arī pirms laika, kad augs vēl zied, taču oktobra sākums visbiežāk šim dārza darbam ir vislabākais laiks. Ja neesi tik pārliecināts, visdrošāk dālijas rakt nedēļu pēc pirmās nopietnās salnas, taču pat pastāvējuši ilgāk, tie tikai nobriedīs veselīgāki.

Dāliju rakšanai ir pat ieteicamie laikapstākļi – vislabāk, ja to dara saulainā dienā, jo tad ir vieglāk nopurināt zemi. Dāliju stublājus nogriež un atstāj aptuveni 20-25 cm garus virs zemes, pielipušo augsni notīra un noskalo ar ūdeni un tad saīsina garās saknes. Pēc noskalošanas arī var redzēt bojātus gumus, no kuriem tad ieteicams atbrīvoties. Jārok uzmanīgi, nesavainojot gumus, citādi tie ziemā sapūs, ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Ilma Nereta, Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas asistente.

Kolekcionārs Vītols skaidro, ka gumu veiksmīgu uzglabāšanu var ietekmēt arī to atdalīšana, tāpēc ar asu nazi vai šķērēm gumus sadala, griezuma vietas ierīvējot ar ogli. Tikai atdalīšanā būtiski ievērot, lai katrai daļai būtu kāds pumpurs, no kura attīstīties dzinumiem. Šādi sadalīt var arī gumus, ja vēlies dālijas dārzā pavairot vai ar tām padalīties pavasarī.

Pēc gumu sadalīšanas ieteicams tos apžāvēt – saulainā vietā, siltumnīcā vai kur citur, bet ne ilgāk par diennakti, lai gumi nesāk krokoties. Kad gumi gatavi glabāšanai, tos liek polietilēna maisiņā un apber ar skujkoku zāģskaidām, kūdru vai ozollapām, bet nesien ciet, lai notiek ventilācija. Kur glabāt gumus? Ieteicams tiem piemērot vietu, kur temperatūra nav augstāka par +8 grādiem, bet mitruma līmenis ir ap 80%. Ja gadījies reiz tā, ka gumi sažuvuši, visticamāk, gaiss bijis pārāk silts un sauss, tāpēc videi ir ļoti liela nozīme.

Ja netīk doma par glabāšanu maisiņā, var izmantot arī kartona kasti, apberot to ar sausām smiltīm vai kādu citu iepriekš minēto kaisāmo materiālu. Vēl kāda metode – gumu ietīšana avīzēs. Papīrs uzsūks visu lieko mitrumu, bet pavasarī, kad mitrums vajadzīgs lielāks, to atdos. Avīzēs ietītos gumus glabā kastēs vai auduma maisos sausā, vēdināmā telpā ar temperatūru līdz +8 grādiem, savā pieredzē dalās ''Cālis'' foruma aktīvisti.

Lai izdodas veiksmīgi saglabāt dāliju gumus, lai skaistās ziedu kupenas acis priecētu arī nākamgad!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!