Foto: Shutterstock

Klāt sīpolpuķu stādīšanas laiks! Dobēs var likt tulpes, muskares, narcises, dekoratīvos sīpolus, krokusus un citas sīpolpuķes. Kā punktiņš uz "i" stādījumiem būs skaista mulčas kārta, bet – ko izvēlēties? Kad jāveic mulčēšana? Un cik biezā slānī klāt mulčas kārtu? Atbildes uz šiem jautājumiem savā mājaslapā sniedz sīpolpuķu un peoniju audzētājs Jānis Dukaļskis no Daugmales.

Portāls "Māja&Dārzs" ar selekcionāra atļauju pārpublicē padomus par narcišu un tulpju stādījumu mulčēšanu.

Narcises

Mulčēšana narcišu stādījumos jāveic, kad zemes virskārta ir jau nedaudz uzsalusi. Šim nolūkam var izmantot pakaišu kūdru, koku lapas un arī sasmalcinātus salmus. Mulčēšanai nav obligāti izmantot tikai neitralizētu kūdru, tās neitralizēšanai ļoti veiksmīgi var izmantot arī koku pelnus vai krītu, pārkaisot dobes ar to vai nu pirms mulčas slāņa uzklāšanas vai arī pēc tam. Mulčas kārta nav nepieciešama biezāka par 5-10 centimetriem. Pavasarī to noteikti nav jākašā nost, jo tādā veidā labāk tiek saglabāts mitrums augsnē, temperatūru izlīdzinājums (vēsā laikā augsnē ir siltāk, saulē augsne tik ļoti nepārkarsīs), kā arī aizkavēs vai arī pilnīgi nomāks nezāļu sēklu dīkšanu. Narcisēm salmu pielietojumu mulčai var izmantot, bet tikai ne tulpju stādījumiem! Salmi ziemā, tā ir tīrākā peļu paradīze! Kā jau visiem zināms – peles un tulpes nav savienojami jēdzieni (arī krokusi un citas sīkās sīpolpuķes)!

Tulpes

Kad zemes virskārta ir nedaudz uzsalusi, tulpju stādījumu var nedaudz nomulčēt ar 5 centimetru biezu pakaišu kūdru, sasmalcinātiem salmiem vai koku lapām. Koku lapas gan pavasarī no dobēm vajadzētu noņemt nost pavisam vai arī nogrābt tukšajās vagās, ja stādītas tulpes vagās.

Sasmalcinātus salmus var veiksmīgi izmantot zemsedzei tikai tad, ja esat pārliecināti, ka jūsu tulpju stādījumā ziemā neiemājos peles. Tās var nodarīt lielu postu tulpju stādījumam. Salmi ir īsta peļu paradīze!

Augsnes mulcēšana uztur augsni irdenāku, neļauj tik ātri izžūt, uztur vienmērīgāku temperatūras režīmu, kā arī aizkavē vai pilnīgi nomāc daudzu nezāļu sēklu dīkšanu. Sevišķi liela nozīme ir vienmērīgākam temperatūru režīmam augsnē, jo biežie atkušņi ziemā neļaus saraut trauslās tulpju saknes. Un tas gan ir svarīgi, jo tulpēm, atšķirībā no narcisēm, aprautās saknes vairāk neatjaunojas!

Ja arī tev ir kāds jautājums par sīpolpuķēm, raksti to mums e-pastā uz maja@delfi.lv vai arī komentāru sadaļā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!