Foto: Shutterstock
Gatavojoties ziemai, jāparūpējas arī par saviem dārza augiem, lai tie nenosaltu. Noteikti jāpiesedz visi sala jūtīgie augi, kā rozes, daļa vīnogu šķirņu, bukši, budlejas, jukas, kerijas pirakantas u.c. Daļai augu piesegšana ziemā ir vajadzīga pirmajos dzīves gados, kamēr tas ieaugas, atgādina laikraksta "Latgales Laiks" padomu veidotāji.

Nekad nav paredzams, kāda būs ziema, mēdz gadīties arī tā, ka tā var nelutināt ar sniegu – un tas ir īpaši bīstami, jo pietiek ar pāris dienām kailsala, lai augi ietu bojā. Lielai daļai augu kritiskā nosalšanas temperatūra ir zem -25 grādiem pēc Celsija, bet daudzām ievestajām šķirnēm šī robeža ir pat -20oC.

Pilsētu dārzos augi labi ziemo arī bez segšanas, bet pie jūras ir siltāks, mazāk sniega, biežāk uznāks kailsals, tāpēc jāpiesedz sakņu zona. Latgalē parasti sniega pietiek un vairāk apsalst stumbri, zari, ziedpumpuri, tāpēc svarīgi piesegt auga daļu virs sniega, pieliecot vai apliekot ar egļu zariem.

Piesegšanu var veikt tad, kad zeme ir sasalusi. Piesedzot ātrāk, zem pieseguma var iemitināties peles, kas var apgrauzt arī augu mizu, stumbrus, zarus.

Lasi tālāk un uzzini, kādus materiālus vislabāk izmantot augu piesegšanai un kā to paveikt pareizi.

Kādus materiālus izmantot augu piesegšanai

Foto: Shutterstock

Kā pareizi piesegt dažādus dārza augus

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!