Foto: Shutterstock
Ja lielākajai daļai augu noziedējušās ziedkopas jau sen kā nobirušas un augs par sevi neliek manīt, to nevar teikt par hortenzijām, kas, pat par spīti salnām, vēl noturējušas nu jau izkaltušās ziedkopas. Vai tās atstāt vai labāk nogriezt, stāsta dārzkopības speciāliste no stādaudzētavas ''Saulesķirši'' Velta Breidaka.

Tā kā hortenzijas ir ļoti dažādas, atšķiras arī apgriešanas veidi. Vai tā būtu skarainā vai kokveida hortenzija, kas vasaras izskaņā priecē ar bagātīgajām ziedu gubām, lielākoties ziedi veidojas uz kārtējā gada dzinumiem, tāpēc arī svarīgi ziedkopas rudenī nogriezt. Dārzkope iesaka noziedējušās augļkopas tomēr nogriezt, jo vēlāk tās būs grūti savākt, turklāt biezas sniega segas uz tām var veicināt zaru nolūšanu.

Pieredzējusī hortenziju audzētāja Velta pastāstīja, ka tiem, kas nesen kā iestādījuši kokveida hortenzijas, pēc ziedkopu apgriešanas būtu ieteicams zarus arī aptīt ar kādu aukliņu. Visus zarus aptinot ciešāk kopā, pasargāsi augu no stipra vēja un sniega, lai tos nenolauztu. Atkarībā no šķirnes un tā, cik zari ir gari, vajadzība pēc tā var atšķirties, taču pirmos trīs gadus to būtu ieteicams darīt. Šo metodi var piekopt arī citām hortenzijām, kurām nav tik stingri dzinumi.

Audzētāja atzina, ka nekas nenotiks, ja skaraino hortenziju ziedkopas nenogriezīs, taču labāk to izdarīt, tad zariem izžūstot, tie nenolūzīs. Obligāts priekšnoteikums ziedkopu apgriešanai ir lielo ziedkopu hortenzijām, turklāt tām pavasarī (martā, aprīlī) vēl papildu jāapgriež 1/3 no dzinumiem.

Cik tad ilgi drīkst apgriezt nokaltušās ziedkopas? Velta skaidro, ka to var darīt vēl ilgi, visa mēneša garumā, arī pēc salnām, kad ziedkopas jau palikušas brūnas. Nu jau tas ir nokavēts, bet nākamajos gados der paturēt prātā, ka vēl krāsainās ziedkopas savlaicīgi nogriežot, var uzglabāt kā sausos ziedus vēl ilgi, turklāt tie nemainīs krāsu.

Kas attiecas uz lielziedu hortenzijām, tās pēdējais laiks ielikt pagrabā, citādi sals nokniebs augam dzīvību. Šīm hortenzijām arī drīkst apgriezt ziedkopas, taču ne centimetru zemāk. Lielziedu hortenzijas nevajadzētu likt siltā telpā, kur temperatūra būtu virs +10 grādiem, piemērots patiesi būs kāds pagrabs, kur ir temperatūra no 0 līdz +5 oC. Šeit svarīgi ievērot, lai augs netiktu iekaltēts, jo īpaši, ja to neuzglabā pagrabā. Laiku pa laikam jāpalūko, vai augam ir mitrums, taču ar to nevajadzētu arī aizrauties, lai hortenzija neapmulst. Galvenais ir neiekaltēt, uzsver hortenziju audzētāja.

Vaicājot speciālistei, ko vēl būtu ieteicams paveikt ar hortenzijām rudens sezonā, tika saņemts ieteikums pabarot augu ar trūdvielām. Ļoti lielu lomu hortenziju ziedēšanā spēlē tas, kā par to rūpējas augšanas laikā, taču arī tagad, palutinot augu ar kompostu, kūtsmēsliem vai citām trūdvielām, augs būs tikai pateicīgāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!