Foto: Shutterstock
Rudens ir laiks, kad pēc lielajiem darbiem varam domāt par nākamo dārza darbu sezonu, piemēram, plānojot jaunas puķu dobes, kā arī, izvēloties augus, kas priecēs ar savu krāšņumu nākamvasar. Šoreiz aplūkosim, kas dobēs būs labākie kaimiņi lilijām.

Padomos "Tavs Dārzs" dalās arī Dr.agr. Antra Balode, kura ir puķkope, liliju selekcionāre un liliju audzētāju biedrības "Lilium Balticum" valdes priekšsēdētāja. Starp citu – viņai šī gada oktobrī iznākusi jauna grāmata "Lilijas dabā un dārzā".

"Lilijas var stādīt kopā ar dažādiem augiem. Tām labi kaimiņaugi ir ziemcietes, kas pasargā sīpolu un saknes no karstajiem saules stariem. Ieteicamas ir ziemcietes, kuras pārāk strauji neizplešas, piemēram, heihēras, astilbes, peonijas, anemones, liatres, flokši, guntiņas, pelašķi, brūnactiņas, delfīnijas, raskrēsliņi un daudzas citas. Lilijas stāda kopā arī ar viengadīgajām puķēm – alisēm, agerātiem, lobēlijām, salvijām, pelargonijām, balzamīnēm, samtenēm, krustainēm un citām. Dekoratīvās zāles un papardes ir labi kaimiņaugi, jo nekonkurē ar liliju skaistajiem ziediem. Karaliskā lilija un citas lilijas labi izskatās kopā ar dekoratīvām zālēm – molīnijām, stepjulīgām, miskantēm," iesaka liliju selekcionāre.

Tāpat viņa norāda, ka liliju stādījumu var veidot kopā ar zemiem krūmiem un kokiem. "Martagonlilijām ir laba saderība ar lazdām, jo abām vajag auglīgu, trūdvielām bagātu, vidēji mitru un kaļķainu augsni, kā arī augsnes virskārtu jānoēno. Austrumlilijām labi kaimiņaugi ir rododendri, jo tie noēno augsnes virskārtu un nosedz noziedējušos ziedkātus. Baltā lilija labi sader kopā ar ziliem lavandu vai kaķumētras ziediem. Lilijas labi izskatās kopā ar citām sīpolpuķēm, piemēram, Kristofa sīpolu, galtoniju, krokosmiju," iesaka "Lilium Balticum" valdes priekšsēdētāja. "Liliju stādījumus veido tā, lai nebūtu pārāk liels noēnojums un sabiezinājums, jo tad lapas un ziedus bojā pelēkā puve, kā arī kaitēkļi – gliemeži un kailgliemeži. Lilijas nedrīkst stādīt tuvu lieliem kokiem – ošiem, skābaržiem, ozoliem, bērziem, liepām, papelēm, jo koku saknes izmanto lilijām doto mēslojumu un padara barības vielām nabadzīgu augsni. Lilijas labi aug atklātā vējainā vietā, bet koku, krūmu aizvējā lapas tik ātri nenožūst pēc rasas, lietus vai laistīšanas, tāpēc tās var saslimt."

"Tavs Dārzs" padomu vaicāja arī citiem liliju selekcionāriem – "Daugmales lilijas" liliju un dienliliju selekcionāram Guntim Grantam un liliju selekcionāram Dāvidam Hercbergam, kurš savās mājās Vecumniekos lolo krāšņās lilijas. Hercbergs savas skaistules audzē blakus kaņepēm. Viņš stāsta, ka martagonlilijām labas kaimiņienes būs hostas, jo "lilijām patīk vēsas "kājas", un šie augi dos labu noēnojumu. Arī Grants pieļauj, ka hostas būtu labi kaimiņi lilijām. "Lilijām patīk augt ārā no kaut kā zemāka, piemēram, izspraukties cauri hostām, mazām rozītēm, kapmirtēm, astilbēm. Ja lilija var izcelt galvu saulītē, tad viss būs kārtībā! To "kājas" būs noēnotas, par nezālēm nebūs jāuztraucas. Savukārt, ja stādīsiet podu lilijas, kas ir aptuveni 40 centimetru garas, tad gan jādomā, kā lilijas izsprauksies cauri citiem augiem," norāda Grants.

Kā savā mājaslapā raksta Grants, lilijas var stādīt visu gadu, vien jāņem vērā, ka vēlā rudenī (Ziemassvētkos, decembrī) stādītie trompetliliju, austrumliliju vai orientpetu sīpoli būs mazāk noturīgi pret salu. Šie sīpoli ir rūpīgāk jāpiesedz. "Skatoties, kādas mums tagad ir ziemas, var teikt, ka lilijas var stādīt visu gadu," tā Grants. Taču, ja vēlies lilijas stādīt pavasarī, tad esi ļoti uzmanīgs, jo var netīšām nolauzt liliju asnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!