Nu jau kādu laiku peonija neasociējas tikai ar vecmāmiņas dārza rozīgajiem ziediem. Puķkopes Līgas Popovas dārzā zied ap 200 peoniju šķirņu un viņa uzskata, ka modē ir tas, kas vislabāk pašam patīk un piestāv dārzam.

Līga Popova saimnieko Vidzemes pusē – Raiskuma pagasta "Jaunrūjās". Peoniju saimniecību viņa pārņēma no mammas, pazīstamās puķkopes Gunas Rukšānes, un nu jau pati nodarbojas ar to pavairošanu un selekciju. Starp citu, skaistajā dārzā šo svētdien, 18. jūnijā, notiks Peoniju svētki, uz kuriem aicināts ikviens interesents. Plašāka informācija pieejama feisbukā.

Lai arī pret ziedu tendencēm dārznieki izturas skeptiski, cilvēki par tām interesējas, tāpēc Līga apkopojusi 6 aktuālākās peoniju modes tendences Latvijas dārzos.


Dzeltenās peonijas. Šīs šķirnes iegūtas, krustojot krūmpeonijas ar lakstveida peonijām. To radīšanas vēsture ir teikai līdzīga. Japānas selekcionārs Toiči Ito bija pirmais, kurš sakrustoja lakstveida un krūmpeoniju, bet no tūkstošiem krustojumu tika iegūtas tikai daži desmiti dīgstošu sēkliņu. 1956. gadā Toiči Ito nomira, tā arī nesagaidījis nevienu ziedu. Pirmie hibrīdi uzziedēja tikai 1963. gadā – tā bija pasaules sensācija, jo jaunajam starpsugu hibrīdam bija krūmpeonijas lapas, dzelteni ziedi, bet kopumā tā bija kā lakstveida peonija – salcietīga un rudenī nometa lapas. Amerikāņu selekcionārs Luijs Smirnovs patentēja no Ito atraitnes jaunās šķirnes un iesāka jaunu ēru peoniju selekcijā. Tagad mums ir salcietīgi, pazemi peoniju krūmi ar brīnišķu lapojumu un vēl brīnišķīgākiem ziediem.

Tiesa, intersekcijas peonijas pagaidām ir ļoti dārgas, bet tās ir izdotās naudas vērtas. Augsto cenu kāpina to ilgā un lēnā vairošanās. Intersekciju grupās šobrīd sāk parādīties arī vēl ļoti netipiskas peoniju krāsas (piemēram, gaiši zaļi, lavandzila u.c.) šķirnes, kuras noteikti drīz vien būs redzamas arī mūsu dārzos.


Koraļļu toņi. Nepārspēts pēdējo gadu hīts ir dažādu koraļļsārto un oranžīgo toņu peonijas. Kad katalogā piedāvājām saaudzēto šķirni 'Coral Sunset', to izpirka līdz pašam mazākajam stādiņam. Šīm šķirnēm gan ir kāds mīnuss – tās lēni aug. Un, lai cik esmu mēģinājusi, – sēklas arī pagaidām neierieš, skaidro Līga.

Tā sauktās kaktusu – dāliju peonijas. Tās ir savdabīgas formas peonijas, kuru ziedlapas ir ļoti mainījušas formu – paliekot šauras, sašķeltas, sagrieztas kā virpulī. Eksotiskas vai skaistas, tas ir gaumes jautājums, jo ziedi ir tik ļoti neregulāri, un tikai attālināti var spriest par to izcelsmi.


Vienkāršo ziedu šķirnes. Ja vēl pirms vairākiem gadu desmitiem pie katras mājas bija pildīto peoniju ziedu puduris, tad tagad modē nākušas plānās jeb vienkāršās peonijas ar 5-12 vainaglapām. Arī vairums peoniju sugu ir vienkāršas. Tās ir izturīgākas, veselīgākas, ilgāk ziedošas un ar ļoti plašu krāsu gammu.

Noderīgi! Šīs vienkāršo ziedu šķirnes visvieglāk krustot, jo ir visauglīgākās!

Dažādas peoniju sugas. Īstens peoniju cienītājs un audzētājs savā kolekcijas dārzā noteikti audzē dažādas peoniju pamatsugas. Var jau šķist, kas tad īpašs ir vienkāršajā ziedā. Bet tieši pretī jāsaka – pamatsugas zied ātrāk par hibrīdiem. Un cik dekoratīvs ir to lapojums!

Japānas tipa zieda anemones. Ļoti līdzīgas vienkāršo ziedu peonijām, bet vainaglapas mēdz būt dekoratīvākas, jo ir locītas, rievotas, kruzuļotas un zieda centrā liela staminodiju rozete, kurai arī var būt interesantas krāsu un formu variācijas. 25 procenti no visām jaunajām peoniju šķirnēm ir Japānas tipa ziediem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!