Vasara ir klāt un, kā jau pienākas, ir izbaudītas gan pirmās "lielās" lietus šaltis, gan karstuma viļņi, pēc tikko aizvadītajiem vasaras saulgriežu svētkiem piemājas dārzi pilnā sparā izrāda savu krāšņumu, kam neatpaliek arī ūdens tilpnes, rotājoties ar neaizmirstami romantisko ūdensrožu ziediem, rotaļīgo smilgu un niedru pieskārieniem, kā arī kurkstošu varžu dziesmām. To varētu saukt par idili, kas var būt skaistāks par to, siltā vasaras vakarā?

Bet, ne pie katra piemājas dīķa to ir iespējams izbaudīt, kādēļ tā? Pavisam vienkārši - ir izvēlēti neatbilstoši ūdens augi, vai tie ir nepareizi iedēstīti. Bieži vien nemaz nezinām, kādiem augiem mūsu piemājas ūdens tilpne ir piemērota, tādēļ, ja radušās šaubas vai ir vēlme papildināt savu ūdensaugu kolekciju, bet īsti nav pārliecības ar ko, labāk doties pie profesionāliem stādu audzētājiem, kas specializējušies tieši ūdens augos, un saņemt ne tikai atbildes uz saviem jautājumiem, bet arī reālus padomus, kā uzlabot savu ūdensaugu dzīves kvalitāti. Pēc padoma par ūdensrozēm un to kopšanu vērsāmies pie stādaudzētavas "Dimzas" speciālistiem Jelgavas novada Platonē.

Ūdensroze ir viens no krāšņākajiem ūdens augiem, tās skaistums un dažādība spēj pārsteigt ikvienu. Reiz iestādīta un uzziedējusi, ūdensroze ir jebkuras ūdenstilpnes karalienes, kas savu kroni, šķiet, neplāno nodot nevienam.

Ūdensrozei vislabāk patīk mālaina vieta, tai patiks arī viss duļķainākā vieta dūņās, mālā, smagnējā augsnē, augam nevajag sterilu, tīru ūdeni. Ja dīķa dibenā ir dūņas, ūdensrozes noteikti augs, vislabāk, ja dūņas gultni klāj 20 – 40 centimetru biezumā. Jo lielāks ir auglīgais slānis, jo vairāk barības vielu saņems augi un spēcīgāk sakuplos. Ja ūdensrozes vēlas pavairot, tās izceļ vai izrok no ūdenstilpnes un sadala sakni. Tad paņem stādiņu, maisa audumu vai speciālu grozu ar caurumiņiem, pa kuriem var izlaist ārā saknes, un gatavo substrātu - vienādās daļās sajaucot mālu, trūdvielām bagātu augsni un granti. Ja stādu atstāj uz daudziem gadiem, maiss sapūs un augs ielaidīs saknes zemē. Vienkāršākās šķirnes parasti vairojas ļoti ātri, un jau pēc trim gadiem ūdensrozi atkal var pavairot.

Lai saknes līdz rudenim pagūtu kārtīgi ieaugt, ūdensrozes ieteicams stādīt siltajā ziedēšanas laikā, no jūnija līdz augusta. Tā kā ūdensrozes diezgan ātri spēj aizņemt gandrīz visu ūdens spoguli, augi jāizvieto vismaz 1,5 – 2,5 metru attālumā. Stādot gruntī, pilnīgi pietiek, ja auga saknes apņem ar U veidā saliektu metāla stiepli, iespiež dūņās un ar kāju pieblietē.

Vidēji ik pēc trijiem gadiem ūdensroze ir kārtīgi jāapkopj - jānoņem vecās lapas, jāaplauž sakņu dzinumi un jāformē ūdensrožu cers, lai augs spētu attīstīties un ziedēt ar jaunu sparu. Ūdensrozes zied no jūnija līdz oktobrim, līdz ūdens tilpne aizsalst, labākais laiks to aprūpei ir jūlijs, pēc ūdensrožu dārza sakārtošanas tās atkopjas aptuveni desmit dienu laikā.

Ūdensrozes ir jāieziemina, labākais veids, kā to darīt - atstāt augu ūdenstilpnes dziļākajā vietā, kur ūdens ziemā nesasalst. Jāatceras, ka ūdens līmenis pazemināsies un veidosies ledus kārta. Lai nesāktos zem ledus nesāktos pūšanas process, jānovāc ūdenī un krastā sakritušās sakritušās lapas, sausās nobiras un zarus.

Ūdensrozes, kas vasarā aug vietā, kur dziļums no ir 1,20 līdz 1,80 metriem, rūpes nesagādās, bet ja ūdenskrātuvē nav tāda dziļuma, kur ūdensrozi varētu atstāt pārziemot, rudenī, pirms uznāk sals, augi ir jāizceļ no ūdens ar visu sakni un jāieliek spainī vai citā tvertnē ar ūdeni. Tiesa, šāda ieziemošana draud ar ziedpumpuru nopūšanu, vai pašu sakņu izkalšanu – attiecīgi nākamajā gadā ūdensroze var neziedēt vai pat aiziet bojā. Ūdensrozēm nav nepieciešama gaisma ziemas periodā, tāpēc tās var glabāt arī pagrabā, galvenais, lai augs nesasalst.

Lai ūdensrožu skaistums izdaiļotu piemājas dīķi vai baseinu, jāpieliek nedaudz pūles, bet tas ir to vērts, jo ūdensrozes krāšņos ziedus novērtēs ikviens!

Latvijā gan nav daudz stādaudzētavu, kuras nodarbotos ar ūdens augu audzēšanu, turklāt daudzas šķirnes ir reti sastopamas, piemēram, dzeltenā ūdensroze Marliacea Chromatelia, savukārt oranžās krāsas ūdensrozes iegādājamas tikai uz pasūtījumu, jo to pavairošana ir ļoti lēna. Lūk, dažas ūdensrožu šķirnes, ko stādaudzētavas "Dimzas" speciālisti iesaka kā piemērotākās Latvijas apstākļiem:

Ja vēlaties klātienē saņemt konsultācijas par ūdensrozēm vai citiem ūdensaugiem, iesakām apmeklēt ikgadējo "Ūdensaugu dienu", ko 29. jūnijā rīko stādaudzētava "Dimzas". No plkst. 11 līdz plkst. 15 speciālisti konsultēs ūdensrožu kopšanā, pavairošanā un stādīšanā, kā arī praktiski demonstrēs ūdensrožu dalīšanas un tīrīšanas paņēmienus. Vairāk informācijas -"Dimzas.com".

Baltā ūdensroze 'Marliacea Albida'

Ieteicamais stādīšanas dziļums - no 0,8 līdz 1,5 metriem, nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā, lai ziemā neizsaltu saknes.

Lapas - lielas, zaļas, ziedi - balti. Zied no jūnija līdz oktobrim. Lēnaudzīga.


Sarkanā ūdensroze 'Marliacea Carnea'

Ieteicamais stādīšanas dziļums - no 0,5 līdz 2 metriem, nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā. Ik pēc 3 gadiem ieteicama tīrīšana.

Lapas - tumši sarkanas vai ar sarkanu nokrāsu, ziedi - tumši rozā. Ātraudzīga.

Zied no jūnija līdz oktobrim.


Dzeltenā ūdensroze 'Marliacea Chromatella'

Ieteicamais stādīšanas dziļums no 1,2 līdz 2 metriem. Nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā.

Lapas - ar brūnu marmorējumu, ziedi - dzelteni, kausveida. Zied no jūnija līdz oktobrim, lēnaudzīga.


Rozā ūdensroze 'Marliacea Rose'

Ieteicamais stādīšanas dziļums no 1,2 līdz 1,5 metriem, nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā, lai ziemā neizsaltu saknes. Ik pēc 3 gadiem ieteicama tīrīšana.

Zaļas lapas, gaiši rozā ziedi. Zied no jūnija līdz oktobrim, ātraudzīgs augs.


Oranžā ūdensroze

Ieteicamais stādīšanas dziļums no 0,8 līdz 1,5 metriem, nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā, lai ziemā neizsaltu saknes.

Tumši zaļas lapas ar sarkanīgu nokrāsu, oranži ziedi. Zied no jūnija līdz oktobrim, lēnaudzīgs augs.


Koši rozā ūdensroze 'Rossennymphe'

Ieteicamais stādīšanas dziļums no 0,8 līdz 1,2 metriem, nenosusināmos dīķos jāstāda vismaz viena metra dziļumā, lai ziemā neizsaltu saknes. Ik pēc 3 gadiem ieteicama tīrīšana.

Lapas sākumā purpurbrūnas, vēlāk zaļas. Ziedi lieli, smaržīgi, zvaigžņveida formas, krāsu maina no maigi rozā līdz krēmbaltai. Zied no jūnija līdz oktobrim, ātraudzīgs augs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!