Foto: DELFI
Priekšstats, ka dārza kārtīgai kopšanai ir jāvelta daudz laika un pūļu, var būt maldīgs. Piemēram, pareizi izvēlēts zaru smalcinātājs palīdzēs atbrīvoties no visiem dārza atkritumiem un izmantot tos atkārtoti, ļaujot priecāties par labi koptu dārzu.

Tādu dārza atkritumu kā nogriezto koku zaru dedzināšanas aizliegums drīz vien varētu sasniegt arī Baltijas valstis. Un pavisam saprotams ir jautājums: ko darīt ar nogrieztajiem koku vai krūmu zariem, kur likt nopļauto zāli? Viens no risinājumiem ir zaru smalcinātājs.

Zaru smalcinātāja viena no papildus īpašībām ir tā, ka pārstrādātos dārza atkritumus var lietderīgi izmantot augsnes mēslošanai un nezāļu izplatības ierobežošanai. Šādu organisko mēslošanu sauc par mulčēšanu. Piemēram, zāles mulčēšana nozīmē to, ka zāle tiek griezta vairākkārt, un nogrieztie stiebri kļūst par mēslojumu augsnei.

Zaru smalcinātāja izvēlē noteikti jāņem vērā, kas ir tā ražotājs. Latvijā ir nopērkami trīs mūsdienīgi "Bosch" firmas zaru smalcinātāju veidi, kuri jau vairākkārt izpelnījušies atzinību dažādos dārza tehnikas konkursos un ir iecienīti Latvijā.


Zaru smalcinātājs AXT 25 TC

Šis "Bosch" smalcinātājs spēj sasmalcināt gan resnus, gan pavisam mazus kokus. Jaunajai smalcināšanas sistēmai "Turbine Cut" ir astoņi rotējoši asmeņi, kas kopā ar īpašas konstrukcijas ievadpiltuvi, padara neiespējamu sasmalcināmā materiāla iesprūšanu.

Zaru smalcinātājam AXT 25 D piemīt liela smalcināšanas jauda un tas ir draudzīgs apkārtējai videi. Galvenā atšķirība starp šo un AXT 25 TC ir smalcinātāja nažos.

Optimizētā smalcināšanas sistēma ar frēžu veltni salauž un sagriež smalcināmo materiālu līdz pat 190kg/stundā, pārstrādājot to bioloģiski augstvērtīgā mēslojumā. Šo smalcinātāju dēvē par "Zilo Eņģeli", jo tas strādā ārkārtīgi klusi un tas ir dabai draudzīgs. Abi AXT 25 modeļi ir viegli, tiem ir izturīgs plastmasas korpuss, turklāt tie ir neliela izmēra.

Zaru smalcinātājs AXT Rapid 2200

Šis zaru smalcinātājs ir iecienīts pircēju vidū jau vairākus gadus. To ieteicams izvēlēties, ja jāsmalcina mīksti, zaļi zari. Smalcinātājs nodrošina augstu smalcināmā materiāla caurlaidības spēju. Pateicoties rūdīta tērauda asmenim, kas īpaši apstrādāts ar lāzeru, tiek panākta augsta smalcināšanas jauda. Šī smalcinātāja griezējspēks ir septiņas reizes jaudīgāks nekā citiem smalcinātājiem. Tā griezējasmens ir ražots Šveicē no īpaši rūdīta tērauda. Šis smalcinātājs nav tik kluss, bet tā cena ir visai pieņemama.

"Bosch" zaru smalcinātāju cena ir no Ls 160 - Ls 350. Sīkāku informāciju par modeļiem un to tehniskajām iespējām var atrast "Bosch" Latvijas pārstāvniecības mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!